Afbeelding

Zomerreces is losgebarsten, ook op politieke websites

Algemeen

Editie: Week 33, Jaargang 23 |

De Delftse PvdA-fractie spant de kroon wat betreft oud nieuws. Het laatste bericht, ‘Fractiebrief3’, is een kleine drie maanden geleden op pvdadelft.nl geplaatst.

DELFT – Een rondje langs de websites van Delftse politieke partijen leert dat hier voor veel partijen wel slagen zijn te maken. Hun kiezers en andere volgers van de politiek moeten het soms doen met wekenoud ‘nieuws’.

Ja, we weten het; het is volop zomer. De politici zijn sinds donderdag 9 juli met zomerreces en dat blijven ze tot maandag 24 augustus. Voor de ene partij reden genoeg om internet te laten voor wat het is, andere partijen zien nog hier en daar aanleiding voor berichtjes. Wie wat verder kijkt dan het zomerreces lang is, ziet echter al gauw dat ook in politiek drukke tijden de website dikwijls een ondergeschoven kindje is. Wie één bericht per week schrijft, onderscheidt zich al in positieve zin van collega’s.

Dinsdag 11 augustus beginnen we ons onderzoekje bij de coalitiepartijen. Op de website van D66 dateert het meest recente nieuws van 16 juli, toen bekend werd dat de graven onder de Nieuwe Kerk voorlopig niet zouden worden ontruimd. Vijf dagen eerder berichtte D66 over de laatste ontwikkelingen omtrent het bestemmingsplan in de Harnaschpolder.

De coalitiegenoten van STIP hadden vrijdag 7 augustus nog iets te melden op stipdelft.nl. Toen werd bericht over het feit dat Lijm & Cultuur de financiering rond had. Daarvoor stond de site bijna drie weken droog. Het één na laatste bericht is van 19 juli, toen werd geschreven over een studentenhuis aan de Spoorsingel waar die week zonnepanelen werden geplaatst. Investeringskosten hiervan zijn betaald voor oud-huisgenoten.

Pakkende kop
De Delftse PvdA lijkt naar de instructies van Hans Spekman te hebben geluisterd, die zijn partijgenoten opriep vooral veel de straat op te gaan. Het zou verklaren waarom de Delftse PvdA op 20 mei voor het laatst een bericht plaatste op pvdadelft.nl, een tekst met de pakkende kop: fractiebrief 3. Als we op ‘geplande activiteiten’ klikken zien we een leeg veld.

Op de internetpagina van GroenLinks zien we een bericht over touringcars in de binnenstad, met daarbij een bekende foto die ook ooit in Delft op Zondag stond. De kop moet de inhoud wat kracht bijzetten en is zelfs voorzien van een uitroepteken: ‘Alle belanghebbenden betrekken bij discussie over touringcars!’. Daaronder een bericht waarin de partij reageert op een stuk in Delft op Zondag, waarin universitair hoofddocent Van der Meer vooral de Delftse coalitiepartijen verweet zich niet aan verkiezingsbeloften te houden.

Op de website van de VVD zien we een negen dagen oud bericht van commissielid Ruud Lek, over het kwijtschelden van waterschapsbelastingen voor regiogenoten met een minimuminkomen. De VVD Delft is het eens met die maatregel. Na het reces zal worden bekeken wat in Delft de gevolgen hiervan zijn. Het ene laatste bericht is een weblog van wethouder Harpe, op 15 juli. Hij kondigt in een blog aan zich in te gaan buigen over knelpunten voor voetgangers en wil deze verbeteren. Lezers worden opgeroepen om niet genoemde knelpunten naar ‘m te mailen.

Net iets meer
Delfts grootste oppositiepartij Onafhankelijk Delft is actief op het internet. Op hun website wekelijks verse berichten. Ook deze week zitten ze bovenop het nieuws. Raadslid Jan Peter de Wit schrijft over de weigering van een vergunning voor een feest bij Lijm & Cultuur en openbaart een brief van directeur Antoinette Wijffels hierover. Een week eerder schreef Martin Stoelinga over zijn bewondering voor clown Popov. Met daarbij een filmpje waarin foto’s voorbijkomen van hoogte Stoelinga’s punten en momenten waarop hij zelf de clown uithing.
De SP geniet van de zomervakantie, want op hun website dateert het meest recente bericht van 16 juli. De inhoud is dat topinkomens van Delftse ambtenaren en bestuurders van gemeentelijke organisaties aan banden zijn gelegd dankzij een motie van de SP en Onafhankelijk Delft. Leuk is dat je op ‘lees voor’ kunt klikken en een vrouw het bericht voor je voorleest, waarbij de klem-tòòn soms wel wat verkeerd ligt.

Op Stadsbelangendelft.nl vinden we gelukkig weer wat verser nieuws, wederom over de weigering van een vergunning voor een feest bij Lijm & Cultuur. De partij van Aad Meuleman plaatst hier z’n vraagtekens bij en heeft daarom – samen met het CDA – schriftelijke vragen gesteld over dit besluit. Gek genoeg lezen we hier niets over op de internetpagina van het CDA. Wel schreef oud-raadslid Mechtild de Jong hier op 31 juli een in memoriam voor haar overleden partijgenoot Emmy ten Berge (1930-2015). De website van de ChristenUnie opent met het nieuws van de onzekere toekomst van kinderboerderij Tanthof, op vrijdag 3 juli. Precies een week eerder berichtte de partij dat er voorlopig geen basisschool met islamitische grondslag in Delft komt.
De twaalfde en laatste partij in Delft, Fractie van Koppen, heeft geen website. Mocht Jos van Koppen dat wel willen: www.fractievankoppen.nl en www.josvankoppen.nl zijn beiden nog beschikbaar.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12