Afbeelding

Romijn anticipeerde in de oorlog op de omstandigheden en doet dat nog steeds

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

Peter Romijn (links) en Kees Romijn (rechts) met tussen hen in een oud meubelstuk dat in de oorlogsjaren ook al in de winkel werd gebruikt.

DELFT – Het oer-Delftse bedrijf Romijn bestaat al ruim een eeuw en doorstond zodoende twee wereldoorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de toenmalig eigenaar creatief en handig zijn om maar iets in de schappen te hebben.

Dat vertelt Kees Romijn, de huidig eigenaar van Romijn IJzerwaren en Gereedschapschappen. Hij maakte de oorlog niet mee, zijn ouders en grootouders wel. De zaak was toen nog van zijn opa.

De moeder van Kees Romijn moest haar huis in Scheveningen verlaten omdat de Duitsers hier hun verdedigingswerken moesten aanleggen. De vader van Romijn zat en bleef in Delft. “Hij was te jong voor de Arbeitseinsatz. Zijn broer, mijn oom dus, moest wel naar Duitsland om daar te werken”, vertelt Kees Romijn. “Na een tijdje was hij het zat. Toen hij op verlof in Nederland was, omdat mijn opa ziek was, is hij niet meer teruggegaan.” Een overtreding waar de doodstraf op stond. Oom Herman vond daarom een onderduikadres: in het pand van de winkel, toen nog op de Boterbrug in de binnenstad. Op momenten dat de Duitsers hem hier zochten, verschanste hij zich in een kastje onder de trap.  Waar hij, terwijl het gekletter van de Duitse laarzen over de treden klonk, benauwde momenten beleefde. “In dat huis ben ik later opgegroeid. Ik vond het als kind altijd heel spannend om die verhalen te horen.”

Schaars
Ondertussen had de opa van Kees Romijn de nodige moeite om de schappen in de winkel enigszins gevuld te krijgen. Spullen waren schaars, ook ijzerwaren. “Maar hij had hier en daar wel z’n handeltjes, zo ging dat in die tijd. Als ik nu wat nodig heb bestel ik het en wordt het op korte termijn bezorgd. Toen moest je als winkelier maar zorgen dat je iets ergens op kon scharrelen.” Dat lukte wonderwel. “Van stukjes elektrische pijp werden dunschillers gemaakt en m’n vader maakte zelf primusprikkertjes, om brandertjes mee door te prikken. Zo lag er toch iets in de schappen. Mensen vielen daarnaast terug op ruilhandel. Ondanks alle schaarste en beperkingen vanwege de oorlog is de winkel altijd open gebleven.”
Die lange adem werd beloond, want na de bevrijding floreerde de handel. “Toen heeft het bedrijf een geweldige tijd doorgemaakt. Er was veel vraag naar ijzerwaren, ook vanuit alle industrie in Delft, met onder meer de fabriek van Calvé, de Gist, de Optische Industrie en de Machinefabriek.”

Nog altijd
Romijn maakte mooie tijden door en dat doet het nog steeds. Het bedrijf dat in 1897 werd opgericht door de overgrootvader van Kees Romijn, opereert vandaag de dag vanaf de Papsouwselaan. Zoals het in oorlogsjaren anticipeerde op de ontwikkelingen en omstandigheden, gebeurt dat ook nu nog. Zo verandert het assortiment elke dag weer en liggen er tegenwoordig veel meer spullen met LED-lampjes in de schappen. Nieuw is dat er naast alle mogelijk ijzerwaren nu ook werkschoenen worden verkocht. Op de website www.romijn.nl is een flitsende en duidelijke webshop te vinden waar klanten met een paar drukken op de knop vinden en kunnen kopen wat ze willen. “We zijn nog altijd een leuk en echt Delfts bedrijf en zijn met een aantal producten goedkoper dan bouwmarkten”, besluit Romijn.

Romijn IJzerwaren en Gereedschappen
Papsouwselaan 121, Delft
T. 015-2616323
E. info@romijn.nl
W. www.romijn.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12