Wie verdient volgens u de Le Comteprijs 2014?

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

DELFT – Historische Vereniging Delfia Batavorum reikt jaarlijks de Le Comteprijs uit aan personen die het Delftse straatbeeld hebben verfraaid. Ook dit jaar zijn er weer vijf genomineerden die meedingen naar de prijs van de organisatie én de Publieksprijs. Op deze pagina's leest u meer over hen en u kunt tot en met donderdag 14 mei via lecomteprijs@delftopzondag.nl laten weten wie u vindt dat deze prijs en de daarbij behorende eeuwige roem verdient.

 

Nominatie 1:

Prachtig gerestaureerde winkelpui V&W Makelaars en Adviseurs

V&W Makelaars en Adviseurs betrok afgelopen mei het pand aan de Coenderstraat 31. “Toen we het pand kochten, was het geheel uitgeleefd”, geeft Martijn Sprengers, hypotheekadviseur bij het bedrijf aan. “Al snel werd duidelijk dat er heel wat moest gebeuren om de ruimte naar onze wens te krijgen en daar hebben we dan ook behoorlijk in geïnvesteerd. Ze zijn vier maanden lang fulltime bezig geweest.”
Het resultaat mag er zijn: de inrichting van het kantoor is om door een ringetje te halen en de oude winkelpui werd in ere hersteld. “Daar waren we het al heel snel over eens”, vertelt Sprengers. “De platen die ervoor getimmerd waren, kwamen de uitstraling van het pand niet ten goede én zorgden ervoor dat er maar weinig zonlicht binnenkwam. Daarom hebben we de opdracht gegeven om de historische winkelpui te restaureren. Over het eindresultaat kunnen we uiteraard alleen maar tevreden zijn.”
Sprengers en zijn collega's krijgen regelmatig complimenten over hun pui. “Sommige mensen zeggen dat ze het gewoon mooi vinden, anderen dat ze de pui herkennen uit het verleden.” In de nominatie voor de Le Comteprijs ziet Sprengers een mooie blijk van waardering. “Voor ons kwam het zeker als een verrassing. Ik zie de nominatie op zich al als een prijs. Als we winnen, is dat natuurlijk een mooi extraatje.”

 

 

Nominatie 2:

Nieuwe Zakelijkheid aan de Donker Curtiusstraat

De familie Kips kreeg drie jaar geleden de kans om het huis aan de Donker Curtiusstraat 7 te kopen. “Toen we het huis kochten moesten we wel ‘door dingen heen kijken’ om de potentie te zien”, vertelt Eugenie Kips. “Dat is gelukt en inmiddels, drie jaar later, is het echt geweldig om hier te mogen wonen.”
Aan dat gevoel ging een verbouwing van zo’n anderhalf jaar vooraf. “In het huis was door de jaren heen heel wat geknutseld. Zo waren er op de begane grond veel verscheidene soorten kozijnen van verschillende afmetingen en materialen. Van de oorspronkelijke metalen kozijnen waren er nog enkele over, maar lang niet allemaal. Daarom hebben we niet alleen naar een architect en aannemer gezocht die iets van het huis wilden maken, maar ook naar een bedrijf dat de nieuwe metalen kozijnen op maat wilde maken.”
Uiteindelijk werd de verbouwing gestart en werd ook de dichtgegroeide tuin aangepakt. “Die hebben we helemaal ‘opengebroken’, zodat hij ons leven en lucht heeft gegeven. Tijdens de verbouwing kwamen we in een diepe inbouwkast overigens een oorspronkelijke bouwtekening van het huis tegen. Het is in 1935 gebouwd voor de directeur van Braat, een bedrijf dat metalen ramen en deuren vervaardigde. In die tijd was het de Nieuwe Zakelijkheid die de klok sloeg en de tekeningen kwamen overeen met die van onze architect.”
Uiteindelijk leidde de verbouwing tot veel positieve reacties. “Mensen die de wijk kennen spreken ons er vaak op aan. Verder is het nog elke dag een plezier om hier te wonen!”

