Afbeelding

Wordt het bezuinigen, bedelen of uit handen geven?

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Na jaren van de bloemetjes buiten zetten, is het voor Delft nu elk dubbeltje omdraaien. De tijden er ‘we’ er in korte tijd voor 115 miljoen gulden aan EZH-gelden doorheen konden jagen, liggen mijlenver achter ons…

DELFT – Delft is in financiële nood en het stadsbestuur heeft donderdag drie scenario’s gepresenteerd om weer uit de rode cijfers te komen: nog meer bezuinigen, met hulp van andere overheden en organisaties of een Artikel 12-status aanvragen.

Dit najaar moet in samenspraak met de gemeenteraad wel een knoop zijn doorgehakt. Tot die tijd gaan de leden van het College van B en W door met wat ze al maanden doen: met alles in iedereen gesprek gaan om te kijken op wat voor manier zij kunnen helpen Delft door deze zware tijden te loodsen.

Die gesprekken verlopen in een ‘constructieve sfeer’, zei wethouder van financiën Aletta Hekker. Het heeft al geleid tot een meevaller van vier miljoen euro en het ‘lijkt erop’ dat Delft de resterende financiële bijdragen aan de spoortunnel iets later mag doen dan de oorspronkelijke deadline van 2018, zei Harpe. Momenteel staat hiervoor nog 32 miljoen euro open. Er is inmiddels een taskforce aangesteld met lieden die op het gebied van financiën van de hoed en de rand weten. Het lijkt rustig, merkte wethouder Harpe op, maar het tegendeel is waar.

Gezonde gemeente
“Het doel van dit alles is om van Delft weer een financieel gezonde gemeente te maken”, zei Hekker. “Met een sluitende begroting, een weerstandsreserve die weer op redelijk peil is en een stadsschuld die op een aanvaardniveau staat.” Dit alles is hard nodig. Delft presenteerde eind vorig jaar al een niet sluitende begroting. De stad kwam 11,3 miljoen euro tekort en staat sindsdien onder financieel toezicht van de provincie. Vorige week bleek daar nog eens 11,8 miljoen euro bij te komen vanwege tegenvallende opbrengsten uit gemeentelijke grondexploitaties. “We nemen dit verlies in overleg met onze accountant in één keer”, zei Hekker hierover.

Voorkeur
Van de drie scenario’s heeft scenario 1 niet de voorkeur van het college, zei Hekker. Delft heeft sinds 2010 al 10 procent van de begroting wegbezuinigd. De koek is nu wel op. “Een deel van het ambtelijk apparaat is al weg, een aantal buurthuizen is gesloten ook cultuur is niet aan de bezuinigingsslag ontkomen. De grens is nu wel bereikt. We proberen te doen wat we kunnen, maar kunnen de stad niet kapot bezuinigen.”

Scenario 3 noemde Hekker ‘het minste scenario’. “Dan leg je je lot in andermans handen.” Dus, zou je denken, heeft de tweede optie de voorkeur van het stadsbestuur. De gesprekken met overheden, maar ook grote bedrijven en organisaties lopen volgens het college goed. Toch is het volgens Hekker niet zo dat het stadsbestuur op optie 2 afstevent. “Het gaat uiteindelijk om de haalbaarheid en om wat de raad ervan vindt.” De raad heeft deze maand een ‘raadsconferentie’, waarbij raadsleden en college ‘met de benen op tafel’ over oplossingen gaan brainstormen.

Erkenning
Gesprekken met overheden, organisaties, grote bedrijven als TU Delft en DSM en buurgemeenten hebben volgens Harpe tot nu toe ‘erkenning, herkenning en begrip’ opgeleverd. Ook heeft dit dus al 4 miljoen euro opgeleverd. “Maar er is meer voor nodig om de 80 miljoen euro aan tekorten uit de Spoorzone te compenseren. We zien echter de eerste positieve resultaten en we gaan op volle kracht vooruit.” Hekker merkte op dat één zwaluw geen zomer maakt en dat Delft zich niet rijk wil rekenen met de eerste meevallertjes. Er is nog genoeg te doen en Delft zal, zoals Harpe zei, op meerdere borden gaan schaken. Wordt, ongetwijfeld, nog vaak vervolgd…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12