Afbeelding

Hoe gaat het met Ton Ros?

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Ton Ros werd tijdens de Nieuwjaarswedstrijd van DHL onderscheiden vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Ton Ros (71) moest vanwege gezondheidsklachten al snel stoppen als speler van DHL, maar keerde later op verschillende trainersposten terug bij ‘zijn’ club.

Dat Ros als pupil zijn carrière bij DHL zou beginnen, was op zijn zachtst gezegd geen vanzelfsprekendheid. Vader Ros was één van de oprichters van BEC, de club waar ook zijn oudere broers speelden. “Maar mijn moeder wilde graag dat ik naar een katholieke club ging en BEC had geen jeugd. Ik voetbalde in die tijd vaak met Martin Stoelinga en een tennisbal in de Wippolder. DHL trainde in de hal van de Cornelis Musiusschool en ene meneer Massar kwam vragen of we mee wilden doen.”

- Wanneer kwam je bij de selectie?
“Dat was al op jonge leeftijd. De trainer, oud-prof Arie de Wit, woonde bij ons achter. In de selectie waren veel jongens die in dienst moesten. Daarom werd ik regelmatig gevraagd om mee te doen. Of je speelde was maar de vraag, want je zat ook vaak ‘reserf’. Dat betekende dat je pas mocht invallen als er iemand geblesseerd uitviel.”

- Met wie speelde je zoal?
“Ik kwam ongeveer tegelijk met Martin Stoelinga in de jeugd en kwam terecht bij mannen als Jan Dukker, Sjaak Jansen, Jan van den Akker, Jan Schilperoort en Nokkie Appelman. Vooral die eerste twee faketen nogal eens een blessure om mij aan spelen toe te laten komen. Daar baalde ik van, want ik was een spits en zij speelden in de verdediging.”

- Hoe begon je trainerscarrière?
“Toen mijn zoon in de jeugd begon, ben ik trainer geworden. Toen Gerard van der Helm vertrok als trainer van de A-jeugd, vroeg Leo Faas of ik dat wilde overnemen. Later ging ik ook hoofdtrainers assisteren. Totdat Dick van der Toorn kwam. Ik had vanwege mijn diabetes problemen met mijn zicht en dat accepteerde hij niet. Daarom ben ik naar Full Speed vertrokken, om samen met Peter van der Zwan, die de cursus volgde, trainer te worden. Na een tijd vroeg de nieuwe trainer Ben Karlas me om terug naar DHL te komen.”

- En dat heb je gedaan?
“Ja, ik ben begonnen als assistent. Later ben ik trainer van de B-selectie en hersteltrainer geworden. Vervolgens heb ik verschillende nieuwe trainers begeleid door ze kennis te laten maken met de vereniging. Op mijn vijfenzestigste ben ik daar om gezondheidsredenen mee gestopt. Het leuke is dat in de Nieuwjaarswedstrijd het elftal van oud-DHL heel veel voormalig pupillen van mij bevat.”

- Wat was uiteindelijk de mooiste tijd?
“Dat was bij de D-jeugd en de B-selectie. Ik vind het prachtig om op te leiden en hoef niet zo nodig in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tegenwoordig ga ik nog geregeld naar thuiswedstrijden kijken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12