Afbeelding

Hoe gaat het met Peter Biemans?

sport

Editie: Week 32, Jaargang 23 |

Peter Biemans had in de jeugd de lastige taak om de man die Feyenoord de wereldcup bezorgde af te stoppen. (foto: Roel van Dorsten)

Peter Biemans (68) was jarenlang rots in de branding in het eerste elftal van DHC.

Zijn eerste schreden op het voetbalveld zette hij echter elders. “Als tienjarig jongetje begon ik bij DHL. Na twee jaar maakte ik de overstap naar DHC, omdat daar meer schoolvriendjes speelden.”

– Was dat een lastige overstap?
“Dat viel wel mee. Ik kwam in elke leeftijdscategorie wel in de hoogste elftallen terecht. In die tijd speelden we met Chris Kronshorst, Thijs Kwakkernaat, Leo Gorissen, Ed Blok en Peter van der Meer. Dat was de betaalde jeugd bij DHC, waardoor we tegen allerlei profclubs speelden. Na de fusie met Xerxes en het scheiden van beide clubs, bleven we met een leuk elftal over.”

– Jullie behaalden in die tijd ook de nodige successen...
“We begonnen inderdaad weer van onder af aan en promoveerden een aantal keer. Het mooiste, de promotie naar de hoofdklasse heb ik zelf echter niet meegemaakt. We speelden met onder anderen Reinier van der Vaart, Ruud Zuidervaart, Leo Mulhuijsen, Cor van Gaalen, Hans Barendse, Koos van der Burg, Harry Dame en Jack Vaes.”

– Was het naast het presteren ook nog wel gezellig?
“Zeker. Op clubavonden ging het licht regelmatig midden in de nacht pas uit. Dat is tegenwoordig wel anders. Die clubbinding zie je nauwelijks meer. Ja, misschien bij dorpsclubs. Voor de sfeer waren Koos van der Burg en Leo Gorissen altijd wel bepalend. Ik weet nog dat Leo in het Schoutje eens een vaas fresia's opat.”

– Wat zijn voor jou de mooiste herinneringen?
“Dat is vooral het spelen in de betaalde jeugd. In die tijd speelden we tegen Feyenoord met onder anderen Jan Boskamp en Wim Jansen. Ik was centrale verdediger en mijn directe tegenstander was Joop van Daele, die later het beslissende doelpunt voor de wereldbeker maakte.”

– Vind je het jammer dat je nooit een stap hogerop heb gemaakt?
“Zeker niet, de kans heeft zich niet echt voorgedaan en daarnaast vond ik het een eer om in het eerste elftal te mogen spelen. Dat deed ik overigens het langst onder leiding van Piet van Geest, die ik een goede trainer vond.”

– Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Ik ga nog weleens bij DHC kijken, maar zeker niet elke week. Verder volg ik de verrichtingen van de Delftse clubs wel via de krant en teletekst. Zelf heb ik me toegelegd op het golfen. In het begin was dat best even lastig, maar inmiddels gaat dat best aardig. Blijkbaar zit het balgevoel er toch nog een beetje in. Ik doe het sowieso twee keer in de week en het is leuk om er steeds weer oude voetballers tegen te komen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12