Afbeelding

Hemd van het Lijf: Matthijs Nieuwenhuizen

vaste rubrieken

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

Matthijs Nieuwenhuizen (26) studeerde met Delfts Zwart af op de Willem de Kooning academie.

1. Waarom wil je hier, bij Ray Brandstore aan de Wijnhaven, worden gefotografeerd?
“Omdat hier mijn Delfts Zwarte schilderijen hangen. Ik ben via een andere kunstenaar met Ray in contact gekomen en ik vind het fantastisch hoe hij een brug slaat tussen de creatieve delen in Delft. Hij biedt kunstenaars de kans om te exposeren. Hopelijk ontstaat hier een soort creatieve gemeenschap uit.”

2. Hoe kwam je op het idee van Delfts Zwart?
“Tijdens mijn studie grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning academie besteedden we ook aandacht aan citymarketing. Omdat ik het in mijn afstudeeropdracht dicht bij mezelf wilde houden, ben ik Delft gaan onderzoeken. Daaruit bleek dat er in Delft heel wat mis is.”

3. Wat is er dan mis met Delft?
“Alles draait om het toerisme en daardoor komt de Delftenaar er maar bekaaid vanaf. Het lijkt alsof hier weinig te doen is, terwijl het er wel is, maar achter gesloten deuren. Daarnaast weten veel Delftenaren niet hoe mooi hun eigen stad is. Bovendien is Delft vooral bekend door het Delfts Blauw, dat verworden is tot een betekenisloze gimmick.”

4. Welk alternatief biedt Delfts Zwart?
“Het doet afstand van het cliché dat Delfts Blauw is geworden en geeft daarnaast inzicht in de geschiedenis. Daarbij voeg ik er zelf geen betekenis aan toe; dat mogen de Delftenaren zelf doen. Het wordt weer functioneel als tatoeagestijl.”

5. Heeft Delfts Zwart ook met maatschappijkritiek te maken?
“Zeker, dat tegendraadse heeft er altijd al ingezeten. Als iets verplicht is, ga ik de andere kant op. Kaders moeten je niet tegenhouden. Die opvatting komt in al mijn ontwerpwerk terug. Zo heb ik ook aan graffiti gedaan: daar heb je de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet.”

6. Heb je altijd al iets met tekenen gehad?
“Ja, al van jongs af aan ben ik met tekenen en kleuren bezig. Verder moesten mijn Lego-bouwwerken obsessief symmetrisch zijn. Ik ben me na het tekenen meer gaan toeleggen op grafitti, daarna op muurschilderingen en tegenwoordig ben ik weer met het illustratieve tekenen bezig.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik de leegstand van winkelpanden tegengaan door er jonge kunstenaars in te plaatsen. Op deze manier laat je zien wat voor creativiteit er allemaal is in de stad. Voor mij ligt daarin de échte kracht van Delft en dat mag je aan iedereen laten zien.”

8. Hoe ben je met Delfts Zwart te werk gegaan?
“Met dit hele project ben ik ongeveer anderhalve maand bezig geweest naast mijn andere werkzaamheden. Ik heb de Delftse geschiedenis onderzocht, afbeeldingen gemaakt op aquarelpapier en die vervolgens ingekleurd met Oostindische inkt. Daarna heb ik de lijsten waar ze in zitten zelf gemaakt.”

9. Een heel arbeidsintensief proces dus?
“Zeker, maar dat maakt elk paneel wel uniek. Dat specialisme is in mijn ogen ook kenmerkend voor Delft. Ik hoop hiermee een nieuwe generatie Delftenaren te interesseren in de historische verhalen, waarvan er  ontzettend veel zijn.

10. Hoe kunnen onze lezers je volgen?
“Op Instagram als Delftszwart. De panelen hangen twee maanden in Ray Brandstore aan de Wijnhaven en op 5 april bij Delfts eerste tattooconventie in het Boterhuis. Deze wordt georganiseerd door Tattoo Martin. Delfts Zwart is één van mijn projecten en ik sta voor samenwerking natuurlijk altijd open via Facebook. Sowieso raad ik iedereen aan Dapper Tattoo te volgen aan het Oosteinde. Een tattooshop met gespecialiseerde top artiesten. Waar ik, in de nabije toekomst, iedereen zal voorzien van oer-Delfste tatoeages.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12