Afbeelding

Hemd van het Lijf - Johan Gerritse

Algemeen

Editie: Week 3, Jaargang 23 |

Hemd van het Lijf - Johan Gerritse

Johan Gerritse (53) exposeert vanaf maandag met een drieluik foto's in het gemeentehuis van Midden-Delfland.

1. Waarom wilde je hier, in de polder bij Schipluiden, worden gefotografeerd?
“Omdat ik dit een heerlijke plek vind om te zijn. Het is een prachtige omgeving om in te fotograferen, maar ik kom hier ook graag om hard te lopen. Vanuit mijn huis ben je hier zo, dus ik woon perfect.”

2. Wanneer ben je begonnen met fotograferen?
“Dat was zo eind jaren '90. Ik was op fietsvakantie geweest en alle foto's die ik daarvan had genomen waren mislukt. Daarop heb ik een analoge spiegelreflexcamera gekocht en ben ik me erin gaan verdiepen. Later heb ik een digitale camera gekocht en sindsdien ging het snel.”

3. Op welke manier heb je je erin verdiept?
“Ik heb een aantal cursussen met doka gevolgd bij het Koorenhuis in Den Haag en bij het Media College in Rotterdam. Waar ik voorheen mijn foto's voor mezelf hield, treed ik nu, ook op mijn website www.fotoexact.nl, steeds meer naar buiten. Mensen vinden het mooi. Sinds kort ben ik lid van fotoclub Maasland.”

4. Hoe ben je op het idee gekomen om in het gemeentehuis te exposeren?
“Het Kunstcollectief Midden Delfland nodigt vier keer per jaar drie kunstenaars uit om te exposeren rondom een bepaald thema. Dat was dit keer de A4. Ik heb aardig wat foto's uit de omgeving in mijn archief, maar wilde iets nieuws maken, waarbij het niet zozeer draait om de werkzaamheden rondom de weg.”

5. Wat heb je ervan gemaakt?
“Ik ben gekomen tot een drieluik, waarbij ik met een model een scène in een stormachtige polder heb opgezet. Uit deze serie heb ik twee foto's voor de zijkanten geselecteerd met veel 'ruimte' in het beeld. In het midden heb ik gekozen voor een foto van de weg zelf, waarin ik veel dynamiek wilde weergeven. De stilte in de polder houdt tenslotte op te bestaan.”

6. Is er een fotograaf die jij als voorbeeld ziet?
“Ten eerste vind ik de zwart-wit portretten uit de jaren '40 tot en met '60 heel mooi en sfeervol.  Daarnaast vind ik dat Ragnar Axelsson en Thierry Colin prachtige foto's maken. Met zwart-wit foto's kan je, net als zij doen, meer van de concrete werkelijkheid afwijken. Zo kun je een eigen wereld creëren.”

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
“... Ten eerste wil ik zeggen dat ik vind dat de burgemeester het prima doet. Wel zou ik waken dat Schipluiden over twintig jaar niet één groot bejaardenhuis is. Je ziet steeds meer jongeren uit het dorp vertrekken. Ik zou daarin proberen in te grijpen.”

8. Wat is er zo leuk aan fotograferen?
“Het feit dat je je creatieve geest erin kwijt kan. Verder geeft het een kick als je de techniek onder controle hebt en  de grenzen van die techniek kunt opzoeken. Denk out-of-the-box, en vernieuw je ideeën over het beeld dat je wilt maken  .”

9. Droom je van bepaalde opdrachten?
“We zijn zaterdag met een groep vrienden, onder wie John van Zweden, naar Swansea – West Ham United geweest, en daar heb ik met een perskaart de wedstrijd mogen fotograferen. Mijn foto's zijn zelfs in de Telegraaf geplaatst. Dat vond ik wel heel bijzonder.”

10. Wat is de mooiste foto die je zelf ooit hebt gemaakt?
“Die moet nog komen en dat zal denk ik altijd zo blijven. Het mooie is dat elke foto een verhaal heeft. Emotie is belangrijk. Iedere foto die emotie losmaakt is de mooiste. Druk die af en hang hem op. Niet weg stoppen op een computer."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12