Afbeelding

Toekomst van kinderboerderijen en waterspeeltuinen wederom onzeker

Algemeen

Editie: Week 18, Jaargang 23 |

Gaat BuytenDelft de kinderboerderij alsnog redden, draait de gemeente de bezuiniging terug of mag dit geitje straks verhuizen naar een stad waar nog wèl geld voor geitenvoer is?

DELFT – Wederom is onzeker of de kinderboerderij en waterspeeltuin in de Delftse Hout blijven voortbestaan. De groep van Stro & Zo, die deze locaties zou overnemen, heeft zich teruggetrokken. De Gemeente Delft hoopt nu dat BuytenDelft dit alsnog wil doen, maar er is nog geen witte rook.

Afgelopen donderdag gingen de Gemeente Delft en de groep ondernemers die zich hebben verenigd in BuytenDelft op de Torenhove het gesprek aan. Het is namelijk nog steeds de bedoeling dat iemand de kinderboerderij en waterspeeltuin op 1 juli aanstaande overneemt. Jet van der Duyn van BuytenDelft wil donderdagavond echter nog weinig kwijt over de uitkomsten van het gesprek. “Het is in deze fase echt nog te pril om er iets over te kunnen zeggen”, laat ze weten. “We hebben tijd nodig om ons te beraden en al dan niet nieuwe of aangepaste plannen te smeden.”

In eerste instantie had BuytenDelft het plan om alles wat de gemeente in de Delftse Hout afstoot, dus ook het Hertenkamp en de Papaver, over te nemen. De Papaver wordt per 1 juli echter overgenomen door de Stichting Duurzaamheidscentrum De Papaver. Het Hertenkamp wordt al beheerd door BuytenDelft. De overige twee locaties zouden dus worden overgenomen door Stro & Zo. Alles leek in kannen en kruiken voor Delft en de dieren, maar vorige week kwam een kink in kabel. Een behoorlijke.

Groot ondernemersrisico 
De overname zou voor de drie van Stro & Zo, Paul van der Wielen, Brenda Baaij en Liane Waling-Boot, een te groot ondernemersrisico met zich meebrengen. Zij hadden hun hoop lange tijd gevestigd op een samenwerking met stichting PerspeKtief, die voor de nodige mankracht kon zorgen. Volgens Paul van der Wielen durfde PerspeKtief de gok echter in een laat stadium toch niet aan te gaan. “Doordat die deal met PerspeKtief afketste, moesten we snel op zoek naar andere partijen die zaken met ons wilden doen”, legt Van der Wielen uit. “Het is niet gelukt op tijd zo’n partij te vinden die cliënten levert. Daardoor ontstond een gat in de exploitatiebegroting. Zeer teleurstellend. Dit hadden we niet verwacht. Brenda en ik hadden zelfs onze banen al opgezegd. We hadden hoop en vertrouwen dat het goed zou komen.”

Dat kwam het niet. De gewenste tien tot twintig werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt blijven ook op afstand van de Delftse Hout. Dat komt, denkt Van der Wielen, omdat het voor zorginstanties momenteel - met alle veranderingen in de zorg – niet het juiste moment is een uitdaging aan te gaan. “Wij denken en geloven echter nog altijd dat ons plan werkt. Als PerspeKtief dat anders ziet, is dat heel jammer, maar ook zij moeten op basis van cijfers een afweging maken.” Stro & Zo staat nu met lege handen, maar staat wèl open voor een samenwerking met de club die de kinderboerderij en waterspeeltuin eventueel overneemt. “Maar”, voegt Van der Wielen eraan toe, “wij zijn de regie helemaal kwijt en maken pas op de plaats. Wie het overneemt mag ons er altijd bij betrekken, maar we zullen ons niet opdringen.”

Benieuwd
Op het Stadhuis werd dinsdagavond tijdens een commissievergadering door de plaatselijke politiek gesproken over de toekomst van de geitjes en de glijbanen. Dat gebeurde op verzoek van de SP en Onafhankelijk Delft. Meerdere fracties bleken benieuwd wat er gaat gebeuren als er geen partij wordt gevonden die de voorzieningen in de Delftse Hout en die in Tanthof overneemt, want ook voor de kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof is nog geen kandidaat gevonden die het overneemt. Verantwoordelijk wethouder Brandligt wees erop dat Delft moet bezuinigen en onder toezicht staat van de provincie. Brandligt kon niet uitsluiten dat de kinderboerderijen en waterspeeltuinen moeten sluiten. Dat zou doodzonde zijn, vindt Tom Zonneveld van de SP. Hij vindt dat de kinderboerderijen en waterspeeltuin hoe dan ook open moeten blijven. “Er moet echt iets gebeuren”, reageert Zonneveld. “Desnoods draaien we de bezuiniging terug en halen we dit geld ergens anders vandaan. Dat is misschien een extreme optie, maar wel de enige optie als niemand wordt gevonden die de kinderboerderijen en waterspeeltuinen overneemt. Deze voorzieningen staan hoog op ons lijstje. Als je die sluit is er weer een plek minder waar verschillende culturen met elkaar in aanraking komen. In een participatiemaatschappij heb je juist zulke voorzieningen nodig.” De gemeenteraad spreekt op 4 juni waarschijnlijk verder over dit onderwerp. “En ik ben bang dat, als niemand anders het over wil nemen, een meerderheid van de raad zal zeggen: Jammer, maar dan houdt het op en we gaan de boel sluiten”, besluit Zonneveld.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12