Afbeelding

Hongaarse zoekt liefdevolle Delftse hotelfamilie

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 23 |

Franciska Vörös met aan haar rechterhand één van de zonen van de Delftse hotelfamilie.

DELFT – Een Hongaarse vrouw is op zoek naar een Delftse hotelfamilie die haar moeder na de Eerste Wereldoorlog heeft opgevangen. Fien Meiresonne uit Zoetermeer helpt haar zoeken.

De twee dames ontmoetten elkaar enkele jaren geleden in Boedapast. “Ze vertelde me toen  dat haar moeder tot een groep kinderen hoorde die in Nederland werden ondergebracht”, zegt Fien Meiresonne. Delen van Europa lagen na de Eerste Wereldoorlog ernstig in puin. Op initiatief van Koningin Wilhelmina werden daarom via het Internationale Rode Kruis honderden uitgemergelde Hongaarse kinderen een tijd ondergebracht in Nederland, onder meer in Delft. “De dochter, die Franciska heet, heeft helaas geen naam of adres de familie in Delft. Ze weet alleen uit overlevering dat haar moeder logeerde bij een familie met zeven kinderen die een hotel/restaurant runde. Daar zullen er in die tijd niet zo veel van zijn geweest in Delft. Vermoedelijk was het restaurant in het centrum gelegen, want haar moeder had uit haar herinnering verteld over de smalle straten, de grachten en het fraaie gebouw van het Delftse station. Onlangs wees iemand mij op het bestaan in die tijd van Hotel Bellevue aan de Zuidwal. De naam van haar moeder, dus het meisje dat na de oorlog in Delft verbleef, is Franciska Vörös en ze is op 10 april 1915 in Budapest geboren.”

De dochter wil dolgraag in contact komen met de nabestaanden van de hotelfamilie, zodat zij alsnog de mensen kan bedanken die haar moeder zo liefdevol hebben opgevangen. “Tips over om welk restaurant of hotel het hier kan gaan zijn uiteraard ook welkom. Zelfs met een foto van het restaurant zou ze al dolgelukkig zijn.” Wie meer weet, kan contact opnemen Fien Meiresonne via telefoonnummer 079-3417179 of e-mailadres meiresonnefien@gmail.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12