Afbeelding

Hoe gaat het met Jan Olsthoorn?

sport

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Jan Olsthoorn speelde tot voor kort iedere zondagmorgen op het terrein van DVC, maar een gebrek aan animo maakte hier een einde aan. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Jan Olsthoorn (69) kende prachtige tijden bij BEC, maar koestert de  mooiste herinneringen aan zijn tijd als semi-prof bij Holland Sport.

Olsthoorn zette zijn eerste stappen op het voetbalveld in het shirt van DHL. “Maar dat duurde niet lang. Ik woonde op de Burgwal en voetbalde veel met jongens uit de Pieterstraat. Zij haalden me over om naar BEC te komen, waar ik op mijn zestiende in het eerste terechtkwam.

- Wat weet je nog van dat debuut?
“Dat was bijzonder, want het was een benefietwedstrijd voor een goed doel. Faas Wilkes en Abe Lenstra deden met ons mee. Verder speelde ook mijn tweelingbroer mee. Vanaf dat moment zat ik bij de selectie. Een jaar of vijf later bracht trainer Arie Ditmars me in contact met Cor van der Hart, trainer bij Holland Sport. Op mijn éénentwintigste ging ik daar voetballen.”

- Met wie speelde je daar zoal?
“Dat waren mannen als Sjaak Roggeveen, Joop van Maurik, Theo Verlangen, Martin van Vianen en Arie Don. Wat ik wel heel speciaal vond, was dat ik met Hans Dorjee en Chris Kronshorst samenspeelde. Dat was ook handig, want waar ik in mijn eerste seizoen vier keer per week na werktijd met de brommer naar de training ging, kon ik erna met Chris meerijden. Wat wel mooi was, was dat de club twee Joegoslaven had aangetrokken en in de media mijn foto bij één van hun namen werd geplaatst.”

- En de beste spelers tegen wie je hebt gespeeld?
“Het was de glorietijd van het Nederlandse voetbal. Bij Ajax speelden onder anderen Cruijff en Swart; bij Feyenoord nam je het op tegen Van Hanegem en Wimpie Jansen. Ikzelf stond op het middenveld en de lastigste tegenstander was voor mij Franz Hasil.”

- Hoe lang heb je daar gespeeld?
“Na drie seizoenen hield de club op te bestaan en ben ik naar Fortuna Vlaardingen gegaan. Dat was geen succes. Achteraf heb ik weleens gedacht: ‘had ik niet meteen terug moeten gaan naar BEC?’. Dat deed ik uiteindelijk een jaar later en ook daar had ik een prachtige tijd.”

- Met wie speelde je daar?
“Dat was met Ton van den Hoeven, Theo Bosman, Frans van Velzen en Cor van Rossum. Op enig moment kwam Piet de Vries en toen begon het te lopen. We werden kampioen, degradeerden en werden het jaar erop weer kampioen. De sfeer was altijd geweldig. Zo kwamen we tijdens een trainingskamp in Brabant eens midden in een bruiloft terecht. We stonden trouwens ook zo weer buiten. Ik heb nog tot mijn veertigste in het eerste meegespeeld en ben nog even trainer geweest. Momenteel train ik op vrijdagavond nog bij DVC. Ik ben nog steeds gek van het spelletje.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12