Afbeelding

Hemd van het Lijf: Kamiel Scholten

vaste rubrieken

Editie: Week 7, Jaargang 23 |

Delftenaar Kamiel Scholten (16) begon vijf jaar geleden met fotograferen en is inmiddels één van de huisfotografen van onder meer Chef’Special en Jett Rebel.

1. Waarom wilde je hier, bij de Jan Vermeerschool, worden gefotografeerd?
“Omdat ik op de basisschool en  op de naschoolse opvang heb gezeten Bij beide word je gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Ik kom hier nog vaak om met Daphne, die me op creatief gebied gevormd heeft, in het atelier te werken.”

2. Was je al snel in de ban van fotografie?
“Niet echt. Ik was meestal met mijn beste vriend Robin bezig met tekenen of knutselen. Ik was ook altijd blij als Daphne hier in het atelier was. Buiten spelen deden we wel, maar meer als pauze als we in het atelier bezig waren.”

3. Wanneer kwam de camera in beeld?
“Op mijn elfde kreeg ik een compact camera. Een jaar later was ik die ontgroeid en kreeg ik een spiegelreflexcamera van mijn oom.”

4. En toen ging het snel?
“Ik ben de camera gaan ontdekken. Ik heb gekeken naar wat er gebeurde als ik de verschillende instellingen wijzigde. Dat heb ik ook in het donker en met bewegende objecten gedaan. Ik ben theoretisch ook helemaal niet goed onderlegd. Als mensen me advies vragen bij de aanschaf van een camera, kan ik ze ook niet helpen.”

5. Wanneer kwamen de bands in beeld?
“Dat is toevallig gekomen. Op Westerpop 2013 had ik foto’s van Chef’Special gemaakt. Ik plaatste die foto’s op facebook en tagde Joshua Nolet van Chef’Special erin. Hij stelde hem in als zijn profielfoto, waarop ik contact zocht.”

6. En zo werd je één van de huisfotografen?
“Ja, ik heb de foto’s opgestuurd naar het management en zij hebben me gevraagd vaker foto’s te nemen. Bij één van die opdrachten stond Jett Rebel in het voorprogramma en zo ben ik met hem in contact gekomen. Daarna heb ik door op festivals te fotograferen mijn netwerk uitgebreid.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… dan zou ik een soort van Lowlands 2.0, dus een meerdaags festival met camping, organiseren in Delft. Verder zou ik zorgen voor een mooi poppodium, want dat is wat er in Delft ontbreekt: een plek waar ik als fotograaf wel uit de voeten zou kunnen.”

8. Wat is er bijzonder aan het fotograferen van bands?
“Wat ik zo leuk vind, is dat het voelt alsof je een video op pauze zet. Verder is de belichting altijd wel heel bijzonder en moet je de momenten pakken. Dat gaat beter als je de artiesten een beetje kent, want dan weet je hoe ze zich op het podium gedragen. Mensen kunnen mijn foto’s trouwens vinden op https://www.facebook.com/kamiel.scholten.fotograaf of https://500px.com/kamielscholten.”

9. Heb je dromen als fotograaf?
“Het lijkt me geweldig om een perskaart op Lowlands te krijgen, zodat je ook backstage mag komen. Ik heb goede hoop dat dat me dit jaar gaat lukken. Daarnaast is ook het volgen van een band tijdens een tour een droom, zodat je het hele verhaal, dus niet alleen het podium in beeld kan brengen.”

10. Waar ben je het meest trots op?
“Dat vragen veel mensen aan me, maar ik sta er nooit zo bij stil dat het bijzonder is wat ik doe. Daarom had ik ook moeite om mijn TEDx-talk voor te bereiden. Ik hou van muziek en fotografie, dus fotografeer ik bands. Net zoals iemand die van boeken houdt, veel in de bibliotheek is te vinden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12