Afbeelding

Molshoop kan marktconforme huur niet opbrengen en moet sluiten

Algemeen

Editie: Week 30, Jaargang 23 |

Woensdagmiddag zijn enkele buurtbewoners in De Molshoop met elkaar in gesprek. Afgelopen jaren werden vooral de klaverjasavonden nog druk bezocht.

DELFT – Buurthuis De Molshoop gaat sluiten. Dertig jaar lang kon de buurt gratis gebruikmaken van dit pand, maar de financiële tegenspoed waarin Delft verkeert dwingt de gemeente om nu een ‘marktconform’ bedrag te vragen.

Door: Jesper Neeleman

Het verenigingsbestuur mocht het pand vanaf 31 december aanstaande huren of kopen van de gemeente, maar zag hier vanaf. De Gemeente wilde volgens de 71- jarige Rob Rehorst, penningmeester bij De Molshoop, een huur van 90 euro per vierkante meter per jaar. De stichting die het buurthuis beheert zou dan zo’n 27.000 euro per jaar zou moeten betalen. “Dat zijn bedragen die voor ons niet te behappen zijn”, zegt Rehorst. “We halen inkomsten uit de bar en een pilsje kost 1 euro 20.” Dan is de keuze snel gemaakt.

Daar komt bij, weet Rehorst, dat de gloriejaren van het buurthuis aan de Molslaan wel passé zijn. “Het bezoekersaantal liep al jaren terug. Mensen worden steeds ouder, steeds meer bezoekers zijn overleden en er komt geen nieuwe aanwas voor terug. In de buurt wonen vooral ouderen en weinig jongelui. Als er al jongeren zijn, hebben ze andere interesses dan bingo’en, klaverjassen en sjoelen.” Toch is het doodzone voor de groep die nog wèl graag in het buurthuis kwam, vindt de penningmeester. “Onze voorzitter Wil Starrenburg is al vanaf dag één bij het buurthuis betrokken. Maar als je kijkt naar de terugloop van bezoekers dan moest er een keer een einde aan komen.” Was dat niet dit jaar, dan was het wel over een paar jaar, denkt Rehorst. “Daarom gaan we ook niet de barricaden op. We hebben ook geen enkele rancune richting de gemeente. Zij hebben het financieel moeilijk. Dan snap ik dat ze dit pand willen verkopen of verhuren.”

Ook een gemeentewoordvoerder spreekt over ‘goed overleg’ tussen gemeente en verenigingsbestuur. Hij bevestigt dat de gemeente het pand aan de Molslaan 139 nu wil verkopen ‘in het kader van accommodatiebeleid’. “Alle buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden in één van de daarvoor bestemde accommodaties en de overige accommodaties verdwijnen op termijn”, voegt de woordvoerder eraan toe.

Noodkreet
De Kinderkookclub van De Molshoop verhuist bijvoorbeeld naar buurthuis Onder de Schie, een plek waar ze alles weten over de ‘marktconforme’ huurprijzen van de gemeente. Eerder slaakte het bestuur hier een noodkreet omdat het voor hen schier onmogelijk zou zijn op termijn 90 euro per vierkante meter te betalen. Gelukkig kwam voor het buurthuis aan de Rotterdamseweg deze zomer een oplossing, vertelt voorzitter Erik van Hunnik. “Ons pand is gekocht door Kinderopvang De Lange Keizer, met hen hebben we een èchte marktconforme huurprijs af kunnen spreken. Als we het onder voorwaarden van de gemeente hadden moeten doen, was het één dezer maanden afgelopen geweest met ons. 90 Euro per vierkante meter is voor een buurthuis niet te doen.” Desondanks was de gemeente ook behulpzaam met het zoeken naar oplossingen, merkt Van Hunnik op. “Daarvoor willen we hen nog hartelijk danken.”

Opgebouwd
Terug naar de Molshoop. Buurtbewoners genieten hier woensdagmiddag, nu het nog kan, van deze plek die ze grotendeels zelf hebben opgebouwd. Bestuur en vrijwilligers moeten hun pand vanaf 1 oktober ‘opleverklaar’ gaan maken. “Alles wat je hier binnen ziet, hebben we zelf gemaakt”, zegt Rehorst. “Alleen als er iets met de riolering was, of we hadden lekkage, dan kwam de gemeente.” Straks moet alles weer worden ontmanteld. Ze kunnen beginnen met het verwijderen van een ingelijst pamflet op de muur, met daarop de tekst ‘Wordt Lid’.  Op 30 september komt officieel een einde aan dertig mooie jaren, waarin vele Delftenaren genoten van elkaars gezelschap in De Molshoop. “We gaan ervoor zorgen dat we die periode waardig afsluiten”, besluit Rehorst.
 

 

 

En dat is zeven…

DELFT – In de jaren ’90 schoten buurthuizen in Delft als paddenstoelen uit de grond. Het stadsbestuur besloot in 2011 om acht van de 23 buurthuizen te sluiten. Onder de Schie en Voorhof II werden overgenomen door de gebruiker. Zes buurthuizen gingen wèl dicht. Zoals de buurthuizen Het Boomhuis, Het Ooievaarsnest en Sint Olof. Ook drie jongerencentra moesten eraan geloven: De Viking, de Hangout en jongerencentrum Muyskenlaan. De Molshoop is nu het zevende buurthuis in vier jaar tijd dat verdwijnt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12