Afbeelding

Jacques Nieuwlaat kan uren over darts praten en verdient daar zijn brood mee

sport

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Jacques Nieuwlaat dart zelf ook nog weleens. Zoals hier, op het Nieuwjaarstoernooi van Darts in Delft. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Jacques Nieuwlaat is, zegt hij weleens, één van de weinige Nederlanders die niet goed kan darten, maar wèl leeft van de sport. De bekende Delftse dartscommentator is dagelijks met de sport bezig en hij zou niets anders willen.

Nieuwlaat is naast dartscommentator ook nog mastercaller, bestuurslid van de spelersvakbond, liefhebber en gooit zelf ook nog geregeld een pijltje als lid van een team van Darts in Delft dat uitkomt in de eredivisie. Hij mag, vertelt hij, niet klagen. “Ik heb het vrij druk met alle dartsperikelen. Ik zou echter met niemand willen ruilen, want er niets mooiers dan van je hobby je beroep maken.” Ook afgelopen weken was Nieuwlaat druk met darts. “Voor RTL7 heb ik bijvoorbeeld het WK Darts van de PDC verslagen. Het was een mooi WK met een goede winnaar: de Schot Gary Anderson.”

Van Gerwen en Van Barneveld kwamen niet verder dan de halve finales. Die wedstrijden trokken goede kijkcijfers. Ruim 1,6 miljoen landgenoten luisterden naar het commentaar van Nieuwlaat. “Dat is wel eer voor je werk, ja. Op zo’n moment weet ik echter niet of er honderd mensen, of een miljoen mensen kijken. Het waren hele goede kijkcijfers, daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

Tijdens en daags na het WK merkte de 42-jarige Delftenaar wel dat hij vaker op tv was. “Dan word je daarover aangesproken. Ik ben soms in beeld, dus mensen herkennen je makkelijker.” Lachend: “Maar ik kan nog altijd prima m’n eigen boodschappen doen.” Het leidde helaas niet tot een comeback in de Top 100 van Bekendste Delftenaren. Sterker nog: “Volgens mijn vrouw stond ik dit jaar niet op de lijst.”

-Hoe krijg je het voor elkaar uren durende uitzendingen vol te praten?
Nieuwlaat: “Ik ben natuurlijk elke dag bezig met darten. Ik lees bijna alles wat verschijnt over darten en ik zie en spreek de spelers regelmatig. Dan kun je altijd wel wat vertellen en is er wat nieuws te melden. Soms is het wel lastig. Tijdens zo’n WK zenden we 90 uur uit. Op twee middagen na was ik overal bij. Dan voorkom je niet dat je soms hetzelfde vertelt. Er floept ook weleens iets uit dat je achteraf liever niet had gezegd, maar nooit hele erge dingen, hoor. Daar ben ik wel alert op. Vorig jaar hebben we 83 dagen darts uitgezonden. Met collega’s zeiden we weleens gekscherend dat we vaker te horen waren dan de voetbalcommentatoren van de NOS.”

-Welke beelden van vorig jaar zijn je het meeste bijgebleven?
“De finale tussen Van Barneveld en Van Gerwen in de Premier League. Van Barneveld, die ik al heel lang ken, had al negen keer meegedaan en dit was de eerste keer dat ‘ie won.”

-Is de dartsport, nu het weer vaak op tv is, populairder aan het worden?
“Ja. Clubs en vereniging hebben weer meer aanmeldingen. Het is voor elke sport hetzelfde: het moet in beeld zijn en dan meldden mensen zich aan. Van Barneveld won in 1998 het WK en je zag steeds meer mensen aansluiten. Dat kwam in 2006 en 2007 tot een hoogtepunt. Daarna verdwenen wedstrijden achter de decoder en schoten ledenaantallen van verenigingen naar beneden. Totdat RTL de tv-rechten kocht en veel ging uitzenden. Door de beelden op tv èn de Nederlandse successen heeft darten wel weer een comeback gemaakt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12