Afbeelding

Diana van Adrichem

vaste rubrieken

Diana van Adrichem – Haakman (47) verdiepte zich met familieleden in de stamboom van de familie Van Adrichem en bracht er een boek over uit.

1. Waarom wilde je in het archief Delft en Omstreken worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier jaren geleden heel wat uren heb doorgebracht om informatie te vinden over de familie Van Adrichem."

2. Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in stambomen?
"Van kinds af aan ben ik benieuwd geweest naar hoe de generaties voor ons leefden. Het is natuurlijk extra bijzonder om dat van je eigen familie te weten. Daarbij had ik in mijn tante, die de stamboom van de kant van mijn moeders familie had uit laten zoeken, een goed voorbeeld."

3. Waarom koos je voor je schoonfamilie?
"Toen ik door een auto-ongeluk aan één kant verlamd raakte, stelde mijn man voor om me erin te verdiepen. De Van Adrichems komen uit deze omgeving, terwijl mijn familie uit Noord-Holland stamt. Het was vooral een praktische keuze.

4. Hoe ben je begonnen?
"Ik heb alle Van Adrichems in Delft een brief geschreven en toen bleek dat er al lieden bezig waren met een stamboom. Zij hadden elkaar op een reünie ontmoet en waren samen verder gegaan. Ik ben vooral met Georgina van Adrichem- Gijselhart verder gegaan en dat is me ontzettend goed bevallen."

5. Hoe ging dat in zijn werk?
"Als ik 's morgens mijn kinderen naar school had gebracht, brachten we heel wat uurtjes in de archieven aan de Oude Delft en in Naaldwijk door. Ook kwam ik veel in de CBG van het Nationaal Archief in Den Haag. Ook volgden we er een cursus Oud-Nederlands. Verder gingen we bij Van Adrichems langs om verhalen te verifiëren. Dit was ook goed voor mijn revalidatie van het ongeluk. Ik bleef goed onder de mensen, maar kon het opzijleggen als het teveel werd."

6. Hoe kwamen jullie erop om het in boekvorm uit te brengen?
"Dat was een wens van Jeanne Overgaag- Van Adrichem. Clemens van Adrichem, die zich bij ons aanmeldde zorgde voor de schema's en Georgina en ik gingen achter de foto's en verhalen aan."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik zorgen voor betere parkeergelegenheid voor invaliden in de stad. Dat is iets waar ik vanwege mijn handicap regelmatig tegenaan loop."

8. Hebben jullie nog opvallende zaken opgespoord?
"Het meest opvallende is dat we geruchten hebben opgespoord dat we een bastaardtak van de Van Brederodes zijn. Helaas hebben wij niet de tijd en middelen gehad om dit bevestigd te zien, maar wel hebben we kasteel Adrichem in van Brederode in Noord-Holland ontdekt. Verder zijn we enkele varianten van een familiewapen tegengekomen."

9. Hoe ver zijn jullie in de tijd teruggegaan?
"Voor het boek zijn we tot 1700 gekomen, maar erna zijn we nog verder gegaan. Daarbij zijn we teruggegaan naar het jaar 1600. Deze extra informatie in een boek verwerken was erg kostbaar. Daarom hebben we er een cd van gemaakt. Het boek is overigens voor 10 euro te bestellen via a.van.adrichem@casema.nl. De opbrengst gaat volledig naar de Nierstichting omdat Jeanne Overgaag- Van Adrichem aan een nierziekte is overleden."

10. Ga jij nog verder met stamboomonderzoek?
"Absoluut. Als mijn kinderen van school af zijn, ga ik de stamboom van de familie Haakman, mijn vaders kant, uitzoeken. Hiervoor zal ik vooral in de Noord-Hollandse en Duitse archieven moeten duiken. Daarom zullen we vanaf het moment dat ik daaraan begin wel vooral naar Duitsland op vakantie gaan."