Afbeelding

Minder geweld en overvallen, meer fietsendiefstal en inbraken

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

De politie had het in Delft vorig jaar druk. Ruim 6900 keer was in Delft sprake van een misdrijf en in 91 gevallen waren zij zelf de pineut.

DELFT – “De goede cijfers stijgen, de slechte cijfers dalen.” Zo vatte burgemeester Bas Verkerk donderdag de veiligheidscijfers van 2014 samen.

De Gemeente Delft, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie (OM) gaven een uitgebreide toelichting op de cijfers van vorig jaar. Een jaar waarin 6919 keer aangifte werd gedaan van een misdrijf. Het aantal overvallen daalde in een jaar tijd van twaalf naar zes. Het aantal geweldsdelicten daalde van 594 naar 575. Hiervoor werden 461 lieden in de boeien geslagen, waarmee de pakkans voor deze verdachten dus wel ‘zeer groot’ kan worden genoemd, lichtte Ronald den Hertog, teamchef van de politie in Delft, toe. Agenten werden ook vorig jaar weer tijdens hun werk beledigd, bedreigd en mishandeld, al gebeurde dat minder frequent dan in 2013. Het aantal incidenten tegen dienders daalde van 101 naar 91. Het aantal straatroven stabiliseerde op 32. Sommige misdrijven werden vorig jaar vaker gepleegd dan in 2013. Zo nam het aantal woninginbraken toe van 497 naar 541 in 2014. Het aantal gestolen fietsen steeg van 1039 in 2013 naar 1310. “Maar we hebben de verwachting dat, als het nieuwe station straks in gebruik is, dit weer afneemt”, zei Den Hertog.

Opmerkelijk was verder dat de politie een criminele jeugdgroep van ongeveer 150 jongvolwassenen op de korrel had. In één jaar tijd werd 394 keer iemand uit die groep in de boeien geslagen. De strafbare feiten die zij pleegden varieerden van overvallen tot straatroven en van diefstal uit woning en bedrijf tot geweld en zakkenrollerij. Vorig jaar hebben 84 van hen een straf uitgezeten, momenteel zitten er nog 33 vast. Den Hertog: “Belangrijk is dat er zicht is op de doelgroep en er steeds minder delicten plaatsvinden.”
Nelda Boersma (OM) vertelde over motorclub Saudarah Malos die vorig jaar in Delft opdook, en waarvan vier leden werden gearresteerd op verdenking van afpersing en bedreiging met een vuurwapen. Hiervan werden zij vrijgesproken, maar ze kregen vanwege hetzelfde incident op de Gasthuislaan wèl celstraffen en taakstraffen voor openlijke geweldpleging. De verdachten van de overval op de Plus Bomenwijk werden opgepakt, maar zijn weer vrijgesproken. De officier van justitie is hier tegen in beroep gegaan. Twee mannen van het woonwagenkamp aan de Lau Mazirelweg kregen gevangenisstraffen van 30 maanden opgelegd vanwege het kopen maar niet betalen van auto’s via Marktplaats. Ook moeten zij duizenden euro’s terugbetalen aan gedupeerden.

Jan Kuijpers kon namens de brandweer met gepaste trots melden dat het aantal branden afnam van 209 in 2013 naar 193 vorig jaar. In 86 procent van de gevallen was de brandweer op tijd – dus binnen 8 minuten – ter plekke. Verder werden vorig jaar weer vele kinderen en studenten voorgelicht over brandveiligheid. Of deze jaarlijkse afname van brandmeldingen daarmee te maken heeft, kon Kuijpers niet zeggen. Opmerkelijk is verder dat het takenpakket van de brandweer steeds breder wordt. Ze zijn steeds minder vaak vuurbestrijders, vaker algemene hulpverleners en meer met preventie bezig. En, ook opmerkelijk: de meeste branden in Delft waren op woensdag en zaterdag.

Zelfde boodschap
Wat de radicalisering onder moslimjongeren betreft hadden politie, OM en gemeente een zelfde boodschap: we werken goed samen, delen informatie en houden ze in de smiezen. Een boodschap die eveneens door iedereen werd benadrukt, is om bij verdachte zaken vooral 112 te bellen. “De burger kan dan echt het verschil maken”, zei Den Hertog. En dat voorkomen beter is dan genezen. Schreeuw niet van de daken dat je thuis veel geld hebt liggen, sluit je woning altijd goed, wees alert op misdrijven, zet je fiets goed op slot en denk na over brandveiligheid. En dan moet het met de veiligheidscijfers voor 2015 ook wel weer goed komen…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12