Samy Rehman is in zijn eerste jaar bij het eerste elftal meteen al aanvoerder van DHL. "Ik probeer zowel binnen als buiten het veld een leider te zijn door de lijnen uit te zetten en iedereen bij elkaar te houden." (foto: Roel van Dorsten)
Samy Rehman is in zijn eerste jaar bij het eerste elftal meteen al aanvoerder van DHL. "Ik probeer zowel binnen als buiten het veld een leider te zijn door de lijnen uit te zetten en iedereen bij elkaar te houden." (foto: Roel van Dorsten)

Het nieuwe DHL wil met eigen jongens én Samy Rehman hogerop

sport

DELFT - De selectie van DHL onderging afgelopen zomer een metamorfose. Er werd afscheid genomen van een heel aantal routiniers en de weg naar boven moet worden ingezet met jonge jongens. Samy Rehman is één van hen. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Tot op heden zijn de resultaten van het vlaggenschip nog wat wisselvallig, maar zaterdag werd koploper FC Zoetermeer keurig op 1-1 gehouden. “Vooraf zouden we ervoor hebben getekend, maar na afloop voelde het toch even niet goed. We speelden een dijk van een wedstrijd: iedereen was scherp, alert en streed voor elkaar. Na tien minuten in de tweede helft kwamen we op voorsprong en waren er kansen op meer. Helaas maakten zij vlak voor tijd uit een corner de gelijkmaker. Dat was dus wel even een tegenvaller, maar al snel overheerste de trots van een overwinning op de koploper.” 

Talentvolle lichting
Met dit punt en het bijbehorende goede gevoel hoopt DHL op korte termijn afstand te nemen van de directe degradatieplaatsen. “Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen, want ook in de wedstrijden die we verloren en gelijkspeelden, hadden we het betere van het spel. Je moet niet vergeten dat we een heel jong elftal hebben en dat we soms een stukje routine of bepaalde slimmigheidjes missen, die de tegenstanders wel hebben.”
Met deze generatie is het voor DHL na jaren van zaaien eindelijk tijd om te oogsten. “Want we spelen met de lichting jongens waarnaar door de club jarenlang werd uitgekeken. In de jeugd was het een heel talentvol elftal. Zelf heb ik mijn jeugdopleiding bij HBS doorlopen, waarbij Tayyab Chaudry mijn trainer was in de onder -15. Nadat hij naar DHL vertrok, hebben we contact gehouden. Toen ik begin vorig seizoen, na anderhalf jaar blessureleed aangaf aan een nieuwe uitdaging toe te zijn, heb ik een paar keer meegetraind. Vorig seizoen ben ik bij het tweede elftal aangesloten om fitter te worden en dit jaar heb ik de stap naar het eerste elftal gemaakt.”
Voor die stap hadden de pupil en zijn trainer een uitgebalanceerd plan. “In de jeugd ben ik altijd verdedigende middenvelder geweest, maar gezien het aantal meters dat je op die positie moet maken, leek het beter om in de spits te starten. Zo ben ik het seizoen ook begonnen en toen ik fitter werd, ben ik weer op zes gaan spelen. De laatste tijd is er sowieso het nodige met poppetjes geschoven, waardoor we steeds dichter in de richting van ons ideale elftal komen.”

Kwaliteiten
De 19-jarige Rehman zelf zorgt daarin voor de balans op het middenveld. “En dat is wel een plek die bij me past. In de spits kwam het er zelden van om een crosspass of een steekpass te geven, terwijl dat wel belangrijke kwaliteiten van me zijn. Daarbij had ik voorin al snel twee man in mijn nek hangen, terwijl ik dat niet zo gewend was. Nu heb ik het spel vaak voor me, kan ik met mijn tactisch inzicht het overzicht bewaren en is er zo nu en dan de mogelijkheid om het middenveld in te dribbelen.”
Ook in de kleedkamer speelt hij, ondanks dat hij pas twee jaar bij de club is, een belangrijke rol. “Want ik ben tweede aanvoerder. Vanwege de blessure van Kevin de Goeijer heb ik dit seizoen elke wedstrijd die band gedragen. Ik denk dat de trainer me als zijn verlengstuk in het veld ziet. Bij HBS heb ik in de jeugd al onder hem gespeeld. Daarnaast ben ik er scherp op dat iedereen in het veld zijn taken uitvoert en vind ik het belangrijk om buiten het veld voor een goede sfeer te zorgen. Veel jongens spelen al jaren samen, maar ik voelde me meteen in de groep opgenomen. Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat dat bij jongens die nieuw bij de groep komen ook zo is.”

Ambities
Die groep staat onder leiding van Tayyab Chaudry. “En hij is de reden dat ik naar DHL ben gekomen. Hij is een heel fijne en rustige trainer. Hij is heel sterk in zijn communicatie: hij legt uit waarom hij dingen doet en is niet bang om te zeggen waar het op staat. Aan de andere kant houdt hij van een dolletje, maar weten we ook wanneer het serieus moet. Daarbij zorgt hij voor een goede sfeer, bijvoorbeeld met de clubavond op donderdagavond, waarbij we met zijn allen lekker in de kantine blijven hangen.”
Voor het elftal kan dit op termijn mooie zaken opleveren. “Want in voetballend opzicht zijn we elke wedstrijd dominant geweest. We zijn nog jong, dus dit is nog maar het begin. Ik weet zeker dat we met deze selectie stappen kunnen zetten.”
Ook zijn er persoonlijke ambities. “Voorlopig is het mijn doel om weer helemaal fit te worden, zodat ik de negentig minuten makkelijker volmaak. Nu blijft het vaak toch bij een minuut of zeventig. Als dat lukt hoop ik belangrijker te worden voor het elftal en samen met deze jongens de stap omhoog te zetten.”