Afbeelding

Nog vijftigduizend en de renovatie van Dierenasiel 't Julialaantje kan beginnen

vaste rubrieken

Editie: Week 30, Jaargang 23 |

De spanning stijgt voor 't Julialaantje asiel en pension: binnenkort is bekend of de grootscheepse renovatie van het pand door kan gaan.

RIJSWIJK – Dierenasiel 't Julialaantje heeft een lange historie, die wel terug gaat tot meer dan veertig jaar geleden. Het huidige pand aan 't Julialaantje 50 in Rijswijk is nu precies dat aantal jaar in gebruik. Al jaren is dit asiel een welkom toevluchtsoord voor huisdieren die om wat voor reden dan ook baas- en dakloos geworden zijn. Niet alleen voor Rijswijk is 't Julialaantje al zo'n lange tijd een welkom adres, maar ook dieren uit de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Westland kunnen er hun intrek nemen. Vol verwachting wachtend op een nieuwe baas. 't Julialaantje is echter ook een pension. Voor huisdieren die wel een baas hebben, maar tijdelijk zonder komen te zitten, bijvoorbeeld door vakantie. Gedurende die vakantieperiode, hebben deze huisdieren een prettig verblijf in het pension van 't Julialaantje.

Het zou heel erg zonde zijn als er na veertig jaar een einde zou moeten komen aan dit dierenasiel en pension. Toch moet er in de tweede week van augustus duidelijkheid zijn, of 't Julialaantje wel open kan blijven. Hoe is dit alles zo gekomen? Voorzitter Tombrock legt uit: “Per jaar vangen we honderd honden en wel vijfhonderd katten op. Dit pand is nu veertig jaar oud. Het voldoet niet meer aan de wettelijke eisen die tegenwoordig worden gesteld. Het is destijds neergezet voor zo'n 25 jaar, maar inmiddels gelden er allemaal aangescherpte regels. We hebben eerst gekeken of we nog wel nodig waren. Ja, we waren nog nodig. Toen hebben we gekeken of we een nieuw pand zouden kunnen betrekken. Dat alles bleek veel te duur en zodoende zijn we gaan kijken of het huidige pand zou kunnen worden gerenoveerd. Ja dat kon en daar hebben we voor gekozen.”
Maar dan wel een héél grote renovatie, die in totaal 1,3 miljoen euro gaat kosten. Allereerst heeft 't Julialaantje zelf ieder jaar geld opzij gelegd. Heel blij was het bestuur verder met een heel grote gift van de Lorie-Kleijn stichting. Maar op zeker, waren er ook grote fondswervende acties nodig, waarmee een half jaar geleden is begonnen. “Er was nog drie ton nodig. Alle acties hebben tot nu toe 242.000 euro opgeleverd”, zegt Tombrock. “De  resterende vijftigduizend proberen we met het restant van de fondswervende acties bij elkaar te krijgen. De acties lopen op hun einde. Als het niet lukt om dit bedrag bij elkaar te krijgen, dan zullen we moeten sluiten en de dieren bij andere asiels onderbrengen.”
Dierenasiel 't Julialaantje kon steun verwachten uit de hoek van Fonds 1818, maar heeft ook het bedrijfsleven in de regio aangeschreven. Daarnaast was er steun van bijvoorbeeld voetbalverenigingen en zeker ook particulieren. “En we hebben een echte collecte gehouden”, gaat Tombrock verder. “Vooral in Rijswijk en Delft hebben we daar een heleboel geld mee binnen gehaald.”
Heel bijzonder en leuk is de Tegelactie. Een tegel bedrukt met je naam en eventueel de afdruk van de poot van je hond of kat, die vervolgens in het gebouw zal komen te hangen. “Een leuke manier van sponsoren, die zelfs door de Bekende Nederlander Loretta Schrijver is gebruikt”, zegt Tombrock. “Ook is er veel aandacht geweest van Omroep West, in het programma Debbie en haar mannen.”
De voorzitter heeft er goede hoop op dat het allemaal toch nog gaat lukken, vóór de einddatum van 1 augustus. De laatste vijftigduizend moeten er volgens hem gewoon komen. En met hem, vinden velen anderen dat. Telefoon: (070) 390 21 92. Internet: www.asieljulialaantje.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12