Afbeelding

Hemd van het Lijf: Frank Koenen

vaste rubrieken

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

Frank Koenen (51) is als kwartiermaker van de Mooi Weer Spelen de geestelijk vader van de Delftse Maakweken, die komende week plaatsvinden.

1. Waarom wilde je hier, in Poptapark, worden gefotografeerd?
“Omdat Poptahof het centrum wordt van Delftse Maakweken. Het is een spin-off van Mooi Weer Spelen, het straatkunstfestival van Delft, waarbij we een gemeenschap willen creëren onder Delftenaren. Dat kun je het best zo dicht mogelijk bij huis doen en ik woon in Poptahof.”

2. Hoe ben je op het idee van de Delftse Maakweken gekomen?
“Het idee is ontstaan vanuit Mooi Weer Spelen: een prachtig evenement, maar het is op jaarbasis een incident in de stad. We proberen dit een heel jaar lang door te laten lopen, zodat een organiserende gemeenschap ontstaat die er continu mee bezig is.”

3. Hoe gaat het evenement eruit zien?
“Het evenement is gericht op creëren. We nodigen (straat-)theatermakers, circusartiesten en beeldend kunstenaars uit om een week lang in Delft te logeren en aan een nieuw programma te werken. In die week kunnen ze tryouts doen, maar ook workshops geven, zodat de Delftenaar van ze kan leren. De eersten zijn dit weekend al begonnen.”

4. Heeft dat creatieve en artistieke altijd al in je gezeten?
“Absoluut. Al op de basisschool organiseerde ik playbackshows en als dat nodig was trad ik zelf op. Toen ik naar Delft kwam om informatica te studeren, meldde ik me al snel aan bij de Delftse Komedie en heb ik drie jaar met een theatergezelschap voor kinderen door Nederland getoerd.”

5. En sindsdien ben je je meer op het organiseren gaan richten?
“Inderdaad. Ik kwam erachter dat het spelen zelf niet mijn grote kracht was en ging me meer richten op regisseren en organiseren. Dat leidde tot de Nieuwe Academie (dNA), waarin ik met Linda Ammerlaan projecten organiseerde waarbij we de bevolking zoveel mogelijk betrokken.”

6. Dat element komt nu ook in de Delftse Maakweken naar voren?
“Ja, en ook in Mooi Weer Spelen. Dat is jarenlang georganiseerd door artistiek leiders van buitenaf, maar wij willen het terugbrengen naar Delft. Maakweken is daar op wijkniveau een mooi voorbeeld van. Het leuke is dat TOV-Ondernemers Vereniging Tanthof in wijkcentrum de Hofstee hiphop dansworkshops mogelijk hielp maken en dat Kadmium met een kinderdichtersworkshop meedoet. De olievlek breidt zich nu al uit.”

7. Als ik burgemeester van Delft was...
“... dan hielp ik mee het ambt van burgemeester verkiesbaar te krijgen. Als de burgemeester bijvoorbeeld elke zes jaar wordt gekozen, wordt het écht de burgemeester van de Delftenaren. Dat verkleint de afstand tussen de burgemeester en de bevolking.”

8. Is er in Delft een gebrek aan creativiteit?
“Zeker niet; er is juist heel veel creativiteit. De kunst is om het te bundelen. Ik droom ervan dat Delft een creatieve biotoop wordt, waar internationale artiesten naartoe komen om dingen te maken, elkaar te ontmoeten en elkaar en de Delftenaar te inspireren.”

9. Hoe worden de Delftse Maakweken afgesloten?
“Omdat het de bedoeling is dat we een gemeenschap gaan vormen, gaan we ook op visite bij de Museumnacht. Vervolgens houden we op zaterdagavond een bonte avond, waarbij iedereen zijn werk ergens in de buitenruimte in Poptahof presenteert. Het gaat over straattheater toch? Het leuke is dat wat gepresenteerd wordt nog niet af is, het kan mislukken. Essentie van het maken is dat er soms dingen tussen zitten die je moet weggooien.”

10. Is iedere Delftenaar welkom?
“Zeker. Op www.maakdagen.nl is het workshop & try out programma terug te vinden en het leuke aan het evenement is dat het zich komende week zich nog ontwikkelen kan. Het zou zomaar kunnen dat op zaterdagavond aan het einde van herfstvakantie de bonte avond er anders uitziet dan dat we nu verzonnen hebben.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12