Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 27, Jaargang 23 |

Het was een bedrijvig deel van de stad, de Wateringsevest met de Koninklijke Gist en Spritusfabriek en natuurlijk Calvé. Calvé is niet alleen voor Delftenaren, maar ook voor de gemiddelde Nederlander een begrip.

Vooral de pindakaas en de sauzen van deze fabrikant zijn wereldwijd bekend. Calvé startte in 1883 onder de naam ‘Nederlandsche Oliefabriek’ en hield zich in de beginjaren bezig met het halen van olie uit aardnoten, pinda’s, voor de steeds groeiende margarine-industrie. Toch was de start moeizaam: margarinefabrikanten stonden in het begin afwijzend tegenover de geperste pindaolie en ook boeren wilden hun vee niet wagen aan pindaoliehoudende veekoeken die als bijproduct door de fabriek werden geproduceerd. De grootste angst voor een oliefabriek, brand, kwam al een jaar later uit: het bedrijf brandde in 1884 bijna geheel af.

Na de herbouw kwam uiteindelijk het succes dat mede te danken was aan de opkomst van margarine als goedkopere variant van boter. Rond de eeuwwisseling was het weer mis: er kwam goedkope katoenolie op de markt, en de steeds duurder wordende aardnoten zette de resultaten van de Oliefabriek behoorlijk onder druk. Redding kwam in de vorm van een fusie met een vergelijkbaar Frans bedrijf, eigendom van de broers Emanuel en Georges Calvé. De naam van de fabriek werd ‘Fransch-Hollandsche Oliefabrieken Nouveaux Etablissements Calvé-Delft’. Dat werd natuurlijk al heel snel ‘Calvé-Delft’; de naam waaronder het bedrijf en de producten uiteindelijk bekend werden. De pinda’s werden veelal per schip aangevoerd in motorschepen zoals de hier afgebeelde ‘Landbouw’ van kapitein R. Kruize, samen met vrouw, knecht en man in pak op de foto. Het schip kon maximaal 249 ton aan goederen bergen in het ruim.

Er werkten dan ook heel wat zogenoemde ‘zakkendragers’ bij Calvé, mannen die de zakken uit het ruim op hun rug naar de fabriek brachten. Pas na de oorlog (1948) bracht het bedrijf het product op de markt waar het het meest bekend mee is geworden: de pindakaas. Daarnaast leverde men margarines, sauzen, ketchups en mayonaises in vele soorten en maten. Eind jaren zestig werd er nieuwbouw aan de Wateringseweg neergezet en groeide Calvé uit tot een toonaangevend levensmiddelenconcern. Hét beeldmerk van Calvé, de grote silo vlakbij het oliebruggetje, werd net als andere gebouwen eind vorige eeuw afgebroken. De ‘Landbouw’ heeft plaats gemaakt voor luxe plezierjachten en aan de Wateringseweg is het stil geworden…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12