Afbeelding

Hemd van het Lijf: Bas de Vroome

vaste rubrieken

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

In de Oude en Nieuwe Kerk vinden deze zomer elke donderdagavond weer kerkconcerten plaats. Bas de Vroome (53) is organist van beide kerken en adviseur van de organisatie.

1. Waarom wilde je op het trapveldje aan de Multatuliweg worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier vaak kom om mijn hoofd leeg te maken. Ik woon hier een minuut vandaan. Omdat musici altijd met hun hoofd bezig zijn is het heerlijk om hier een balletje te trappen. Ik kan het iedereen aanraden. Gewoon je computer of tv uitzetten. Hoef je niet overspannen te worden en je hoeft nooit meer op vakantie.”

2. Heb je altijd al iets met orgelmuziek gehad?
“Van jongs af aan ben ik gefascineerd door gemeentezang. Dat begon in de kerk, maar toen ik pas in de trein zat en er rond het Feyenoordstadion tijdens een wedstrijd aan de noodrem werd getrokken en ik het gezang kon horen deed dat me ook wat. Alleen gaat het dan eigenlijk nergens over.”

3. Wat is er zo leuk aan de begeleiding van gemeentezang?
“Het feit dat het orgel zorgt voor ondersteuning en verfraaiing van gezang voor degene die het gemaakt heeft.  Een mooi bijproduct van mijn taak is de kerkconcertserie die elke zomer plaatsvindt. In Delft staan niet alleen de beste begeleidingsorgels van Nederland, je kunt er ook mooi solostukken op spelen.”

4. Wat kunnen we van de kerkconcerten verwachten?
“De komende weken is er iedere donderdagavond een concert, waarbij de orgels centraal staan, maar er worden ook andere instrumenten bespeeld. 13 augustus begeleid ik twee toptalenten; violiste Titia Bouman en celliste Eva Otero Picado op orgel en klavecimbel.  De sloteditie op 27 augustus worden er drie orgels tegelijk bespeeld, uniek in Nederland. Voor het programma kun je op www.kerkconcertendelft.nl terecht.”

5. Vergt een concert veel voorbereiding?
“Je moet goed afwegen wat de registratiemogelijkheden van het desbetreffende orgel zijn. Eigenlijk ben je een soort stylist en zoek je naar de perfecte outfit voor een feestje: welke knoppen ga ik open zetten? Dat denkwerk begint al op dit trapveldje.”

6. Welke componist is het mooist om te vertolken?
“Voor mij is dat Bach. Hij geeft het beste evenwicht tussen gevoel en verstand. In zijn composities is elke noot raak; hij speelt in op het gevoel zonder het al te dramatisch te maken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik verordonneren dat alle schuttingen in Delft niet hoger mogen zijn dan 1.50 meter: leuk tegengas aan de steeds verdergaande individualisering. Daarna uiteraard snel aftreden.”

8. Zijn er parallellen te trekken tussen de muziek en je bezigheden op het trapveldje?
“ Ik ben in de meeste dingen die ik doe doelgericht, net als hier. Dat is typisch iets wat bij mannen hoort. Je ziet hier ook bij studenten eigenschappen terugkomen die ze bij het bespelen van hun instrument ook hebben.”

9. Hoe zie je dat dan?
“Ik neem mijn Rotterdamse orgelstudenten weleens mee naar Delft. Dan houden we les in de Marcuskerk, gaan we  hier voetballen en vervolgens komen ze bij ons thuis eten. Bij sommige studenten zie je dat ze graag willen winnen. Ik ook trouwens. Als ze aan een concours meedoen zie ik datzelfde gedrag terugkomen. Leuke taak om dat een beetje te relativeren.”

10. Dat klinkt als een heel toegewijde manier van lesgeven...
“Ik wil mijn leerlingen graag meer bijbrengen dan alleen de lesstof. Het hele leven wordt soms besproken en omdat het veel 1 op 1 is kom je snel bij elkaar binnen. Omdat ik me bij privélessen met alle leeftijdsgroepen bezighoud leer ik weer van de 60 en 70-plussers. Levenservaringen delen, mooi hè.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12