Afbeelding

Hemd van het Lijf: Liz Strick

vaste rubrieken

Editie: Week 4, Jaargang 22 |

Beeldend kunstenares Liz Strick (60) lanceerde afgelopen week haar nieuwe website www.lizstrick.com, waarop ze inzicht in haar werk geeft.

1. Waarom wilde je hier, in de Delftse Hout, worden gefotografeerd?
“Dat spreekt misschien wel voor zich. Ik ben vooral een landschapsschilder. Ik loop hier zeer regelmatig voor rust, bezinning en om inspiratie op te doen. Het mooie aan dit gebied is dat er elk moment ander licht is en dat de jaargetijden hier ook hun werk doen.”

2. Wanneer ben je begonnen met schilderen?
“Gezien het feit dat mijn ouders beide schilderden, heeft het misschien nog best lang geduurd. Ik ben met schilderen begonnen toen we begin jaren ’90 van de vorige eeuw in Istanbul woonden. Mijn kinderen gingen naar kostschool en daardoor had ik veel tijd. Ik ontmoette er een Turkse schilder bij wie ik op het atelier mocht werken en leerde daar veel kunstenaars kennen.”

3. Waar haal je de inspiratie voor je werk vandaan?
“Die komt vooral uit mensen en cultuur. Ik heb vijfentwintig jaar in het buitenland gewoond.  Dat was in Turkije, Curacao, Dubai, Duitsland en Engeland. Op al die plaatsen hangt een andere sfeer die samenhangt met de cultuur. Die probeer ik in mijn schilderijen te vangen. Verder haal ik mijn inspiratie uit het landschap. Als je hier loopt, hoef je maar om je heen te kijken en dan komt het vanzelf. Als ik hier op dit moment naar de lucht kijk, word ik vrolijk.”

4. Hoe probeer je die culturen in je schilderijen te vatten?
“Door er iets van de sfeer die op een plek heerst in te verwerken. Ik wil de diversiteit van de culturen weergeven door de taferelen die ik schilder in een context te plaatsen. Zo ben ik bijvoorbeeld in 2006, vlak na de oorlog, in Libanon geweest. Daar doe je indrukken op die er vanzelf uit moeten komen.”

5. Heb je nog meer van dit soort bijzondere projecten?
“Ja, ik heb ook een serie schilderijen over Afghanistan gemaakt, al ben ik er zelf nog niet geweest. Mijn zoon woont daar en ik heb er een Afghaanse vriendin. Op basis van de verhalen en foto’s van mijn zoon en die vriendin heb ik een serie schilderijen gemaakt. De helft van de opbrengst hiervan ging naar een school die daar inmiddels gebouwd is. Het scholen aanbouw ondersteuningsproject loopt nog steeds door.”

6. Hoe is het bevallen om na vijfentwintig jaar terug te keren naar Nederland?
“Het is voor mij echt een openbaring. Ik ben in de Brassershout gaan wonen, omdat ik hier de mogelijkheid had om een atelier en een expositieruimte aan huis in te richten. Ik geniet ontzettend van de natuur die hier zo vlakbij huis is en hoop dat deze ook goed behouden blijft, want voor mij is het een belangrijke bron van inspiratie.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik er zeker voor zorgen dat niet elke vierkante meter wordt volgebouwd. Hier rondlopen is heerlijk en ik vind dat de natuur goed gepreserveerd moet blijven. Ook als je hier in de Delftse Hout goed om je heenkijkt, zie je dat de bebouwing steeds dichterbij komt. Dat is zonde en dat zou ik als burgemeester zeker een halt toeroepen.”

8. Heb je als beeldend kunstenaar voorbeelden?
“Jazeker, Van Gogh, Monet, Matisse, Nolde, Munch, Hockney. Dit is een rij met schilders bij wie in het werk kleur een belangrijke rol speelt. Verder spreken de onderwerpen die zij uitkiezen me vaak ontzettend aan. Op die manier laat ik me ook door hen en hun werk inspireren.”


9. Wat is het belang van de nieuwe website die je onlangs hebt gelanceerd?
“Voor mij is het vooral een mooie manier om mijn werk aan de buitenwereld te tonen. Bo-vendien geeft het een mooi inzicht in de ontwikkeling die ik in bijna 25 jaar heb doorgemaakt. Je ziet de progressie in de technieken en kleuren die ik door de jaren heen heb gebruikt. http://www.lizstrick.com is een mooie manier om dat te tonen.”

10. Heb je op artistiek gebied nog dromen?
“Als kunstenaar wil je natuurlijk altijd dat je werk door zoveel mogelijk mensen gewaardeerd wordt. Verder zou een prijs of een uitnodiging voor een expositie natuurlijk altijd mooi zijn om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met mijn werk. Afgelopen jaar werd ik door het Gemeentemuseum in Den Haag de uitgenodigd om te exposeren tijdens de Zomerexpo. Zulk soort uitnodigingen zijn uiteraard altijd meer dan welkom.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12