Afbeelding

Ouderen en zorgwerknemers maken zich zorgen over toekomst van verzorgingshuizen

Algemeen

Editie: Week 6, Jaargang 22 |

Bewoners van verzorgingshuizen en zorgmedewerkers voerden dinsdag actie voor een goede CAO en kwaliteit van zorg. Centraal en in het wit Petra van Ham.

DELFT – Verzorgingshuizen hebben hun langste tijd gehad. Vanwege landelijke bezuinigingen is in een bejaardenhuis van je oude dag genieten er in de toekomst niet meer blij. Wat straks overblijft zijn verpleeghuizen waar alleen nog zware zorg wordt verleend. Ook in Delft

Dat vertelde bestuurder Jos Bleijenberg van Pieter van Foreest vorige week aan de leden van de Delftse gemeenteraad. “Je moet er rekening mee houden dat ouderenzorg zoals we die de afgelopen decennia hebben ontwikkeld de komende periode niet meer zal bestaan”, legde hij uit aan de raad. De overheid wil in de toekomst alleen nog de zware zorg financieren. Het gevolg: “Verzorgingshuizen zullen in Delft voor een deel verdwijnen”, liet Bleijenberg weten.
Momenteel is in Delftse verzorgingshuizen plek voor 575 cliënten. In de verpleeghuizen ligt dit aantal op 367. “Het aantal plekken in verzorgingshuizen neemt af naar nul. Dat heeft te maken met het verdwijnen van de lage zorgzwaartepakketten. Het aantal plekken in verpleeghuizen stijgt tot ongeveer 462. Dat is het aantal plaatsen dat Pieter van Foreest in 2020 en daarna kan realiseren.” Een deel van de verzorgingshuizen kan worden omgebouwd tot verpleeghuis. Volgens Bleijenberg is vooral Die Buytenweye hiervoor geschikt. “De overige verzorgingshuizen gaan allemaal dicht. Want een zorginstelling als Pieter van Foreest is niet in staat om woningen aan te bieden”, zei hij.
Een woordvoerster van Pieter van Foreest ontkent een week later ten stelligste dat de verzorgingshuizen gaan sluiten. “Monica en Stefanna zullen zoals eerder aangekondigd sluiten en er wordt onderzoek gedaan naar drie andere locaties. Er is geen beslissing in wat voor vorm dan ook genomen dat andere verzorgingshuizen ook gaan sluiten. Wel is het zo dat verzorgingshuiszorg verdwijnt; dat is iets landelijks. Maar dat betekent niet dat verzorgingshuizen verdwijnen of moeten sluiten.”

Opmerkelijk
Dat is opmerkelijk, want bestuurder Bleijenberg was erg duidelijk tegen de raad. Niet vreemd dus dat zijn woorden over de te sluiten verzorgingshuizen afgelopen week tot bezorgdheid leidde. Dat nu wordt ontkent dat - los van Monica en Stefanna - verzorgingshuizen moeten sluiten, maakt een al ingewikkeld verhaal nog eens extra verwarrend. Werknemers vrezen voor hun werkplek, bewoners zijn bang dat ze moeten verhuizen en minder zorg krijgen. Dinsdagmiddag werd door beide groepen geprotesteerd. “De zorg is een zorgenkindje geworden”, zegt Karel Klok in de centrale hal van Delfshove, waar het protest begint. “Momenteel wordt veel te hard in zorg gesneden. De ellende is straks niet te overzien”, verwacht hij. “Iedereen heeft recht op zorg. Het mag niet zo zijn dat ouderen straks vereenzamen, dat is heel erg”, zegt zijn vrouw Judi Klok van het Comité Wij Zijn de Zorg.
Dan vertrekt de stoet, bewapend met spandoeken, vlaggen en gehuld in actieshirts, richting de rotonde van het Minervaplein. Terwijl het gezelschap over de rijbaan van de Papsouwselaan loopt, steken voorbijgangers en marktkooplui hun duimen op. Als de ouderen en zorgwerknemers over de rotonde paraderen, komt de politie aangesneld. Ze hoorden dat er een demonstratie was en wisten niet of dat het om wat voor groep het ging.

Goede zorg
“We willen ook in de toekomst goede zorg kunnen leveren”, zegt Petra van Ham van Comité Wij Zijn de Zorg even later via de omroepinstallatie. In de toekomst hangt veel af van zorg die vrienden of familie moeten geven, vertelt ze verder. “Die moet je maar net hebben”, reageert Thea Toussain vanuit haar scootmobiel. Ham vertelt verder. Over vereenzamende ouderen en banen die op de tocht staan. “Wij zijn niet gek, we vechten voor iedere arbeidsplek!”, besluit ze haar betoog.
De 64-jarige Toussain woont in Stefanna. “Dat gaat dicht, maar de aanleunwoningen blijven. Ik kan straks geen kant meer op. Ik zie de toekomst hartstikke zwart in.” De 66-jarige Bert Peters, woonachtig in Die Buytenweye, ziet het nog zwarter in. “Ik heb dagelijks zorg nodig. Als mijn kinderen straks al die zorg over moeten nemen, dan hoeft het van mij niet meer. Dat is wel een somber beeld ja, maar daarom zijn we hier vandaag ook. Alles moet blijven zoals het nu is.” Toussain heeft er geen vertrouwen in dat het nog goed komt. “We hebben hard voor zorg gewerkt, nu moeten we oprotten.” Volgens de woordvoerster van Pieter van Foreest is dit niet het geval. “Voor iedereen die nu in onze verzorgingshuizen woont, hebben we een zorgplicht. Daar blijven we voor zorgen zoals ze dat gewend zijn van ons. Hun indicatie blijft hetzelfde. We gaan in gesprek met de mensen die wonen in de twee verzorgingshuizen die moeten sluiten. Daar betrekken we ook de familie bij.”

Onzeker
“De bezuinigingen zijn groot, mensen zullen hun baas verliezen”, verwacht Gonnie Kuiper, die in Stefanna werkt. Haar collega Bianca Rompa merkt op dat de toekomst voor het personeel onzeker is. “Pieter van Foreest geeft geen baangarantie, wel werkgarantie”, merkt Kuiper op. Beiden vinden de bezuinigingen nog het allerergst voor alle ouderen. “We doen hen hier veel verdriet mee”, weet Rompa. “Voor sommigen voelt het alsof ze weg moeten. En ze willen niet weg.”
Petra van Ham bevestigt de onrust onder ouderen. “Bewoners van verzorgingshuizen zijn heel boos. Ze vinden dit bijna een verraad. Ze zijn bang voor hun toekomst, want waar kunnen ze straks terecht? Ze mankeren vaak al iets. Als je ze dan gaat verplaatsen; gaat dat mensenlevens kosten.” Positief lichtpuntje vindt Van Ham dat inmiddels heel Nederland lijkt te beseffen dat we met ouderenzorg minder van de overheid en meer van mantelzorgers moeten verwachten. En dat dinsdag op honderd plekken in het land werd geprotesteerd. “Veel mensen zijn tegen de bezuinigingsplannen en daar is steeds meer aandacht voor.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12