Afbeelding

Idee voor herinnering aan spoorviaduct blijft bij een idee

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Tot verbazing van Simon Huiberts staan de pijlers die in het monument verwerkt moesten worden er nog steeds. Hij acht de kans echter niet groot dat realisatie van het monument alsnog doorgaat.

DELFT – Meerdere partijen waren afgelopen jaren druk met de realisatie van een herinneringsmonument voor het al deels verdwenen spoorviaduct. Vrijwel iedereen was positief over dit plan, maar om financiële redenen komt het monument er niet.

In dit monument zouden namelijk twee pijlers van het viaduct worden verwerkt, maar het kost 10.000 euro om deze ongeschonden van de sloop te redden, een bedrag dat niemand wil betalen.

Het initiatief hiervoor kwam vorig jaar van het architectencollectief Pact11. Verschillende varianten passeerden de revue, uiteindelijk werd er één gevonden waar ook de Gemeente Delft gelukkig mee was en aan wilde meewerken. Totdat bleek dat het redden van pijlers 10.000 euro zou kosten. Vanwege deze niet voorziene kosten bloedde het initiatief dood. Delftenaar Simon Huiberts pakte de zaak op, zette de strijd voort, maar lijkt nu ook tegen muren op te lopen.  Ondanks het feit dat iedereen blij is met het verdwijnen van het viaduct, mag een aandenken aan het viaduct, dat sinds 1965 trouw dienst deed, niet ontbreken vindt Huiberts. “Delft is door het verdwijnen van het viaduct voor passanten in de trein van de landkaart gewist”, merkt hij op.

Een monument kan de herinnering in stand houden. De geschiedenis van treinen en het spoor door Delft zouden op 80 centimeter hoge stukken pijlers kunnen worden aangebracht. “Het zou een soort toeristische attractie worden, dat bij het Bolwerk zou komen te staan, een plek waar groen komt. Maar om de pijlers hiervoor te redden zou er bij de sloop explosieveilige mat omheen moeten worden bevestigd.” Kosten: 10.000 euro. En dat wil niemand betalen. “Erg jammer”, vindt Huiberts. “De plannen waren al in een vergevorderd stadium en iedereen was er positief over, ook Delfia Batavorum en WeSD. Het zou gek zijn als er straks helemaal niks meer is dat herinnert aan een periode van 60 jaar dat er een viaduct door Delft liep. Het heeft niet zo mogen zijn. Dat het afketst omdat het 10.000 euro kost om de pijlers van de sloop te redden, geeft wel de kneuterigheid van Delft weer. In Rotterdam heeft de gemeente 500.000 euro uitgegeven aan een kunstwerk ter ere van haar nieuwe station, dat is aangevuld met 1 miljoen euro aan private giften. Het is te gek voor woorden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12