Afbeelding

Fietsen niet veilig in nieuwe fietsenstalling, politie neemt maatregelen

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 23 |

Voor fietsendieven valt in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling van Delft genoeg te kiezen.

DELFT – Bij de politie is al 18 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal vanuit de nieuwe fietsenstalling van station Delft. En dat terwijl de stalling nog geen maand open is.

Dat blijkt uit vragen die deze krant de politie stelde. Politiewoordvoerder Cor Spruijt wil hier overigens wel aan toevoegen dat dit niet hoeft te betekenen dat er ook daadwerkelijk 18 rijwielen uit de stalling zijn ontvreemd. “Want de beheerder zet verkeerd gestalde fietsen weleens op een andere plek”, weet hij. Die worden nu waarschijnlijk op de dichtstbijzijnde plek gezet, maar de NS wil hier een speciaal vak voor gaan inrichten.

De politie noemt het hoge aantal aangiftes ‘onaanvaardbaar’. “Het is bijna één gestolen fiets per dag. We gaan daarom met de Gemeente Delft en NS om tafel om te bespreken hoe we dit de kop kunnen indrukken.” Sommige maatregelen zijn al genomen. Zo heeft de beheerder adviezen gekregen om diefstal te voorkomen, security is vaker aanwezig en de politie – soms in burger – houdt vaker een oogje in het zeil. “Zodat we zien wie daar rondhangen.” Camerabeelden van de dieven zijn afgelopen week binnengekomen en zullen goed worden bekeken, verzekert Cor Spruijt. Eventueel wordt via een tv-programma als Team West de hulp van burgers ingeroepen.

De politiewoordvoerder wijst onfortuinlijke fietsers erop goed te letten op het rek- en rijnummer waar hun fiets – ongeveer – stond. “Zo kunnen we veel specifieker naar de beelden kijken. Verder adviseren we diefstallen altijd te melden bij de beheerder van de fietsenstalling.”

Voor de politie heeft het hoge aantal gestolen fietsen hoge prioriteit. “We gaan dit niet op z’n beloop laten en we sluiten onze ogen er niet voor. Daarom hebben we meteen al een aantal maatregelen genomen. Elke fietsendiefstal is er één te veel en we moeten dit fenomeen een halt toeroepen.”

Te laat
Voor meerdere Delftenaren komen de maatregelen te laat. Zeker in het geval van Olav Beugels. Hij raakte al twee fietsen kwijt in de nieuwe stalling. En ook daarvoor had hij weinig gelukt. Sinds 2010 zijn al acht fietsen van hem gestolen, waarvan zes bij station Delft. “Steeds stonden ze op slot”, vertelt hij. “Meestal met een stevig kettingslot aan de stalling geklonken. Nooit zag iemand iets. Nooit vond ik sporen zoals een doorgeknipte ketting. Nooit kreeg ik een reactie op mijn aangifte. Nooit werd mijn fiets gevonden, al verspreidde ik uitgebreide signalementen met alle productiecodes. De beheerders in de glazen ruimte bij de uitgang van de stalling vertelden dat zij slechts ‘een oogje in het zeil’ houden, maar officieel geen bewaking zijn. Ze hadden niks verdachts gezien en niemand met een fiets onder de arm zien lopen. Zij attendeerden mij op de vele camera’s in de stalling. Misschien stond daar iets op.”

Hij belde de NS, die doorverwees naar ProRail, de eigenaar van de stalling. “Maar ProRail gaat niet over het gebruik ervan, laat staan gestolen fietsen. Voor camerabeelden moet ik bij NS Corporate Security zijn, maar daar mag ProRail het nummer niet van geven. Bovendien mag niemand behalve de politie de beelden ‘uitlezen’ vanwege bescherming van privacy.” Hij belde de politie, die verzocht vooraf aangifte te doen. Beugels heeft daar inmiddels ervaring mee. “Maar wat moet ik nu”, vraagt hij zich af. “Wie kan mij helpen? Serieuze reacties kunnen worden gemaild naar olavbeugels@online.nl.”

Ook mevrouw Kuitert raakte haar fiets kwijt in de nieuwe stalling. Ze ging naar het politiebureau. “Daar aangekomen werd mij vriendelijk verzocht om digitaal aangifte te doen, wat ik direct gedaan heb. De beelden kon men echter wegens gebrek aan menskracht niet terugkijken. Vervolgens werd er door de dame achter de balie nog gemeld dat de beelden waarschijnlijk vaag zouden zijn en niet zeker was of er iets op te zien zou zijn. Ik vind dit schandalig. Voorheen stalde ik mijn fiets altijd betaald, om diefstal te voorkomen. Nu is deze mogelijkheid er niet en kan ik mijn fiets uitsluitend kwijt in de onbewaakte fietsenstalling van de NS. Ik vraag me af hoeveel fietsen er gestolen moeten worden voordat de NS en Gemeente hier iets aan gaan doen.”

Wim Schut laat ons weten dat op 11 februari de nieuwe e-bike van zijn vrouw is gestolen. Kosten van deze fiets: 2700 euro. “Van de politie hebben wij begrepen dat dieven zo slim zijn dat dubbele sloten nauwelijks helpen. Wij durven nu niet meer met de fiets naar het station.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12