Ruben van der Kleij

vaste rubrieken

Pijnackernaar Ruben van der Kleij (22) timmert aardig aan de weg als trompettist in verschillende bandjes.

1. Waarom wil je bij Het Witte Huis in Pijnacker worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier elk jaar vanaf het balkon het signaal de Taptoe mag blazen. Vroeger was ik bij elk optreden zenuwachtig. Het hele plein staat dan vol en als ik begin te spelen, zie je alle hoofden mijn kant opdraaien."

2. Waarom ben je trompet gaan spelen?
"Vanaf mijn vierde wilde ik al trompettist worden; in het circus. Daarom ben ik op mijn achtste begonnen bij Drumfanfare Haaglanden. De wens om trompettist te worden vervaagde, maar tegen het eind van mijn middelbare schooltijd aan het CLD kwam hij toch weer naar boven. Daarom ben ik een voortraject voor het conservatorium gaan volgen."

3. En daar zit je nu ook?
"Ja, in Haarlem. Ik zit in het laatste jaar. Het is het enige popconservatorium voor blazers in Nederland. Ik heb een jaar jazz- en klassieke trompet gespeeld, maar popmuziek ligt me meer. Dat blijkt ook wel uit de bandjes waarin ik speel."

4. Welke bandjes zijn dat dan?
"Dat zijn er een heel aantal. Soms word ik door boekers benaderd en stel ik zelf bandjes samen. Daarbij ben ik sinds enige tijd bij Plunck gevraagd, speel ik voor de Delft Junior Bigband, Nightflight to Rio, La Musica, The Brass Bells en Ruby and the Blizzards. Gelukkig zit mijn vriendin Fenna ook in heel wat van die bandjes. Zo zie ik haar ook nog eens."

5. Wat is er zo mooi aan de trompet als instrument?
"Ik vind dat, omdat je de trompet niet vaak in bands ziet, hij iets extra's aan een band geeft. Daarnaast 'prikt' hij lekker door de muziek heen: je hebt meteen de aandacht. Verder is het een heel veelzijdig instrument. Dat blijkt wel, want soms gaat tot midden in de nacht het dak eraf bij een DJ-gig en speel ik de ochtend erna in de kerk."

6. Doe je naast trompet spelen meer met muziek?
"Ja, ik heb mijn eigen bedrijfje Rubens Music Factory. Ik schrijf bladmuziek voor blazers, geef les aan dertig leerlingen en zet de bands waarin ik speel in de etalage. Daarnaast doe ik van de meeste bandjes het management. Die interesse heb ik van mijn moeder. Zij regelt veel voor Drumfanfare Haaglanden en helpt ook mij bij het management."
7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
"... zou ik meer investeren in cultuur. Ik heb het idee dat op dit moment meer geld aan sport dan aan cultuur wordt besteed. Ik zou dat rechttrekken. Daarnaast zou ik een podium voor livemuziek creëren."

8. Heb je een voorbeeld in de muziek?
"Dat niet echt, maar een docent van mij, Jan van Duikeren, heeft een blazerssectie die onder meer Di-rect, Racoon, Marco Borsato en Chef'Special begeleidt. Een tijdje geleden heeft hij me voor een Afrikaanse band gevraagd. In zo'n blazerssectie spelen lijkt me geweldig."

9. Denk je dat er momenteel kans is om door te breken?
"Als dat het geval is, dan zou dat met Plunck moeten zijn. We hebben de VAK popprijs en de Musicon-prijs al gewonnen. Verder hebben we op het hoofdpodium van Jazzfestival Delft en op Sail gespeeld. Het leuke is dat we allemaal heel verschillend zijn, maar dat de muziek ons bindt."

10. Op welke manier?
"We hebben allemaal totaal andere beroepen, maar komen wel samen. We repeteren niet al te vaak, maar hebben wel met grote regelmaat optredens. Iedereen is heel enthousiast. We spelen vooral pop- en soulcovers. Het feit dat ik als trompettist alleen ben en er geen blazerssectie is, maakt de muziek denk ik ook wat bijzonderder."