Afbeelding

De lachende trainer beschrijft zijn memoires in een prachtig boek

sport

Editie: Week 23, Jaargang 23 |

DELFT – Pierre van Zinnen stopte twee jaar geleden als trainer van Delft. Daarmee kwam een einde aan een periode van dertig jaar trainerschap. Van Zinnen tekende zijn memoires op in 'De lachende trainer', een prachtig boek, dat aanstaande donderdag in de kantine van d.v.v. Delft wordt gepresenteerd.

De titel van het boek had niet beter gekozen kunnen worden: tijdens Van Zinnens lange trainerscarrière, die begon bij de jeugd van BEC en hem vervolgens langs d.v.v. Delft, Schipluiden, 's Gravenzandse VV, DHL, Verburch, Full Speed en opnieuw d.v.v. Delft leidde, stond plezier in het spelletje centraal.

'ALS JE GEEN PLEZIER HEBT, KUN JE BETER STOPPEN'
“Zo is het toch in het hele leven?”, vraagt de oud-oefenmeester zich hardop af. “Als je ergens geen plezier in hebt, kun je er beter mee stoppen. Je kunt heel veel vergelijkingen trekken tussen het voetbal en je werk. Ik krijg nu van spelers te horen dat zij, wat ik als trainer hebt gedaan in bepaalde situaties, hebben overgenomen in hun werk. In het boek staan daar voorbeelden van.”

Kom bij de voormalig DHC-speler niet aan met flipovers en periodisering. “Het draait allemaal om het plezier in het spelletje. Ik ging altijd uit van een goede verdedigende organisatie, maar in aanvallend opzicht kregen mijn spelers alle vrijheid. Ik heb Laurens Sandell begeleid tijdens zijn trainerscursus: dat is bijna een universitaire opleiding. Dan denk ik: waar gaat dit over op dit amateurniveau? Natuurlijk moeten spelers een goede conditie hebben, en maak je afspraken over de speelwijze, maar het wordt allemaal veel te moeilijk gemaakt. Laat die gasten gewoon lekker voetballen.”

'TOEN FULL SPEED BELDE, GINGEN DE PLANNEN DE IJSKAST IN'
Het idee om zijn carrière als speler en trainer te bundelen kwam in 2006 bij Van Zinnen op. “Ik was toen technisch coördinator bij Verburch en wist bijna zeker dat ik nooit meer een club zou gaan trainen. We hadden plakboeken liggen van de laatste jaren en ik ben wat dingen op papier gaan zetten. Toen Full Speed uiteindelijk belde, gingen die plannen in de ijskast, omdat mijn carrière nog niet was afgelopen. Toen ik in 2013 stopte bij Delft en mijn vrouw vroeg wanneer die rotzooi eigenlijk weg kon, ben ik aan de slag gegaan.”
In eerste instantie wilde de sympathieke trainer zijn memoires voor zichzelf houden. “Maar toen ik aangaf dat ik bezig was, kreeg ik van veel mensen te horen dat ze het ook wel wilde lezen. Daarom ben ik toch op een andere manier gaan schrijven en heb ik uiteindelijk een uitgever gezocht. Via Ton Beije van Haaglanden Voetbal kwam ik terecht bij de Nederlandse Sportboeken Club. Ik heb het manuscript opgestuurd naar Chris Willemse en hij zag het meteen zitten.” Het proces van schrijven beviel hem ook wel. “Over de laatste vijftien jaar was op het internet genoeg te vinden. Over de periode ervoor was het wat lastiger. Ik heb wat gesprekken gehad in het Westland met oud spelers, waar weer allemaal herinneringen naar boven kwamen.”

In het boek vertelt Van Zinnen over zijn loopbaan als speler en trainer. “Het conflict met Guus Haak bij DHC wordt belicht, ik heb het over trainingskampen, voorvallen met spelers, contractbesprekingen en mijn visie op het spelletje. Het boek staat vol met anekdotes en er wordt over veel medespelers en spelers die onder me getraind hebben gesproken. Daarbij spreek ik zo nu en dan ook mijn teleurstelling in mensen uit.”
Aanstaande donderdag is eindelijk de presentatie in de kantine van d.v.v. Delft om 20.00. “Ik hoop daar veel mensen met wie ik in het verleden gewerkt heb tegen te komen. Het moet een nostalgische avond worden, waarbij we terugkijken op die mooie tijden. En wie is er niet op zoek naar een goed vakantieboek of vaderdagcadeau?”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12