Afbeelding

Hemd van het Lijf: Robin Voorn

vaste rubrieken

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Robin Voorn (34) is pastoor bij de Oud-Katholieke kerk aan het Bagijnhof, die zaterdag 20 juni tijdens de Kerkennacht haar deuren openstelt.

1. Waarom wilde je hier, in de Oud-Katholieke kerk, worden gefotografeerd?
“Omdat het in esthetisch en spiritueel opzicht een mooie plek is. Daarnaast doen we mee aan de Kerkennacht van 20 juni, zodat iedereen kan zien wat we hier doen.”

2. Wat houdt de Kerkennacht precies in?
“Op zaterdag 20 juni, de dag dat op de Markt de Jeugdtaptoe plaatsvindt, openen zeven Christelijke Delftse kerken tussen 13.00 uur en ongeveer 22.00 uur hun deuren voor publiek. Elke kerk toont daarbij zijn eigen kracht. Zo staat bij ons bijvoorbeeld de muziek centraal: we hebben rondleidingen, orgelconcerten en een zangworkshop. De avond wordt afgesloten met een gezamenlijke liturgische dagafsluiting in de Maria van Jessekerk vanaf 21.30 uur.”

3. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
“Het idee komt uit Rotterdam. Een delegatie van het Convent van kerken aldaar bezocht een Kerkennacht in Dresden en de Rotterdamse variant in 2007 bleek een enorm succes. Daarop hebben we in 2012 in Delft een eerste poging ondernomen, waarbij de publieke belangstelling wat tegenviel. De tweede editie in 2013, die een heel weekend duurde, verliep een stuk succesvoller.”

4. Heb je zelf altijd al pastoor willen worden?
“In mijn jeugd woonde ik in De Lier en pastor Kuijpers was voor mij al snel een groot voorbeeld. Hij heeft bij mij een vonk ontstoken die nooit gedoofd is. Als pastoor ben ik wel anders dan hij: waar ik veel waarde hecht aan een uitgebreide liturgie, had hij het op dat gebied liever wat soberder. Verder ben ik ook zoekende geweest.”

5. Hoe dat zo?
“Ik vond in de Rooms-Katholieke leer niet wat ik in het geloof zocht. Ik vond de kerk te gesloten, bijvoorbeeld waar het gaat om de moraal. Daarop ben ik mijn horizon gaan verbreden en kwam ik via de Anglicaanse kerk bij het Oud-Katholicisme terecht. Daarop heb ik me toegelegd en ik heb er theologie in gestudeerd.”

6. Hoe is de samenwerking met andere parochies in Delft?
“Heel goed. In de Raad van Kerken, die de Kerkennacht organiseert, werken we samen op de gebieden waarbij dat mogelijk is. We doen er alles aan om de verschillen zoveel mogelijk te verkleinen. Bovendien nemen we deel in het platform religie en levensbeschouwing, waarbij we vooral bruggen tussen geloofsgemeenschappen willen bouwen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik net als de huidige burgemeester mijn stinkende best doen voor een prachtige stad als Delft met alle fouten die je daarbij kunt maken.”

8. Hoe populair is het geloof nog?
“In kwantitatieve zin is het misschien wat achteruit gegaan, maar kwalitatief gezien zit er steeds meer groei in. Daarnaast ervaar ik dat er steeds meer behoefte is aan spiritualiteit; ik heb het er toevallig van de week op straat nog met studenten over gehad. Daarnaast heb ik het idee dat de economie de grootste God is van het westen en die is ook niet zaligmakend gebleken.”

9. Maken kerken gebruik van social media?
“Ikzelf heb een facebook en twitteraccount en ik weet van andere pastoors en kerken dat ze daar ook gebruik van maken. Op www.facebook.com/kerkennachtdelft is informatie over de Kerkennacht te vinden, zoals het programma. Je ziet dat het werkt.”

10. Waarom moet iedereen naar de Kerkennacht komen?
“Ten eerste valt het heel leuk te combineren met de Jeugdtaptoe die overdag op de Markt plaatsvindt. Daarnaast is het een laagdrempelige manier om de prachtige kerken in Delft eens van binnen te bekijken. Ook kun je natuurlijk een kijkje in de keuken nemen en zien hoe het er binnen de kerken aan toegaat.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12