Afbeelding

Witte rook bij Lijm & Cultuur, al zijn er nog wat losse eindjes

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Private partijen hebben toegezegd geld te steken in Lijm & Cultuur. Directeur Antoinette Wijffels en cultuurminnend Delft kunnen opgelucht ademhalen.

DELFT – Lijm & Cultuur heeft de extra tijd die het kreeg om de financiën op orde te krijgen nuttig besteed. Dinsdag kon de culturele instelling de gevraagde financiële verklaringen aan de gemeente overhandigen.

Door: Jesper Neeleman

Daarmee heeft Lijm & Cultuur alle deadlines gehaald die het moest halen. De Gemeente Delft wilde begin deze maand namelijk ruim 1,1 miljoen euro zien. Toen Lijm & Cultuur dat niet kon betalen, dreigde de gemeente met ontruiming van de panden aan de Rotterdamseweg, maar zover kwam het niet. De gemeenteraad stak hier een stokje voor en gaf Lijm & Cultuur extra tijd.

“Het was geen strijd om de financiële verklaringen rond te krijgen”, reageert Lijm & Cultuur-directeur Antoinette Wijffels. Ze had de financiën namelijk al zo goed als rond toen de gemeente met ontruiming dreigde. Het moest alleen moest nog officieel op papier worden vastgelegd.

Private partijen verklaren nu in de stukken dat zij bepaalde bedragen per beschikking stellen. De totale som komt neer op ruim 1,1 miljoen euro. Fonds 1818 is één partij, wie de anderen zijn wil Wijffels niet zeggen. Het gaat volgens haar niet om giften maar om leningen die deze partijen uiteindelijk terug willen zien. “Normaal gesproken zouden banken dat moeten doen, maar geen enkele bank zag heil in de combinatie van een monument en culturele instelling. Gelukkig zijn er genoeg partijen die daar wèl heil in zien en in Lijm & Cultuur willen investeren.”


Toekomst
De Gemeente Delft kan dus rekenen op de 1,1 miljoen euro die het graag wil hebben voor de verkoop van dit pand aan Lijm & Cultuur. Is daarmee alles weer koek en ei en lacht de toekomst Lijm & Cultuur weer toe? Dat niet. Zo is er nog gesteggel over de rekeningen voor het gas, water en licht, die volgens Lijm & Cultuur lager zijn dan volgens de gemeente. “We zijn weer in gesprek met de gemeente, maar er zijn nog wel wat losse puntjes, ja”, zegt Wijffels. “Ook over een convenant en een gemeentegarantie van 4 ton.”
Op 1 november van dit jaar zou de levering al plaats moeten vinden en is Lijm & Cultuur officieel eigenaar van de panden en het evenemententerrein aan de Rotterdamseweg 270. “Tot die tijd moeten we onderhandelen over de net genoemde puntjes, we moeten definitieve contracten afsluiten en de leveringsakte opstellen.” Ze kan niet zeggen of ze het lastigste deel al achter de rug heeft of dat dit nog komt. “Van tevoren denk ik dat alles oplosbaar is. Ik ben altijd positief over alles, maar de praktijk is soms weerbarstiger.”

Momenteel is ze vooral echt positief over de toekomst. “We krijgen heel veel aanvragen van hele leuke dingen, feesten en evenementen. We blijven voorlopig doen waar we goed in zijn.” Ze vond afgelopen tijd hartverwarmend om uit alle hoeken van de Delftse samenleving steun te krijgen. “Als je met een groep mensen iets voor elkaar wilt krijgen dan zijn er altijd mogelijkheden. Wij hebben dit alleen voor elkaar gekregen omdat er zoveel Delftenaren waren die ons steunden. Dat is heel fijn. Ik hoop dat dit, in deze tijden van bezuinigingen, vaker gaat gebeuren. Dat Delftenaren elkaar helpen en steunen en bepaalde initiatieven zodoende niet verloren gaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12