Afbeelding

De Papaver is niet meer van de gemeente, lang leve duurzaamheidscentrum De Papaver

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 23 |

Leerlingen van de Mariaschool uit Den Hoorn vormden de eerste groep scholieren die in duurzaamheidscentrum De Papaver genoten van natuur- en milieueducatie.

DELFT – De sleutel van De Papaver werd woensdagmorgen overgedragen aan de club die het centrum aan de Korftlaan overneemt. Voortaan bepaalt niet meer de Gemeente Delft, maar de Stichting Duurzaamheidscentrum De Papaver wat hier gebeurt.

Een heel bijzonder moment, vonden alle aanwezigen. Waar de overdracht van de kinderboerderijen en waterspeeltuinen steeds meer een hoofdpijndossier wordt, verliep de overdracht van De Papaver vlekkeloos. Achter de schermen is echter twee jaar lang keihard gewerkt, merkte bestuurslid Max van der Laan woensdag op. “We moesten bijvoorbeeld kloppende begrotingen op papier zetten. Veel werk om dat voor elkaar te krijgen. Voor de medewerkers van De Papavers was dit alles geen gemakkelijk proces, maar ze hebben op een loyale manier meegewerkt.” Ook ambtenaren van de Gemeente Delft deden hun best. Hun inzet werd door de nieuwe stichting beloond met een fles wijn. “Een biologische”, voegde bestuurslid Paul de Bree er bij het uitreiken aan toe.

Jeroen Klomp is de kersverse directeur van De Papaver. Er staan hem en de anderen, zei hij, ‘leuke uitdagingen’ te wachten. De Papaver wordt namelijk een duurzaamheidscentrum. “Dit wordt de duurzame huiskamer van Delft”, zei hij in zijn toespraak. Aan alle plannen en de twee betaalde krachten hangt echter wel een kostenplaatje. De gemeente betaalt nog mee aan de natuur- en milieueducatie voor kinderen, maar verder niet. Om wat geld in het laatje te brengen, komt er een horecadeel en worden flexwerkplekken en vergaderruimte verhuurd aan ‘sociale ondernemers’. Als we Klomp vragen hoeveel dit moet opleveren om het rendabel te houden, volgt echter een verhaal over het recyclen van servies en meubilair. “We weten hoeveel nodig is, maar dat meldden we liever niet”, antwoordt hij als we het nogmaals vragen. Liever heeft hij het over duurzaamheid. “Zelfs de schoonmaakbedrijven die hier komen gaan hun producten aanpassen.” De Papaver wil in alles uitstralen dat duurzaamheid belangrijk, leuk en aantrekkelijk is. “Dat wordt dus geen alarmerende boodschap.” Klomp heeft er zin in. “Ik sta hier met een heel feestelijk gevoel.”

Cora Cox is als vrijwilliger al jaren betrokken bij De Papaver en was één van de aanstichters van het plan om met vrijwilligers De Papaver over nemen. “Ik dacht: dan laten we in elk geval weten hoe de vrijwilligers het graag zien. Ik had niet verwacht dat het hiertoe zou leiden. Heel bijzonder.” Cox is blij dat het aspect van natuur- en milieueducatie behouden blijft. “Veel scholen uit Delft en de regio komen hier al jaren om van alles te beleven en te leren over natuur en milieu. Het is hier heel toegankelijk en wordt dan ook druk bezocht.”

Opgelucht
Wethouder Stephan Brandligt had woensdag ‘een opgelucht gevoel’. “Omdat het gelukt is. Delft zonder De Papaver konden we ons niet voorstellen”, zei hij. Zover is het dus ook niet gekomen. “Dankzij de enorme inzet van al die vrijwilligers die hiervoor het initiatief hebben genomen is het gelukt. Tegelijkertijd nemen we afscheid van De Papaver zoals die altijd was. Dat is een pijnlijk proces geweest.” In plaats daarvan komt echter een bruisend duurzaamheidscentrum.

De overdracht verliep dus relatief vlekkeloos. Wat betreft de kinderboerderijen en waterspeeltuinen aan de Korftlaan en Tanthof zaten er afgelopen jaar meerdere kinken in de kabels, maar lopen de processen nu weer goed, zei Brandligt. “We zijn voor de voorzieningen in Delftse Hout dichtbij een akkoord met BuytenDelft. Zonder akkoord is er nog niks, maar het ziet ernaar uit dat het gaat lukken. Tanthof is nog het lastigst, maar ook hier blijven we aan werken en ontstaan er plots weer initiatieven. Dat geeft hoop. Het was een moeizaam proces, maar het is zeker niet uitzichtloos.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12