Afbeelding

Jan Schoonhoven? Wie is dat?

cultuur

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

Jan Schoonhoven, omringd door eigen werk, in 1969. (foto: Lothar Wolleh)

DELFT – In musea in Delft en Schiedam en in een boek wordt vanaf dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het leven en werk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. In de aanloop hiervan verschijnt in Delft op Zondag maandelijks de rubriek ‘Jan Schoonhoven? Wie is dat?’

Jan Schoonhoven was een geboren en getogen Delvenaar. Hij kon niet buiten Delft. Wandelend door de stad deed hij inspiratie op. Een roosvenster in de Oude Kerk, de ritmiek van daken en huizen, een afgebroken hardstenen paaltje op de Oude Delft of de arcering op een gegroefde stoep: het is allemaal terug te vinden in zijn reliëfs en tekeningen. Zijn faam breidt zich internationaal nog steeds uit. In musea over de hele wereld hangen zijn werken. De prijzen ervoor gaan op veilingen richting miljoen euro. Maar vraag willekeurige Delftenaren of zij Jan Schoonhoven kennen en de reactie is negen van de tien keer: Wie is dat?

Boek
Dat moet veranderen. Jan Schoonhoven, die leefde van 1914 tot 1994, verdient het dat meer stadgenoten zijn werk leren kennen en meer te weten komen over zijn boeiende leven, hier in Delft. Daarom werkt de stichting ‘Licht op Schoonhoven’ aan een boek over zijn leven en werk. De teksten zijn inmiddels geschreven. Door professionals en mede op basis van gesprekken met mensen die Schoonhoven hebben gekend. In het boek gaat ruime aandacht uit naar zijn werken, met een accent op de vroege, en zijn nauwe band met de stad en haar inwoners. De TU Delft levert een leerzame bijdrage over het belang van licht bij het bekijken van Schoonhovens reliëfs. Al deze teksten krijgen meer waarde door ongeveer 140 foto’s en afbeeldingen van werk van de kunstenaar – waarvan een deel tot nu toe niet bekend was – en zijn tijdgenoten. De druk van het 160 pagina’s tellende en full colour gedrukte boek – een mooie en luxe uitgave – wordt momenteel voorbereid. Dit verschijnt op 31 oktober, bij de opening van een tentoonstelling over leven en werk van Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof. Het is dan te koop voor 25 euro. Wie voor 1 september intekent is nog voordeliger uit en betaalt slechts 20 euro. Intekenen kan via www.lichtopdelft.nl of met een briefje aan Ton Welleman, Aart van der Leeuwlaan 217, 2624 PR, Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12