Afbeelding

Kledingbank voor Delftenaren die even geen kleding kunnen betalen

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Het kostte bloed, zweet en tranen, maar Karin Molenaar, Saskia Eijgelsheim en Annemarie Ruward (v.l.n.r.) hebben nu al rekken vol kleding.

DELFT – Delftenaren die gebruikmaken van de Voedselbank hoeven zich geen zorgen meer te maken over hun kleding. Drie Delftse dames beginnen komende maand met een Kledingbank.

Hier vinden cliënten van de Voedselbank vanaf maandag 2 juni rekken vol gratis kleding. Karin Molenaar, Saskia Eijgelsheim en Annemarie Ruward noemen zichzelf en hun kledingbank ‘De Buurvrouw’. “Want we kennen elkaar uit de Indische Buurt”, legt Karin Molenaar uit. Ze kwamen door een vriend uit Zoetermeer, die daar een kledingbank runt, op het idee ook in Delft zo’n initiatief te lanceren. “We zagen in Delft bovendien mensen die een kledingbank wel kunnen gebruiken”, geeft Annemarie aan.


In februari werd hun Stichting Kledingbank Delft De Buurvrouw opgericht. Sindsdien zijn ze druk met het inzamelen van kleding en alles dat nodig is voor hun Kledingbank, zoals een wasmachine en droger. Via vrienden, familie, Facebook en hun connectie uit Zoetermeer zamelden ze al heen wat in. “We hebben echt van alles”, zegt Karin. Het enige soort kleding dat niet wordt ingezameld of verstrekt, is ondergoed. Verder is alles wat je kunt aantrekken in de Kledingbank te vinden. “We zijn duurzaam bezig, want kleding die anders wordt weggegooid, wordt nu hergebruikt. Kleding die te slecht is, gebruiken we als poetsdoek”, vervolgt ze.

Zakdoeken
Naast poetsdoeken is dringend behoefte aan zakdoeken. “Want er wordt hier wat afgejankt. Sommigen hebben wekelijks maar vijftien euro te verteren, dan merk je veel verdriet”, zegt Karin. Annemarie: “Een hoop mensen schamen zich voor hun situatie. Ze vinden het fijn dat ze hier even menselijk contact kunnen hebben. En als ze hier wat halen, hoeven ze niet tegen anderen te zeggen dat het van een Kledingbank komt. Dan zeggen ze: Ik heb het van De Buurvrouw.”
Het verbaast de dames dat een dergelijke initiatief nog niet bestond in Delft. “Omdat het wèl heel hard nodig is”, vindt Saskia. “De Voedselbank is hier ontzettend blij mee. Daar heeft men ook een poging gedaan een kledingbank van de grond te tillen maar dat ontaardde in een chaos”, weet Annemarie. De behoefte is er wel degelijk. “Je hebt sowieso vierhonderd Delftse gezinnen die gebruikmaken van de Voedselbank”, vervolgt ze. Zij hebben nauwelijks geld voor voedsel en al helemaal niet voor kleding. Daarnaast is er volgens de dames een groep die zich te beschaamd voelt zich aan te melden bij de Voedselbank, maar voor wie ze wellicht wèl iets kunnen betekenen. “Als iemand hier komt die meteen begint te snikken, dan weet je al genoeg.”


Ondanks al het verdriet dat op hun pad komt, vinden de drie buurvrouwen het geweldig om zich met de Kledingbank bezig te houden. “Superleuk”, zegt Saskia. “Al moeten we lullen voor spullen”, voegt Karin eraan toe. Annemarie: “We steken er veel energie in en dan lukt het wel.” Ze verwachten veel Delftenaren te kunnen helpen en te verblijden met hun kleding. “Zodat daardoor minder kinderen in te kleine kleren naar school hoeven”, zegt Saskia. Karin: “En hun ouders er ook weer netjes bij lopen.” Ook willen ze bruidsjurken inzamelen die tegen een vergoeding voor de stoomkosten kunnen worden gebruikt door bruidsparen die het niet breed hebben. “Een nieuwe jurk is een rib uit je lijf”, weet Karin uit ervaring. “Ik moest m’n jurk daarom afdragen. Maar zie je mij al in m’n rode bruidsjurk de ramen zemen? Haha.” Dus hoopt ze dat Delftenaren hun trouwjurk doneren voor hen die willen trouwen, maar geen geld voor een mooi trouwjurk hebben.
Wie kleding of iets anders wil doneren, kan dit vanaf 2 juni op maandag, woensdag of vrijdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur doen bij de Kledingbank aan de Van Lodensteynstraat 83B. Bel verder voor meer informatie naar het buurvrouwennummer 06-45177470 of kijk op de Facebookpagina van Kledingbank De Buurvrouw.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12