Afbeelding

Jan J. van den Berg brengt zijn liefde voor orgelmuziek ook deze zomer tot uitvoering

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 23 |

Organist Jan J. van den Berg heeft altijd geleefd van en voor de muziek en zou het niet anders gewild hebben. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Organist Jan J. van den Berg is 85 lentes jong, maakte de tijd mee dat orgelconcerten volle zalen trokken, is nog even vingervlug als vroeger èn doet nog even hard z'n best om z'n publiek te laten genieten van de schoonheid van orgelmuziek.

Dat gebeurt vanaf 4 juli elke zaterdagavond in de Remonstrantse Kerk. Van den Berg verhuisde in 1953 van Amersfoort naar Delft. Hij had het vak toen al geleerd van grootmeester Adriaan Schuurman. "M'n eerste orgelconcert gaf ik in '49. Ik was nog net geen 20 jaar oud en zat nog in m'n conservatoriumtijd", herinnert Van den Berg zich. Hij gaf daarna nog talloze concerten. In de jaren '50 en '60 was daar in het hele land veel interesse voor. "Mijn Bach-handelingen waren beroemd. Ik deed er eens drie in de Oude Kerk in Amsterdam. Dat liep daar, jongen. Er kwamen nooit minder dan 500 man op af. Een uur van te voren stonden ze al voor de kerk te wachten." Hij maakte mee dat publiek dusdanig lang bleef klappen dat hij ze nog een toegift gaf. Het was een mooie tijd.
Tegenwoordig is de belangstelling wel iets minder. Van den Berg speelt komende zomer meerdere keren in de Remonstrantse Kerk aan de Oude Delft 100. "Goed, dat is wel geen kathedraal met de meest geweldige akoestiek, maar er staat een orgel van goede kwaliteit en ik kan er m'n boodschap op kwijt. Mensen die daar naar de orgelconcerten komen verwachten wel wat van me, voor hen doe ik graag m'n best." Tijdens die jaarlijkse concertseries blijft muziek van Bach trekken. Dit jaar is de Bach-herdenking op 1 augustus. "Bach is tijdloos en boven Bach gaat geen mens. Maar ik ben ook een groot fan van de Franse orgelliteratuur. Het is net als met eten; de ene dag wil je zuurkool, de andere dag witlof. Bach is prachtig, maar je kan het niet elke dag spelen. Er zijn nog meer grandioze werken."
Dat zullen bezoekers van de orgelconcerten komende zomer wel merken. Op 4 juli speelt Van den Berg zelf: zijn repertoire bestaat naast muziek van onder andere Felix Mendelssohn Bartholdy, Gabriel Pierné en Hendrik Andriessen ook uit eigen werken. Op 11 juli komen zijn leerlingen in actie; op 18 juli is een concert van de uit Delft afkomstige beroepsmusicus Wim Hazeu. Peter Verhoeks komt eveneens uit Delft en verzorgt 25 juli een orgelconcert. Op 1 augustus is de beruchte Bach-herdenking, op 8 augustus komt Wybe Kooijmans, de organist van de grote kerk in Naarden. Van den Berg sluit de serie – samen met zijn oud-leerling – Gerard Bal – af op 15 augustus. De aanvang is altijd om 20.15 uur, de toegang bedraagt altijd 6 euro. Komt dat zien en vooral horen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12