Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 23, Jaargang 23 |

Plantsoentje
DELFT – Het was een mooi item in Delft op Zondag van 24 mei, over het plantsoentje bij de Van Hallstraat in Hof van Delft. Mijn complimenten gaan vooral uit naar Nico Simons, de ‘boeman van de straat’. Hij heeft ooit besloten dat kinderen niet in het plantsoentje mogen komen en heeft ze daarom jarenlang weggejaagd naar verderop gelegen Wilhelminapark. Dat heeft hem niet altijd populair gemaakt, maar desondanks heeft hij zich onbaatzuchtig in zijn zelf opgelegde taak vastgebeten. Het resultaat mag er zijn: een prachtig parkje, zonder allemaal spelende kinderen en de bijbehorende vervelende herrie. Dat is nou precies die VOC-mentaliteit van de naoorlogse generatie waar Balkenende al eens op duidde: ondanks tegenslagen toch hard werken om jouw eigen wereld wat mooier te maken. Nu blijkt echter dat het plantsoentje openbaar groen is en dat kinderen er wèl mogen komen. Ik hoop dat de gemeente die fout snel herstelt en het verboden gebied verklaart. Er staat al een hek om het plantsoentje, dus hoe openbaar is het eigenlijk? Daarnaast leveren kinderen geen echte bijdrage aan de stad, ze leveren vooral overlast op en maken dingen stuk. Dus waarom zouden zij zomaar overal mogen spelen als ze daarmee de rust en het uitzicht van een belastingbetalende gepensioneerde bewoner verpesten?

Meneer van Wijk, Delft

Sovjet-bureaucraten
DELFT – Ik wil mijn waardering uitspreken voor de hoge standaard van jullie redactionele werk. Het artikel van Simon Huiberts over de overbodige Spoorsingelgarage was hier een goed voorbeeld van. Ik ken hem alleen van naam, maar zijn artikel getuigt van een hoge mate aan vakdeskundigheid en het internationaal volgen van de trends en het analyseren ervan. Het is met zulke artikelen steeds weer fijn om Delft op Zondag te lezen. Het grootste probleem lijkt in Delft de gemeente zelf te zijn: gemeenteraad, college en de ambtelijke organisatie, ze houden elkaar in een wurggreep. Het ambtelijk apparaat is veel te log en niet deskundig. Uit vrees voor het verliezen van hun baan, bedenken ze steeds doldriestere en wereldvreemde plannen. Feiten doen er niet meer toe en onderzoeksresultaten worden gemanipuleerd. Binnen het college is Bas Verkerk slechts een ijdele paladijn in plaats van een coachend leider met visie. Zo zonde dat er door de bureaucratie zo veel mis gaat in deze mooie stad. Waar bewoners serieuze problemen aankaarten – zoals op de Schoemakerstraat – daar geeft de gemeente niet thuis. Zo is het toch een gotspe dat de gemeente wel de kinderboerderijen wil behouden, maar dat elk creatief ondernemersplan daartoe door de Delftse sovjet-bureaucraten de nek wordt omgedraaid? Het is het resultaat van een ziekmakende regeldrift.  Waar grote projectontwikkelaars schaamteloos alles mogen in Delft, wordt creatieve ondernemers het leven zuur gemaakt.
Hans Casteleijn, Nootdorp


Fietsenstalling
DELFT - De ondergrondse fietsenstalling bij het station was zaterdag 30 mei al voor 12.00 uur vol. Ik moest daarom bovengronds parkeren. Omdat ik een fiets met een mandje heb, kon de fiets niet in een rek. Omdat ik al 67 ben én problemen heb met mijn handen, kan ik mijn fiets dus ook niet bovenin zetten. Daarom heb ik hem los neergezet op een plek waar al meer fietsen op hun standaard stonden. Wat kon ik anders doen? Ik wilde ook mijn trein halen. Bij terugkomst trof ik een kaartje aan mijn fiets aan dat ik me niet aan regels had gehouden. Dat irriteerde mij mateloos! Zou de Gemeente Delft misschien rekening willen houden met mensen zoals ik? Ik stalde mijn fiets vroeger altijd in de betaalde stalling. Die is weg en nu wil ik graag een plek die voor mij hanteerbaar is. De gemeente Delft heeft de capaciteit van de stalling te klein gemaakt en wentelt dit probleem nu op de gebruikers af.
A.P. Nauta, Delft


Dikke-ik-mentaliteit
DELFT - Vorige week zette minister-president Mark Rutte zich af tegen de grote dikke-ik-mentaliteit. Hij doelde hiermee op mensen die op een oneigenlijke manier ergens een slaatje uit slaan voor hun eigen financiële gewin. Helaas noemde premier Rutte geen voorbeelden over het stadsbestuur van Delft. Juist daar heerst de grote dikke-ik-mentaliteit. Wat moeten we denken van de studenten van STIP die het na een jaar in de gemeenteraad al voor gezien houden en opstappen? Wat moeten we denken van bijstandstrekkers die alleen maar in de gemeenteraad willen om van hun sollicitatieplicht af te zijn? Wat moeten we denken van de wethouder van financiën die vlak voordat bekend werd dat Delft failliet is opstapte om een zeer lucratieve functie als kwartiermeester in de Metropoolregio aan te nemen? Wat moeten we denken van gemeenteraadsleden die zich nergens serieus in verdiepen maar wel de vergaderingen rekken met dooddoeners en vrijblijvend geklets? Wat moeten we denken van gemeenteraadsleden die met hun smartphone zitten te spelen terwijl inwoners van Delft tijdens een commissievergadering een serieus verhaal komen vertellen?  Wat moeten we ervan denken dat de gemeenteraad heel veel geld gaat uitgeven aan een nutteloos onderzoek naar het bankroet van Delft, terwijl er geen geld meer is voor de kinderboerderij? Het lijkt erop dat het stadhuis in Delft het Walhalla van de grote dikke-ik-mentaliteit is.
Siegeurt Koetse, Delft 


Kentekenparkeren
DELFT - Mijn mantelzorger parkeerde op 29 mei om 11.02 uur haar auto op het parkeerterrein aan de Pieterstraat. Nadat zij met haar rollator via het achterpad arriveerde belde ze om 11.05 uur met de dienst parkeren om de auto aan te melden. Later trof zij een parkeerbekeuring aan achter de ruitenwisser met als tijdstip 11.06. Het telefonisch aanmelden van een parkeerauto kost dankzij het uitgebreide menu 2,18 minuten. Met lopen naar het huisadres en aanmelden van de auto ben je dus minimaal 5 minuten kwijt. De auto van mijn vriendin heeft na haar aanmelding nog bijna vijf uur aaneengesloten geregistreerd gestaan bij parkeerbeheer. Hoezo gratis willen parkeren? Direct na de vondst van de bekeuring gebeld een man van de gemeente die me geruststelde, hij zei dat dit natuurlijk niet kon en dat het in orde zou komen. Jammer dan. Ik  kreeg een mail, dat de auto om 11.03 gescand was en om 11.06 nog eens en dat de auto pas om 11.07 geregistreerd stond. Dus betalen! Natuurlijk ga ik in beroep. Met de schriftelijke verklaring van Telfort dat er vanaf 11.05 uur gebeld is met de dienst parkeerbeheer van Delft kan een rechter moeilijk geloven dat die dienst gebeld werd om even goeiedag te zeggen. Hoe lang moet deze waanzin nog duren? Hoeveel mensen moeten er nog gedupeerd worden? Financieel wanbeleid kent blijkbaar ook geen tijd.
E.J. Kik, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12