Afbeelding

Wie kan en wil de kinderboerderijen nog redden?

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 23 |

Kunnen binnenkort de hekken van kinderboerderij Tanthof voorgoed op slot, of heeft de politiek nog een noodgreep in petto?

DELFT – De toekomst van Delftse kinderboerderijen is zelden zo onzeker geweest als op dit moment. Twee Delftenaren die de kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof wilden overnemen hebben zich teruggetrokken.

Vorige maand gooide ook de partij die de voorzieningen in Delftse Hout over zou nemen, Stro & Zo, de handdoek in de ring. En dat terwijl de kinderboerderijen en waterspeeltuinen in de Delftse Hout en Tanthof vanaf 1 juli aanstaande in private handen moesten komen. De werknemers leven momenteel in grote onzekerheid. Hun contracten lopen 1 juli af en ze weten niet of ze die dag thuis kunnen blijven en de hekken op slot gaan. “Niemand weet wat gaat gebeuren. Dit is heel lastig”, zegt Theo Roeling, teamleider van beide kinderboerderijen. “Momenteel lijkt er geen schot in de overname te zitten.” Roeling hoopt dat de politiek in de bres springt.

De Gemeente Delft laat desgevraagd weten dat voor de overname van de voorzieningen in Tanthof ‘geen partij is gevonden’ en dat de gemeente daarom ‘mogelijke alternatieven gaat onderzoeken’. “De voorzieningen in Tanthof blijven open tot besluitvorming over mogelijke alternatieven heeft plaatsgevonden”, laat een woordvoerster weten. “Dit gebeurt binnenkort.”

Delftse Hout
Voor de voorzieningen in Delftse Hout is de gemeente nog in gesprek met een groep lokale ondernemers die zich hebben verenigd in BuytenDelft. Die groep wil, omdat die gesprekken nog lopen, echter niets kwijt over de voortgang van de gesprekken. De fractie van de SP maakt zich grote zorgen over de toekomst van kinderboerderijen en waterspeeltuinen in Delft. “We willen er nu alles aan doen om te proberen bij de gemeente af te dwingen dat ze open blijven”, zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. De socialisten gaan voor de raadsvergadering van donderdag 4 juni een voorstel indienen om anders te bezuinigen zodat alles open kan blijven. Daarnaast organiseren ze zondag 31 mei vanaf 15.00 uur een manifestatie in de kinderboerderij aan de Korftlaan om te pleiten voor het behoud van de twee kinderboerderijen en twee waterspeeltuinen. Van Rossum. “We roepen iedereen op te komen en een washandje mee te nemen, zodat we de wethouder laten weten dat we dit varkentje gaan wassen. Als iedereen in de stad laat weten tegen deze bezuiniging te zijn, dan denk ik dat de wethouder daar wel gevoelig voor is, ja.”

Teleurstelling
Waar Van Rossum strijdbaar is, heerst bij Gerrit Strooker momenteel vooral teleurstelling. De Delftse ondernemer wilde dolgraag met hulp van Huub van ’t Hart van de KNNV afdeling Delfland de voorzieningen in Tanthof overnemen. Ruim een jaar waren ze druk met plannen maken, gesprekken voeren, plannen aanpassen en nog meer praten. “Alles zag er goed uit”, vertelt Strooker. “Maar rond de Kerst kwam de kentering. We wilden een Orangerie bouwen, maar dat kon volgens de gemeente opeens niet meer omdat ‘ie te groot zou zijn. We willen een melk- en kaasfabriekje, maar dat vonden ze te industrieel.” De derde en laatste inkomstenbron, een winkeltje met streekproducten, was het enige waar de gemeente níet moeilijk over deed. “Maar verder wierp de ambtenarij het ene na het andere probleem op.”
Terwijl de initiatiefnemers juist wat medewerking hadden verwacht voor hun goedbedoelde plannen om de gemeente uit de brand te helpen. Ze dachten in eerste instantie dat ze de waterspeeltuin en kinderboerderij over konden nemen voor een symbolisch bedrag van 1 euro, een koopsom die vaker wordt gehanteerd in zulke gevallen. “Want je neemt in feite een verliesgevende onderneming over, iets dat de gemeente momenteel alleen geld kost en niets oplevert.” De gemeente vond 1 euro wat weinig en vroeg bijna 950.000 euro voor de twee voorzieningen plus de aangrenzende wijkpost. Een bedrag dat de club vrijwilligers onmogelijk kunnen ophoesten.

Eind januari wilden de twee dan ook al stoppen met de onderhandelingen, maar verantwoordelijk wethouder Brandligt verzocht ze vooral in gesprek te blijven. Het kwam echter niet meer goed. “Omdat het ons zo moeilijk wordt gemaakt. Daardoor hebben we de conclusie moeten trekken dat we met weinig inkomsten onmogelijk die hoge kosten kunnen betalen, vanwege die waanzinnige vraagprijs die de gemeente vroeg. En omdat we onvoldoende de ruimte kregen een echte onderneming neer te zetten. We hadden een mooi en goed plan. Ik ben teleurgesteld, maar ook gefrustreerd. Omdat het college laat weten geen geld meer te hebben, zegt haar uiterste best te doen partijen te vinden om te zorgen dat de voorzieningen open blijven, maar de ambtenaren die deze kar moeten trekken degenen die het over willen nemen vervolgens onhaalbare eisen stellen en tegenwerken. Alle tijd die iedereen hierin heeft gestoken is weggegooid geld geweest.”

Strooker en Van ’t Hart hebben het gevoel dat de gemeente het wel prima vindt als de voorzieningen in Tanthof sluiten. Als het bestemmingsplan is aangepast kan woningbouw op deze plek wèl de gewenste berg geld opleveren.
De hoop is nu gevestigd op de politiek. Als een meerderheid van de raad komende maand besluit het benodigde bedrag alsnog ergens anders vandaan te halen, kan iedereen wellicht blijven genieten van alles wat de kinderboerderijen en waterspeeltuinen te bieden hebben. Gebeurt dit niet, dan gloort voor de Delftse Hout nog wat hoop in de nog lopende gesprekken met BuytenDelft, de enige partij die de moed nog niet heeft opgegeven. Voor Tanthof lijkt het, als de politiek niets doet, een verloren zaak…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12