Afbeelding

De geschiedenis is geschreven, nog even en we kunnen erover lezen

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Greetje van Walsum-Kieft en Willem Merens, met op de achtergrond een bekend stukje Delftse historie.

DELFT – Zo’n tien geleden begon het idee voor een boek over de complete Delftse geschiedenis steeds meer te leven binnen Delfia Batavorum. Afgelopen jaren werd hier keihard aan gewerkt. Zondag 15 november krijgt Delft wat het verdient.

Dan wordt in Theater de Veste deel één, die de periode tot 1795 beschrijft, gepresenteerd. Deel twee volgt in februari volgend jaar. Elke stad met een beetje historie heeft al zo’n soort boek, weten Willem Merens en Greetje van Walsum-Kieft. Zij zitten in het bestuur van de Stichting Geschiedschrijving Delft en waren nauw betrokken bij de totstandkoming. Dat was geen sinecure. Het idee was misschien simpel, maar daarna moesten plannen worden gemaakt, de juiste mensen worden gevonden en bovenal moest er budget komen. Van Walsum-Kieft leerde steeds beter omgaan met bedrijven en organisaties die niet wilden meewerken. Gelukkig bleken er ook genoeg, vooral in het Delftse, wèl bereid om in de buidel te tasten en een steentje bij te dragen.

Aan de slag
Auteurs Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis konden aan de slag. Ze mochten de Delftse geschiedenis van het begin tot nu gaan onderzoeken en beschrijven. Vermeer en Delfts blauw zijn in oneindig veel boeken beschreven. “Maar het laatste algemene boek over de Delftse geschiedenis is in de 17de eeuw geschreven door Dirk van Bleiswijk”, weet Merens. Hoog tijd voor een nieuw. “Met het boek dat straks wordt uitgebracht kunnen we heel lang doen”, verwacht Van Walsum-Kieft.

Het boek beschrijft alles. Is dat veel? Ja, weten de bestuursleden. “De auteurs klaagden daar weleens over, want het moet wel leesbaar en toegankelijk blijven. Maar als je al die boeiende voorpublicaties in Delft op Zondag zag, dan merkte je wel dat ze daar goed in zijn geslaagd”, merkt Merens op. De twee geven alvast een voorproefje van wat in het boek de revue passeert. Ze vertellen over de eerste bewoners rond het jaar 1000, de ‘enorme rol’ van Delft in de tijden van de republiek, cholera-epidemieën, Delftse kunstschatten die voor een appel en een ei zijn verkocht en de boost die Delft kreeg in de tijd van Van Marken en de gistfabriek. Zelfs de realisatie van de Spoorzone komt aan het einde nog aan bod. “Ik weet nog dat het spoorviaduct in m’n studententijd werd gebouwd. Nu is ‘ie alweer weg”, zegt Merens. “Zo kun je geschiedenis beleven. Wat bovendien leuk is, is dat er dingen staan die we nooit wisten. Zo is er altijd aangenomen dat bij het beleg van Delft in 1359 enorm is gevochten. Gerrit Verhoeven heeft ontdekt dat dit helemaal niet zo was. Een nieuw feit. We wisten verder wel dat Delft vroeger veel bierbrouwerijen had, maar er werd in Delft niet veel graan verbouwd. Verhoeven is tijdens een vakantie in Normandië in de archieven daar gedoken en ontdekte dat vanaf dit deel van Frankrijk per jaar veertig schepen vol graan naar Delft kwamen.”

De twee bestuursleden zijn er trots op dat het boek er nu bijna echt is. Na jaren waarin vele liefhebbers, vrijwilligers, professionals, organisaties, bedrijven zich hard hebben gemaakt voor de komst ervan. Een idee is leuk, maar zie er maar eens een ècht en mooi boek van te maken. Het zijn er zelfs twee geworden… Meer weten? Kijk dan op www.geschiedschrijvingdelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12