Afbeelding

Lijm & Cultuur krijgt extra uitstel en verwacht dat het alsnog goed komt

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 23 |

Bij Lijm & Cultuur vonden afgelopen tien jaar de meest uiteenlopende evenementen plaats. Zoals het er nu naar uitziet, blijft dat ook in de toekomst zo.

DELFT – Lijm & Cultuur heeft extra tijd gekregen om de betalingen aan de Gemeente Delft te voldoen. Eerder deze week dreigde de gemeente de panden aan de Rotterdamseweg te ontruimen omdat het ruim een miljoen euro wil zien. Donderdag werd tijdens een extra ingelaste vergadering besloten Lijm & Cultuur toch meer tijd te geven.

Lijm & Cultuur moet 17 juli met een financieel voorstel komen, uiterlijk 30 juli wil de Gemeente Delft financiële verklaringen hebben. Op 1 november moet de levering plaatsvinden bij een notaris. “Ik ben blij met de ruimte die we krijgen”, reageerde Lijm & Cultuur-directeur Wijffels op deze uitkomst van een ruim drie-en-een-half uur durende vergadering. Daarmee kwam een einde aan een bewogen week, waarin Wijffels in een achtbaan van emoties van de ene in de andere verbazing viel. “Ik had me vooraf niet gerealiseerd dat het zo hard zou worden gespeeld. Na jaren waarin we hebben samengewerkt met de gemeente en samen iets voor elkaar probeerden te krijgen, zag de wereld er opeens anders uit.” Hoe dat komt? “Het is de nieuwe zakelijkheid die het nieuwe college meent te moeten hanteren. De gemeente zit zelf in een complexe situatie, dat merken wij nu ook.”

Uitstel
De Gemeente Delft wil namelijk geld zien van Lijm & Cultuur, ruim een miljoen euro. Dat had in 2012 afbetaald moeten zijn, maar Lijm & Cultuur kreeg toen uitstel. Deze maand was het geduld op en de gemeente stelde zich hard op. Er moest geld komen, anders was het einde verhaal voor Lijm & Cultuur. Daar waren ze het op de Rotterdamseweg niet mee eens. Eén van de argumenten was dat deze culturele instelling 9 jaar moest wachten op bestemmingsplan en vergunningen, iets wat de inkomsten niet ten goede kwam. “De gemeente heeft meer geduld met zichzelf gehad, dat met ons”, merkte Wijffels donderdag op. Ze benadrukte verder dat haar bedrijf, dat de omzet de laatste jaren ziet stijgen, inmiddels financiers heeft gevonden en dat ze wel degelijk zal betalen.

Steun
Lijm & Cultuur kreeg afgelopen week steun vanuit alle hoeken van de samenleving. Nina Voets van Ciccionina liet namens de culturele sector weten dat zij achter Lijm & Cultuur en het belang hiervan staat. Ed Hoogendijk, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, deed dat namens de horeca. “We moeten Lijm & Cultuur de kans geven”, zei hij. “En we moeten hier proberen uit te komen als grote mensen, niet in de media.” Jan van der Mast betuigde zijn steun op persoonlijk titel. “Wat bij Lijm & Cultuur is opgebouwd getuigt van grote moed”, zei de Delftse auteur. “Het zou een grove fout zijn en niet getuigen van visie om dit avontuurlijke bouwwerk met één ambtelijke pennenstreek af te breken.”

Onafhankelijk Delft, jaren geleden al geen voorstander van Lijm & Cultuur, was het bij hoge uitzondering eens met de harde houding van het stadsbestuur. Wethouder Harpe merkte op dat Lijm & Cultuur al vaker uitstel heeft gekregen. “De vraag is dan: hoe lang ga je daarmee door”, zei hij. Verder was er dus vooral veel steun. “Dat vond ik hartverwarmend en geweldig om te ervaren”, zegt Wijffels. “De culturele sector, bedrijven, horeca en zelfs de directeur van Mojo hebben het voor ons opgenomen. Het waren ongelofelijk mooie reacties.” Wijffels en haar collega’s gaan komende tijd keihard aan de slag om te zorgen dat hun culturele kindje niet verloren gaat. “Dat gaat lukken”, zegt ze strijdbaar. “We hebben private financiers gevonden en Fonds 1818 steunt ons. We moeten het met de gemeente alleen nog eens worden over de precieze invulling. Vervolgens, als dat is afgehandeld, zullen we kijken hoe we in de nieuwe werkelijkheid verder gaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12