Afbeelding

Hemd van het Lijf: Cor Dam

vaste rubrieken

Editie: Week 17, Jaargang 23 |

Cor Dam is misschien wel Delfts meest toonaangevende beeldend kunstenaar van de afgelopen decennia en viert deze zondag zijn tachtigste verjaardag.

1. Waarom wilde je hier, in je atelier aan de Kerkstraat, worden gefotografeerd?
“Omdat ik me hier het fijnst voel. Ik zit hier heel vaak, al jaren trouwens. Vroeger toen mijn kinderen op de Jan Vermeerschool zaten kon ik hier al prima werken en ik ben hier nog steeds bijna de hele dag bezig. Het is mijn tweede natuur.”

2. Zat het creatieve er altijd al in?
“Zeker, al op de kleuterschool viel het de juf op dat ik van knippen en plakken hield en op de lagere school had de docent al door dat ik goed kon tekenen. Dat heeft zich alleen maar verder ontwikkeld toen ik bij De Porceleyne Fles ging werken.”

3. Wat heb je daar voor werk gedaan?
“Ik begon als schilder en ontmoette daar veel gelijkgestemden. Na die eerste periode moest ik in dienst en genoot ik als militair chauffeur van de vrijheid. Toen dat klaar was ging ik met het voornemen om ontslag te nemen naar mijn baas toe. Hij bood me echter de functie van ontwerper aan en daar kon ik geen nee tegen zeggen.”

4. Is het uiteindelijk bij het keramiek gebleven?
“Nee, ik heb namelijk ook veel met brons, cortenstaal, plastic en beton gewerkt. Ook ben ik gaan schilderen. Ik heb bij De Porceleyne Fles de basis gelegd voor wat ik nu doe. Keramiek is dus nog de hoofdmoot.”

5. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik ben met mijn werk bezig en dan komt het vanzelf. Ik heb een voorliefde voor ronde vormen en is dat ook wel een beetje mijn signatuur. Het mooie is dat ik vaak in opdracht werk en dan krijg je vaak de vrije hand omdat opdrachtgevers al voor je hebben gekozen.”

6. Werk je alleen in je atelier?
“Nee, ik geef ook nog les bij de VAK. Daarbij sta ik cursisten bij: het mooiste is als ze hun eigen kwaliteiten inzien en benutten. Ik heb mensen in tien jaar ontzettend zien groeien. Daarbij heb ik, door de verschillende specialismen van de cursisten, zelf ook veel geleerd.” 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik trots zijn op onze nieuwe stationshal en genieten van het Prinsenkwartier. Ik vind het allebei prachtig geworden; aanwinsten voor de stad.”

8. Waar ben je het meest trots op?
“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Er zijn veel werken waarvan ik, wanneer ik langsrijd, nog steeds ontroerd raak. Het is echter niet zo dat ik alles zelf doe. Bij heel veel van mijn werken komt rekenwerk en ambacht te pas dat ik door specialisten laat doen. Ik richt me in een maquette op het ontwerp, zij op de realisatie in het groot. Dat is ook een vak apart.”

9. Zijn er ook dingen waar je spijt van hebt?
“Spijt is een groot woord, maar in het begin van je carrière laat je soms je oren nogal eens teveel hangen naar de wensen van je opdrachtgever. Uiteindelijk kun je nog altijd zelf het beste inschatten hoe iets wordt. Toen ik dat doorhad, ben ik mijn eigen gang gegaan.”

10. Wat is in tachtig jaar je mooiste cadeau geweest?
“Dat alles het nog doet en dat ik me nog steeds aan mijn passie kan wijden. Ook motorisch en mentaal zit ik nog goed in elkaar. Dat is iets waar ik elke dag weer blij mee ben en als een groot cadeau beschouw.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12