Afbeelding

Hemd van het lijf: 10 vragen aan... Clown Delfi

vaste rubrieken

Editie: Week 26, Jaargang 23 |

Clown Delfi. (foto: Alphons de Wit jr.)

Clown Delfi (49) is de eerste Delftse Stadsclown en ambassadrice van de Mooi Weer Spelen, die dit weekend in Delft plaatsvinden.

1. Waarom wilde je in de speeltuin van het Poptapark worden gefotografeerd?
"Omdat ik deze wijk een warm hart toedraag en zie dat hier vooral onder kinderen een enorme behoefte is aan gedragscodes. Er is geen mooiere manier om hieraan mee te werken dan als clown."

2. Hoe ben je Delftse stadsclown geworden?
"Toen ik in Delft kwam wonen, vond ik dat er behoefte was aan een stadsclown. Ik ben naar Ruud van Hooft, in mijn ogen de opperclown van Delft, gegaan en heb hem dat voorgelegd. Zelf was hij druk met clownschool Buus, dus gaf hij mij zijn zegen."

3. En je bent direct betrokken bij de organisatie van de Mooi Weer Spelen?
"Na een gesprek met Bram Stoeken en een meeting met de kerngroep bombardeerde Frank Koenen me meteen tot ambassadeur van de Mooi Weer Spelen en de Delftse Maakweken. Die Maakweken waren fantastisch en ik heb meegedacht om ook de Mooi Weer Spelen tot een succes te maken."

4. Wanneer besloot je clown te worden?
"Het heeft er altijd wel ingezeten. Als jong meisje ging ik naar het Krakeling jeugdtheater in Amsterdam, waar ik les kreeg van Leonie Jansen. Toen ik in 1995 ik op het Global Clowns Institute van Rene Kres begon, wist ik dat ik op de goede weg was."

5. En na die opleiding was je clown?
"In de tussentijd ben ik me blijven ontwikkelen. Op uitnodiging van Jango Edwards heb ik in Barcelona op zijn school Nouveau Clown Institute diverse formules geleerd. Bij Patrick van der Boon van de Goudse Clownsschool heb ik me toegelegd om zorgclown te worden. Samen met stichting de Mobiele Clowniek Fabriek bezoeken wij regelmatig zorgcentra. We doen veel vrijwilligerswerk."

6. Wat doe je dan zoal?
"Ik zet me onder meer in voor stichting Op-Nieuw. Hier bieden we jongeren die niet meer naar school willen handvatten om uit te zoeken wat ze wel willen. Door te spiegelen kun je hier als clown een rol in spelen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik zorgen voor meer cultuur op straat. Delft is daar, met een mix van cultuur, dynamiek, en kunstzinnigheid de juiste stad voor. Ik wil daar als stadsclown een bijdrage aan leveren. Cultuur moet verankerd worden in het straatbeeld."

8. Wat is je bijdrage aan de Mooi Weer Spelen?
"Tijdens de Maakweken hebben we een voorstelling gemaakt die gebaseerd is op de Metamorfoses van Ovidius. Verder komen onder andere Tim Hosting, Eva Bergerove, Sander Reijmerink en de clowns van entertainmentbureau De Vrolijke Noot. Het leuke is dat het idee van de Mooi Weer Spelen afgeleid is van het Festival of Fools van Jango Edwards. Van zijn school komt ook een aantal artiesten, waaronder Ricardo Cornelius. Zo is het cirkeltje rond."

9. Is er nog een bijdrage uit Poptahof?
"Zeker. Sinds een half jaar worden hier Open Podia georganiseerd. Dit initiatief komt van Youp Soulman, Bram Stoeken en Hans van der Burg. Tijdens het festival is het podium van zeven tot elf voor hen. Hierbij wordt door Mooi Weer Spelen-talenten als Leonie Bolleboom een geweldige show neergezet."

10. Wat heb je Delft te bieden als stadsclown?
"Ik ben er om het straatbeeld te verfraaien en hoop een mascotte voor de stad te worden. Dat kan als informatiepunt, als gids, maar ook als entertainer. Ik streef ernaar de wasverzachter van Delft te worden."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12