 

Nominatie 3:
Cepezed geeft techniekmuseum nieuwe uitstraling

Bij architectenbureau cepezed zijn ze erg blij met de nominatie voor de LeComteprijs. “Zeker omdat die door de Commissie Behoud Stadschoon is gedaan”, zegt Jeen Pot. cepezed nam zijn kans waar te verhuizen naar de gebouwen van het Techniekmuseum toen de pogingen van dansschool Wesseling strandden om een dansschool te beginnen in het gebouw. “Het industriële karakter van het gebouw past uitstekend bij ons bedrijf. Het gebouw heeft in de loop der tijd veel verschillende gedaantes gehad. Zo was het laboratorium, stoommachinekamer, mensa en Techniekmuseum.” cepezed ging met het gebouw aan de slag en met respect voor het monumentale karakter werd het schitterend verbouwd. “De drie gebouwen werden gesplitst, waarbij wij zelf het grootste gebouw in gebruik genomen hebben. We hebben het in de negentiger jaren geplaatste entreegebouw vervangen door een nieuw transparant tussengebouw met een grote glazen gevel. De voormalige toegang was wat druk vanwege de veelheid aan vormen; het nieuwe bouwdeel is rustig gehouden en leidt de aandacht niet teveel af van het monumentale karakter van de oude hallen.
Ten tijde van de mensa diende het middendeel als wachtruimte voor hongerige studenten, waar weinig licht doordrong. We hebben daar een lange glazen wand aangebracht zodat de ruimte baadt in een zee van daglicht. Met onze aanpassingen hebben we vooral licht, lucht en uitzicht aan de monumentale gebouwen toegevoegd.”

 

 

Nominatie 4:

De gevel van Speldorado oogt weer als een eeuw geleden

Stapsgewijs wordt het pand van de Speldorado aan de Hippolytusbuurt gemoderniseerd. Het afgelopen jaar werd dit voor iedereen goed zichtbaar met de vernieuwing van de winkelpui.
“We besloten in 2012 om iets met de entree van onze winkel te doen”, legt Roeland Prins uit. “We vonden dat we een matige ingang hadden en wilden daar graag iets aan doen.” Prins kreeg al snel met de wensen van de gemeente Delft te maken. “'De Welstandscommissie was direct enthousiast over het voorstel om de entree - geïnspireerd op hoe ze vroeger was - op een hedendaagse wijze terug te brengen. Ze heeft kritisch, maar op een positieve wijze meegedacht over de invulling van details. Het resultaat mag er zijn: we kregen van veel mensen te horen dat ze de nieuwe ingang als zeer geslaagd ervaren.”
Inspiratiebron voor de renovatie was een foto van de gevel uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. “Hierop staat een Art Deco-pui zoals 'ie toen was. De architect en wijzelf ook hebben ernaar gestreefd om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Dat is gelukt en de gevel is echt in ere hersteld.”
De nominatie voor de Le Comteprijs kwam voor Prins als een verrassing. “Maar ik wist wel dat de architect er al mee bezig was. Ik vind het initiatief van de prijs sowieso goed. Het is een mooie manier om mensen erbij stil te laten staan dat een dergelijke renovatie tijd, geld en moeite kost. Delft is natuurlijk een prachtige stad en door deze verbouwing is ze nog een stukje mooier geworden.”

 

Nominatie 5:
De Indische Instelling in oude glorie hersteld

Eind vorige eeuw werden in het toenmalig politiebureau aan de Oude Delft 69, dat in de negentiende eeuw dienst deed als vestiging van de Indische Instelling, zeven appartementen gemaakt. “Aanvankelijk zijn we hard bezig geweest met het noodzakelijke onderhoud binnenin het  het pand”, vertelt Ria Bergshoeff, voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren van het appartementencomplex. “In 2013 hadden we als vereniging ook genoeg financiën bij elkaar om aan de topgevel te werken.”
Daarom werd besloten om onder leiding van Harm Crouwers van de VVE de topgevel te restaureren. “We hebben het geheel opnieuw laten voegen, beschadigde geglazuurde gevelstenen  vervangen, het siersmeedwerk opnieuw laten maken en een ontbrekende rijksappel laten vervaardigen.” Dat was geen sinecure. “Want zie maar eens de juiste vakmensen voor dit soort opdrachten te vinden. Gelukkig zijn we al vanaf het begin aangemeld bij Monumentenwacht en zij hebben ons, evenals de gemeente Delft, geadviseerd. Ook hebben we in het gemeentearchief kunnen achterhalen hoe de gevel er vroeger uitzag.”
Het eindresultaat mag er zijn. “Nog elke keer als ik erlangs fiets vind ik het prachtig om te zien. De nominatie voor de Le Comteprijs is een mooie opsteker; hopelijk kijken de mensen nu eerder eens naar boven.” Bergshoeff wil meer mensen inzicht geven in de monumentale waarde van het pand. “Daarom ben ik met Wim Weve, bezig met een artikel over het pand voor de site www.achterdegevelsvandelft.nl. Zo kunnen we een bijdrage leveren aan meer aandacht voor al het moois dat de binnenstad van Delft te bieden heeft.”

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12