Afbeelding

De Salamander: vindingrijk en hulpvaardig in de oorlogsjaren

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

De Vrijwillige Landstorm afdeling Luchtwachtdienst op de observatiepost op de toren van de Technische Hogeschool aan de Kanaalweg, in de meidagen van 1940. Van links naar rechts: Henk van Woerden, drogist Wim Vlugt, Jan van der Werff en de heren Brehm, Valk (zittend), Breemans en Trompper.

DELFT – De Salamander aan de Markt is een levensgrote tijdcapsule: meer dan tweehonderdvijftig jaar is op deze locatie al een drogisterij gevestigd. Met karakteristieke vindingrijkheid en hulpvaardigheid werkte drogist Wim Vlugt zich door de moeilijke oorlogsjaren.

Robert Vlugt oogt in zijn lange witte jas als een echte drogist van de oude stempel. Terwijl hij de ene na de andere anekdote vertelt, helpt hij in één moeite door zijn klanten. Wanneer hem wordt gevraagd in te zoomen op de oorlogsjaren, komt al snel grootvader Wim Vlugt in beeld: “Voordat de Duitsers Nederland bezetten, was het leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Mijn grootvader maakte deel uit van de luchtobservatiedienst, die het luchtruim met verrekijkers en telescopen in de gaten hield. Verscheen er een vijandelijk vliegtuig, dan sloeg deze dienst alarm en kwam het afweergeschut in actie.” Deze waakzaamheid ten spijt, werd Nederland in de Blitzkrieg onder de voet gelopen en kwamen de oosterburen aan de macht.

Ziek vee
In de oorlogsjaren kwam de zelfredzaamheid der drogisten de familie Vlugt goed van pas. De klanten kwamen van heinde en verre voor levertraan, zout en zelfs geïmproviseerde sigaretten van stuiftabak (tegen bladluis) en Virginia-essence. Daarnaast kon de drogist agrariërs met ziek vee de helpende hand bieden. “Er was toen nog een grote groep boeren, die regelmatig in de stad kwamen voor de veemarkt”, vertelt Robert. “Veeartsen waren dun gezaaid en dus moesten zij zelf hun zieke dieren zien te genezen. Mijn opa had een boek over diergeneeskunde en vervaardigde aan de hand hiervan diverse middeltjes tegen typische dierenziektes uit die tijd: zalf voor koeien met snot, poeder tegen paardenhoest, noem maar op.”

Grootvader Vlugt en zijn zwager gingen met een bakfiets de boer op in het Delftse buitengebied om de bestellingen af te leveren en nieuwe bestellingen op te nemen. Dat liep zo goed, dat de bakfiets werd ingeruild voor een vrachtwagentje. Naast medicijnen kon De Salamander de boeren ook helpen aan stremsel, om kaas te kunnen maken, en kleurstof om gekarnde boter geler te maken.

Dubbel feest
De bevrijding van het Duitse juk zorgde voor dubbel feest bij de familie Vlugt. Een tante van Robert was jarig op de datum, die vanaf 1945 bekend zou staan als Bevrijdingsdag. Roberts vader Hans was in de jaren na de oorlog eigenlijk voorbestemd om als soldaat naar Nederlands-Indië te worden uitgezonden. Hij verbleef als voorbereiding hierop een tijdje in Engeland, waar hij een meisje leerde kennen. Uiteindelijk vertrok Hans naar de Gordel van Smaragd, waar hij tot begin jaren 1950 mocht blijven werken vanwege zijn kennis op apothekersgebied. Daarna keerde hij terug naar Delft en De Salamander. Hans’ Engelse vriendinnetje werd uiteindelijk zijn bruid en de moeder van Robert, die in 1989 de vijzel overnam van zijn vader. 
 

Drogisterij De Salamander
Markt 47, Delft
T. 015 – 2123777
E. info@salamanderdelft.nl
W. www.salamanderdelft.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12