Julian Stolk is bij Oliveo omgeturnd tot een wingback met veel aanvallende intenties.
Julian Stolk is bij Oliveo omgeturnd tot een wingback met veel aanvallende intenties. "Het is fijn om me op die manier te blijven ontwikkelen en deze positie komt het goed van pas dat ik vleugelaanvaller was." (foto: Roel van Dorsten)

Julian Stolk had op geen beter moment bij Oliveo kunnen instromen

sport

PIJNACKER - Oliveo is na de zomerstop verder gegaan met waar het in het afgelopen kampioensseizoen is geëindigd: wedstrijden winnen. Julian Stolk is een nieuw gezicht in de formatie van Willem van der Smit. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Na vijf overwinningen en twee gelijke spelen bezetten de blauwwitten de koppostitie, al kan CION, dat twee wedstrijden minder heeft gespeeld nog wel langszij komen.
“Ik denk dat maar weinig mensen hadden verwacht dat we er op dit moment zo voor zouden staan”, stelt Julian Stolk tevreden vast. “Ikzelf ook niet. Na de promotie van het afgelopen jaar kom je toch op een hoger niveau te spelen. Het is fijn dat het vanaf het begin al zo lekker loopt.”

Nieuwe start
Dat is extra knap, zeker gezien het feit dat na het kampioenschap van afgelopen zomer een compleet elftal aan wat ervarener spelers afzwaaide. “Je zou dus kunnen zeggen dat we dit seizoen een heel nieuwe start maken. In dat opzicht was er voor mij denk ik geen beter moment te bedenken om hier binnen te komen. Ik heb op één jaartje bij DHC na de hele jeugd van Concordia doorlopen. Na zoveel jaren daar voelde ik dat het tijd was voor iets nieuws. Daarbij heb ik het afgelopen jaar, na mijn overstap naar de selectie, vooral op de bank gezeten. Dat is niet iets waar je als voetballer blij van wordt.”
Desondanks twijfelde Stolk wel even toen oud-klasgenoot Martijn Taal hem weeks voor de overschrijvingsperiode benaderde of hij geen zin had om bij Oliveo te komen spelen. Saillant detail: de twee ploegen streden in die week in de finale om winst in de RODI Media/DSW Beloftencompetitie. “Na zoveel jaren is het toch een hele stap om je vertrouwde club te verlaten. Bovendien had ik wel zo mijn vooroordelen over het spelen voor een dorpsclub als Oliveo: zou ik daar wel in passen?”
Achteraf bleken die bedenkingen niet terecht. “Ik ben hier vanaf het eerste moment ontzettend goed opgevangen. Ik kwam terecht in een hechte groep, waar ik meteen warm welkom werd geheten. Inmiddels ben ik ook al met de groep wezen stappen en doordat het ook buiten het veld zo goed klikt, zet je binnen de lijnen een stapje harder voor elkaar.”

Stapje harder
Dat extra stapje kwam ook afgelopen weekend goed van pas, toen met 0-2 werd gewonnen bij Westlandia. “Het is mooi dat je tegen een directe concurrent zo’n resultaat neerzet. Zij hadden een heel goed voetballende ploeg met een aantal jongens die op zondag in de derde divisie hebben gespeeld. Uiteindelijk zijn we met goed voetbal vanuit achteruit aan de goals gekomen. Voetballend waren we de betere en met veel mooie combinaties en loopacties kwamen we er goed uit, terwijl we verdedigend heel goed georganiseerd stonden en niets weggaven.”
Stolk maakt sinds dit seizoen deel uit van de verdediging. “In de jeugd heb ik altijd als links- of rechtsbuiten gespeeld en in het laatste jaar ben ik naar het middenveld verplaatst.” Trainer Willem van der Smit zag echter een andere rol weggelegd voor de 20-jarige speler. “In de voorbereiding heb ik veel op de bank gezeten, maar sinds de competitiestart speel ik veelal als linker wingback. Door mijn verleden als vleugelaanvaller zit het met het aanvallende gedeelte wel goed en ik ben me nu aan het bekwamen in het verdedigende gedeelte. Dat gaat steeds beter en de positie bevalt me prima. Het is mooi om je op deze manier verder te blijven ontwikkelen. Hierbij krijg ik ook veel hulp van Dewi van Wichen, die centraal staat en me met zijn ervaring goed weet aan te sturen.”

Attractief voetbal
Dat doet Stolk onder trainer Willem van der Smit. “Ik kende hem niet echt persoonlijk voordat ik hier kwam. Je ziet aan alles dat hij bezeten is door het spelletje en hij neemt ons daar als groep in mee. We spelen attractief voetbal en gaan hierin uit van onze eigen kracht. Wel laat hij de tegenstanders analyseren en is er elke wedstrijd net een andere nuance in hoe we de tegenstander onder druk zetten. Aanvallend voetbal is natuurlijk voor iedereen het leukst om te spelen, maar ook om te zien.”
Toch is dat niet alles. “Want als het nodig is, zijn we ook in staat om vechtvoetbal te spelen. Vooral tegen de Westlandse ploegen in de competitie kan dat nog weleens van pas komen. Daarbij opereren we als een team en knappen we het vuile werk voor elkaar op.”
Over waar dat toe kan leiden, durft Stolk nog geen uitspraak te doen. “Maar als we de lijn doorzetten, zie ik niet in waarom we niet zouden blijven winnen. Voor mij persoonlijk lijkt het een mooi seizoen te worden: ik speel veel wedstrijden, blijf me ontwikkelen op mijn nieuwe positie en heb het heel erg naar mijn zin. Al met al ben ik heel blij dat ik de overstap heb gemaakt.”