Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

Oldelft, of Optische Industrie zoals het voor de Delftenaar heette, maakte tussen 1939 en 1990 optische en beeldverwerkende instrumenten. Het bestaan van het bedrijf wordt gekenmerkt door veel reorganisaties, overnames en fusies.

Ook de resultaten variëren: van heel erg goed tot bijzonder slecht. Het bedrijf startte onder leiding van Oscar van Leer aan de Oude Delft. Het logo van de Optische Industrie is gebaseerd op de ronde bruggen over deze oude Delftse gracht. In de oorlog dreigde het bedrijf te worden geliquideerd aangezien Van Leer van Joodse afkomst was. Door toedoen van het Eindhovense Philips werd dit voorkomen. Na de oorlog werd een nieuwe fabriek aan de Willem van Aelststraat gebouwd, waar in eerste instantie door veel interne ruzies alleen maar verlies werd geleden. Uiteindelijk ging het beter en produceerde het bedrijf röntgencamera’s, nachtkijkers, stereoscopen, lenzen, microscopen en systemen voor breedbeeldprojectie.

In 1956 werd er zelfs een heuse bedrijfsschool opgericht, terwijl er in Leeuwarden een dependance werd geopend. Nieuwe fusies leidden onder meer tot de productie van een infraroodvizier voor de F104 Starfighter, de toenmalige jager van de Luchtmacht. Ook werd er een luchtcamera ontwikkeld en beeldversterkers die belangrijk zijn bij het gebruik van nachtzichtapparatuur en infraroodmateriaal.

 

Vooral de productie en leverantie van defensieapparatuur, waaronder die nachtkijkers en beeldversterkers, hebben het bedrijf lange tijd een slechte naam bezorgd. Zo leverde de Optische Industrie, ondanks een wapenembargo, in het geheim nachtzichtapparatuur aan het Irak van Saddam Hoessein, die toen in oorlog was met Iran. Door een maas in de wetgeving ontkwam het Delftse bedrijf aan rechtsvervolging. Onder de naam Oldelft Benelux is het bedrijf, weer in een gewijzigde vorm, nog steeds actief op het gebied van onder meer röntgenapparatuur. Delft is ingeruild voor Veenendaal, ook een fraaie oude stad.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12