Afbeelding

Walactiviteiten zorgen voor unieke sfeer tijdens vlootschouw van Varend Corso

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Het is tijdens de Delflanddag van het Varend Corso elk jaar weer gezellig druk rond de Kolk.

DELFT – Het wordt zondag weer groot feest aan de Kolk waar het Varend Corso om 14.30 uur aanlegt voor de traditionele vlootschouw. Henriëtte Welle Donker, Betty Koene en Youp Soulman zijn al even in de weer om de vele duizenden bezoekers de nodige afleiding te bezorgen.

“We hebben geprobeerd alles kleinschalig te houden”, legt Youp Soulman uit. “Geen grote horecaondernemingen, maar een schaafijsman, het bakkerskraampje, het Olijfje een aardbeienmannetje en een popcornmachine waarvan de opbrengst naar het KWF gaat. Uiteraard is het Vlaardingse chantykoor De Muiters aanwezig.”

Burgemeester Verkerk verricht de officiële openingshandeling. “Hij luidt de scheepsbel zodra de eerste boot  de Kolk in vaart en alle plezierjachten sluiten dan door de scheepshoorns te laten klinken”, zegt Betty Koene, die zich voor de laatste keer met de walactiviteiten aan de Scheepsmakerij bezighoudt. “Ik woon aan de Buitenwatersloot en volgend jaar kan het corso Delft weer in via de Buitenwatersloot. Het spreekt voor zich dat ik dan weer met de activiteiten in mijn eigen buurt aan de slag ga.”

De organisatoren hebben hun uiterste best gedaan om het de bezoekers zo goed mogelijk naar de zin te maken. “Zo worden mensen die van de Hooikade naar de Scheepsmakerij willen oversteken, gratis door de Canal Hopper overgezet tot het moment dat de eerste corsoboot de Kolk invaart. Als mensen na afloop Delft in willen kunnen ze tegen gereduceerd tarief met de hopper mee. Ook aan de kinderen is gedacht.  Stadsclown Delfi heeft een kleurplaat voor hen. De mooiste platen worden beloond met een tochtje met de historische pakschuit.”

“Tussen 12.00 uur en 14.00 uur worden bezoekers, door mensen in historische kleding,  getrakteerd op een roos”, zegt Welle Donker. “Bovendien houdt de Scheepmakerij iets blijvends over aan het corso. Er worden drie plantenbakken geplaatst gevuld met door Bloemen en Meer, van Raimond de Roos, gesponsorde planten.”

Voor Henriette Welle Donker en Betty Koene is het de laatste keer dat ze hun bijdrage leveren aan de walactiviteiten. “We hebben die taak op ons genomen toen vijf jaar geleden de Buitenwatersloot werd afgesloten. Volgend jaar wordt de stremming opgeheven en zit onze taak er op. We zijn nu op zoek naar mensen die onze taak over willen nemen. Het is leuk werk en je bent er echt niet veel tijd aan kwijt.” Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Edith Vasbinder via edith_vasbinder@hotmail.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12