Afbeelding

Van kinderboerderij tot dierenweide en van dierenweide tot woningen

Algemeen

Editie: Week 25, Jaargang 23 |

Kinderboerderij Tanthof kost 140.000 euro per jaar en dat heeft het college er niet meer voor over.

DELFT – De kinderboerderij in Tanthof wordt, als het aan het stadsbestuur ligt, vanaf november een dierenweide. Dat zal hij drie jaar blijven. Daarna leent deze plek zich goed als ontwikkellocatie met mogelijkheden voor studentenhuisvesting.

Dat blijkt uit de brief die het college woensdag naar gemeenteraadsleden stuurde. Hierin staat verder wat alle opties precies kosten welke opties de voorkeur van het college hebben.

Bij de kinderboerderij is dat dus om het vanaf november nog drie jaar een dierenweide te laten zijn, een plek waar contact met dieren niet mogelijk is. Dit alternatief kost 36.500 euro per jaar, daar waar het continueren van de huidige situatie 140.000 euro per jaar kost. Voordeel hiervan is, schrijft het college, is dat op deze manier de mogelijkheid wordt opengehouden om de kinderboerderij ‘aan de buurt of een (horeca)exploitant over te dragen’ en ‘een verkoopstrategie op de stellen’. Meldt zich binnen drie jaar niemand om het over te nemen, dan zijn de kinderboerderij en de wijkpost ‘zeer geschikt als toekomstige ontwikkellocatie’ en zijn er ‘wellicht mogelijkheden voor tijdelijke studentenhuisvesting’.

Ook voor de waterspeeltuin in Tanthof zijn de opties en kosten op een rijtje gezet. Blijven bij hoe het is, kost jaarlijks 57.000 euro, als de buurt het overneemt kost het de gemeente jaarlijks tussen de 35.000 en 15.000 euro. Sluiten kost eenmalig 117.000 euro. Het stadsbestuur wil nu in gesprek met omwonenden en ondernemers om te kijken of zij de komende drie jaar de waterspeeltuin willen overnemen. Want: ‘Deze variant kost minder dan sluiten’.
Heet hangijzer
Het is de vraag of nu daadwerkelijk gaat gebeuren wat wordt voorgesteld. Kinderboerderijen en waterspeeltuinen blijven een heet hangijzer, weinig raadsleden zijn groot voorstander van sluiting. Ook Linda Böcker van coalitiepartij VVD niet. “Ik was wel verrast door dit voorstel”, reageert Böcker. Ze had gehoopt dat het college zich meer zou inspannen voor een zoektocht naar partijen die het project alsnog over willen nemen. “In dit voorstel lees ik echter vooral over sluiting en andere bestemmingen. Dat zou superzonde zijn. Zijn er dan geen andere partijen bereid in de bres te springen? Laten ze zich alsjeblieft melden. Ik twijfel een beetje of het college wel alles heeft gedaan die partijen te vinden.”

Het lijkt Böcker goed als die partijen vervolgens minder aan regels en eisen worden gebonden dan de geïnteresseerden die hen voorgingen. Zoals Gerrit Strooker, die onlangs in Delft op Zondag vertelde dat hij dolgraag kinderboerderij Tanthof over wilde nemen, maar meer ambtelijke tegenwerking dan medewerking ervoer.

Dat Delft de voorzieningen niet zelf blijft bekostigen, voor 140.000 euro per jaar, snapt Böcker wel. “Dat zijn in deze tijd behoorlijke bedragen.” Lieke van Rossum van de SP denkt daar anders over. “Als je ziet dat andere gemeentelijke kosten vaak richting miljoenen gaan”, zegt de fractievoorzitter van SP. “Afgelopen jaar is bijvoorbeeld weer een miljoen naar YES!Delft gegaan, ik snap dat echt niet. Wat het college nu doet, is een koele manier om met zaken om te gaan. Ze kijken niet wat goed is voor mensen, maar wat het kost.”
Dinsdag wordt er tijdens de commissievergadering gesproken over de kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof. “Dan ga ik m’n best doen de wethouder aan te sporen alsnog een andere partij te vinden die het wil overnemen”, zegt Böcker. Lieke van Rossum heeft de hoop nog niet verloren. “Wij gaan er helemaal voor de voorzieningen open te houden en kan me niet voorstellen dat ze dicht gaan. In de buurt is zó veel verzet, ik hoop dat de bewoners in groten getale naar de vergadering komen. Dat het moment van sluiting al zo vaak is verschoven, geeft mij wel hoop.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12