Afbeelding

Hemd van het Lijf: Michel Volwater

vaste rubrieken

Editie: Week 6, Jaargang 23 |

Michel Volwater (25), beginnend filmproducent, is op dit moment hard aan het werk aan MAGASIN, een spannende korte film waarin maatschappelijke problemen worden blootgelegd.

1. Waarom wilde je hier, voor Pathé Delft, worden gefotografeerd?
“Het liefst was ik op een filmset gefotografeerd, maar die is er nu even niet. Daarom heb ik gekozen voor een plek waar veel mensen naartoe gaan om films te kijken: de bioscoop.”

2. Heb je altijd al iets met films willen doen?
“Niet echt. Tijdens mijn opleiding ondernemer/manager had ik veel vrije tijd en daarin ben ik voor mezelf creatief bezig geweest. Dat leidde onder meer tot een aantal Youtube-filmpjes. Dat was leuk, maar ik had ook veel interesse voor de management-kant. Daarom ben ik de opleiding Media & Entertainment gaan doen. Hierin kwamen al mijn interesses samen.”

3. Waaruit bestaan de werkzaamheden van een filmproducent?
“Dat is een heel breed spectrum. De producent zorgt ervoor dat de film er echt komt; hij is de spin in het web. Zo zorg je voor financiering, selecteer je de mensen met wie je wilt werken en zorg je dat het proces goed verloopt.”

4. Hoe kwam je op het idee van MAGASIN?
“Het verhaal is niet mijn idee. Het is een afstudeeropdracht van Jordy Tempelman, een student aan de HKU. Hij was op zoek naar een producent voor zijn film. Zijn script sprak me heel erg aan en daarom zijn we ermee begonnen.”

5. Waar gaat MAGASIN over?
“Het gaat over Gerstoph en Charlie die in een achterstandsbuurt in Luik wonen en in hun onderhoud voorzien in de kleine criminaliteit. Op enig moment willen ze aan deze sleur ontsnappen en komen ze Julie, een knappe dievegge tegen die uiteindelijk hun vriendschap op de proef stelt. Vooral de maatschappelijke thema’s spraken me aan.”

6. Welke thema’s?
“Het geldgebrek waarmee ze worden geconfronteerd en het feit dat steeds meer jongeren werkloos zijn en onder de armoedegrens leven. Daarnaast wordt in de film ook stilgestaan bij de verharding van de maatschappij.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik kijken of de werkzaamheden in de Spoorzone niet wat efficiënter kunnen. Dit soort megaprojecten halen het nooit binnen de begroting. Er is altijd een tekort aan geld, tijd of mensen. Voor films geldt dat trouwens ook.”

8. Hebben jullie nog behoefte aan geld?
“Jazeker. Om de film te kunnen maken, hebben we nog minimaal 5500 euro nodig. Als er meer beschikbaar is kunnen we hem nog mooier maken. Iedere bijdrage, hoe klein ook, helpt daarbij. We hebben zelf geld ingelegd, de nodige sponsoren benaderd, fondsen aangeschreven en zijn nu bezig met een crowdfunding-actie. Meer informatie hierover is te vinden op www.magasinfilm.nl, www.cinecrowd.com/magasin of www.facebook.com/magasinfilm.”

9. Heb je ambities om grotere films te maken?
“Absoluut, maar daarvoor kom je niet zomaar in aanmerking. Dit is al de derde afstudeerfilm die ik produceer. Dit soort korte films is een mooie manier om te laten zien wat je in je mars hebt. Je houdt er dan ook nauwelijks iets aan over. In deze fase van mijn loopbaan is het vooral belangrijk om in mezelf te investeren.”

10. Op welke manier?
“Ik ben nu met het derde afstudeerproject bezig. Daarnaast ben ik eigenlijk altijd aan het werk: overal waar ik kom, kijk ik met een professionele blik naar de omgeving, ik werk op sets en ben daar mijn netwerk aan het uitbreiden. Ik heb zelfs al contact met enkele bekende Nederlanders. Op de sets waar ik kom, kom ik vaak dezelfde mensen tegen. Dat is in deze wereld een teken dat je op de goede weg bent.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12