Afbeelding

Hemd van het Lijf: Henk Molenaar

vaste rubrieken

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

Beeldend kunstenaar Henk Molenaar (82) en zijn neef keramist Gerard Molenaar exposeren tot en met 23 maart in de galerie van Abtswoude.

1. Waarom wilde u hier, in uw atelier aan de Nieuwe Langendijk, worden gefotografeerd?
“Omdat er weken zijn waarin ik meer tijd in mijn atelier doorbreng dan thuis. Verder ben ik erg gehecht aan Delft en heb ik hier ook uitzicht op de toren van de Nieuwe Kerk, waar ik ooit een heel groot schilderij van heb gemaakt.”

2. Wanneer werd uw interesse voor kunst gewekt?
“Dat is eigenlijk al van jongs af aan. Ik ben als kind begonnen met tekenen. Daarnaast namen mijn vader en oom me regelmatig mee naar het museum.”

3. Waar haalt u uw inspiratie voor uw werk vandaan?
“Vooral uit de wereld om me heen. Dat kan zijn als ik over straat loop, maar het kan ook zijn dat ik na een museumbezoek allemaal ideeën heb. Wel ben ik me ervan bewust dat de thema’s die ik in mijn werk verwerk naarmate je ouder wordt ook veranderen.”

4. Wat zijn de thema’s nu dan?
“Ik vind de filosofie achter de kunst heel spannend: door te schilderen krijgen de dingen een waarde waar je vervolgens op verder bouwt. Het begint vaak met realistische beelden en die abstraheren. Uiteindelijk ga je zo ver de diepte in dat je het oneindige bereikt.”

5. Dus het wordt allemaal steeds abstracter?
“Ja, in het begin heb ik zeventien jaar als schilder bij de Porceleyne Fles gewerkt. Mijn werk van toen is allemaal ondertekend met HMo. Daar moest je plaatjes naschilderen en het werd natuurlijk allemaal blauw. Ook tekende ik in het begin alleen maar. Later ben ik ook gaan aquarelleren, olieverven en etsen.”

6. Heeft u uw neef aangemoedigd om creatief bezig te zijn?
“Nee, maar ik vind het wel heel erg leuk. Toen hij in dienst ging, kon je verschillende creatieve activiteiten ontplooien. Hij heeft ervoor gekozen om de keramische kant op te gaan en maakt nu kunst. Ik heb zijn werk nog nooit beschilderd, maar bij de expositie vult het werk elkaar wel heel goed aan.”

7. Als ik burgemeester van Delft was dan…
“… Ik ben allang blij dat ik kunstenaar ben en geen burgemeester. Het kunstenaarsbestaan is soms niet makkelijk, maar ik kan me voorstellen dat de burgemeester het vaak nog lastiger heeft. Verder vond ik zijn idee van een georganiseerde vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling wel heel goed.”

8. Waar bent u het meest trots op?
“Vooral op mijn werken waarin de eenvoud naar voren komt. Ik heb een serie met riet gemaakt, waarin ik vooral de grove lijnen schets. Ik hou van die eenvoud, heb ook bewondering voor het werk van Mark Rothko en Jan Schoonhoven. Bij de expositie heb ik me vooral laten inspireren door de zee.”

9. Hoe bent u daarbij te werk gegaan?
“Ik heb mijn papier aan de kust in het zand gelegd en ik heb me laten meevoeren door de zee. Als je de zee hoort, dan is het net alsof hij God verwijt dat hij is losgemaakt van de aarde. Ik laat mijn penselen en de verf het werk doen en de resultaten zijn vaak heel mooi.”

10. Zeker de moeite waard om de expositie te bezoeken dus?
“Inderdaad. De expositie loopt nog tot en met 23 maart in galerie Abtswoude aan de Aart van der Leeuwlaan. Verder zijn mijn werken ook te vinden op www.henkmolenaar-art.nl. Bovendien hangen er ook werken van mij in onder meer museum Het Prinsenhof.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12