Afbeelding

Wielertalenten spotten en lachen om kolderieke types op minifietsjes

sport

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Op zondag 30 augustus razen de renners weer over de klinkers van de Delftse binnenstad. (Foto: Henk Harrevelt)

DELFT – Een ultrakort, maar uitdagend parcours door een van historie vergeven binnenstad. Dat is de Ronde van Delft ten voeten uit.  Op zondagmiddag  30 augustus meten de rijders uit de Elite, de aankomende wielergeneratie die de stap naar de professionele tak nog moet maken, hier hun krachten.

Door: Dennis van den Berg

Naast de zuivere wielersport is er ook ruimte voor piepjonge talenten tijdens de Rabo Dikke Banden Race en doldwaas vermaak met de 12 Inch Races. 
In de negentiger jaren werd deze wielerronde al eens twee keer georganiseerd door studentenwielersportvereniging WTOS. Daarna bleef het echter veertien jaar stil. “En dat, terwijl er zoveel liefhebbers en beoefenaars van deze sport in Delft wonen, ook onder studenten. Bijna elke kern rondom Delft heeft wel een eigen wielerronde, waarom Delft dan niet? Zodoende besloten we de handschoen op te pakken”, verklaart Martin Janssen de wederopstanding van de Ronde van Delft. Hij was bij de herstart in 2011 voorzitter van de organiserende stichting, waar zowel studenten als inmiddels afgestudeerden bij betrokken zijn, en heeft sinds 2014 de voorzittershamer opnieuw in handen. “De eerste twee jaar vond de ronde in de universiteitswijk plaats. Vanaf het derde jaar hebben we, met instemming van het gemeentebestuur, het parcours naar de binnenstad van Delft mogen verplaatsen.”

Omnium
Delfts eigen ‘rondje om de kerk’ is in feite een blokje naast de kerk. Het parcours voert de deelnemers vanaf het startpunt voor de deur van café De Oude Jan aan het Heilige Geestkerkhof via de Oude Delft, de Nieuwstraat en de Hippolytusbuurt weer terug naar de finish aan de voet van de Oude Kerk. Omdat het vierkante parcours met 495 meter te kort is voor een criterium, wordt voor deze wedstrijd de term omnium gebruikt. Dit is een combinatieklassement dat doorgaans binnen het baanrijden wordt gehanteerd. Er zijn drie onderdelen bij de Elite: scratch, afvalkoers en puntenkoers. De deelnemers rijden in groepen van twintig personen gedurende vijftien à twintig minuten per onderdeel over het parcours. Aan het einde van de dag is er nog een sprintfinale.

Extravagant
Naast de wedstrijden van de Elite worden er ook een Rabo Dikke Banden Race (voor kinderen van 7 tot 12 jaar) en 12 Inch Races (op kleine fietsjes met banden van 12 inch) verreden. De 12 Inch Race is vorig jaar geïntroduceerd. “Een groot succes, omdat de deelnemers zich voor deze race zo extravagant en opvallend mogelijk mogen uitdossen. Zowel de deelnemers als het publiek beleven hier veel plezier aan”, weet Martin. De inschrijving voor de 12 Inch Races vindt plaats bij café De Wijnhaven, waar tevens de start en finish van dit kleurrijke gebeuren plaatsvindt.

De organisatie is dit jaar voor de eerste maal via Facebook een zoektocht naar de Rondemiss van 2015 gestart. Wie een geschikte kandidaat hiervoor weet en deze wil ‘taggen’, maakt kans op een beloning van 50 euro. Kijk voor meer informatie en het volledige programma van de Ronde van Delft op www.rondevandelft.nl en www.facebook.com/WielerrondeVanDelft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12