Delft constateert minder fraude onder uitkeringsgerechtigden

Algemeen

Editie: Week 33, Jaargang 23 |

DELFT – Delft bestrafte vorig jaar 49 procent minder uitkeringsgerechtigde Delftenaren dan een jaar eerder. Dit betekent echter niet dat zij minder sjoemelden met hun uitkering. Vanwege het opstarten van Werkse! in het eerste half jaar van 2014 lag de nadruk namelijk minder op handhaven.

Dit blijkt uit het Jaarverslag Sociale Zekerheid dat het stadsbestuur vorige week opstuurde naar de Delftse raadsleden. Dit verslag staat vol feiten en cijfertjes die we u niet willen onthouden.

Zo heeft de gemeente een groot bedrag aan vorderingen uitstaan, lezen we. Dat geld is dus in aantocht? Helaas niet. De ervaring is namelijk dat de gemeente niet alle vorderingen volledig kan innen. Delft kent namelijk een ‘behoorlijk aantal voormalige’ cliënten met een onbekend adres. En het is lastig terugvorderen als je niet waar degene is van wie je nog geld krijgt.

Wie een uitkering aanvraagt, moet eerst vier weken ‘actief op zoek’ naar werk. Pas daarna komt de gemeente met geld over de brug. Dat gebeurde vorig kalenderjaar in 53 procent van de aanvragen van Delftenaren tot 27 jaar, bij personen ouder dan 26 jaar was dat percentage 59 procent. Even verderop een Cruijffiaanse wijsheid: ‘Hoe sneller een aanvraag wordt toegekend, hoe sneller een cliënt weet waar hij aan toe is.’ Maar dat is logisch... En er zit wat achter. Want hoe sneller een cliënt het weet, hoe minder de drang ontstaat om regels te overtreden.

En dat gebeurt helaas nogal eens. In 2014 zijn 363 maatregelen opgelegd. In 2013 gebeurde dit nog 718 keer, maar zoals gezegd lag de nadruk toen meer op handhaven en minder op het opstarten van Werkse!. De sociale recherche startte desondanks 188 keer een onderzoek naar fraude en in 154 gevallen werd inderdaad gefraudeerd. Bij 48 fraudeurs werd vervolgens de uitkering helemaal stopgezet, bij 57 anderen werd deze aangepast. Van de 154 fraudeurs wordt in totaal 641.719 euro teruggevorderd, dus gemiddeld 4167 euro per persoon. In vijf gevallen was het fraudebedrag meer dan 50.000 euro en dus werd hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het populairst onder de fraudeurs is het verzwijgen van witte inkomsten, 92 keer, en het opgeven van een onjuiste woonsituatie, 17 keer.

Er wordt ook vooruitgeblikt op 2015. In dit deel lezen we dat het inlichtingbureau een product heeft ontwikkeld dat kan helpen de adressen te achterhalen van personen met openstaande terugvordering. Hiermee wordt inmiddels gewerkt. Adresloze fraudeurs; u bent gewaarschuwd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12