Afbeelding

Gevluchte Delftenaar en zijn zoontje (5) blijven in Irak uit angst voor detentie

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Rafeeq Al-Aqol en zijn ex-vrouw woonden in betere tijden samen aan de Herculesweg. Inmiddels is Al-Aqol met zoontje Ali in Irak. Zijn ex-vrouw is vanwege bedreigingen uit Delft vertrokken.

DELFT – Rafeeq Al-Aqol (38) wordt gezocht vanwege de ontvoering van zijn zoontje Ali, ruim vijf jaar geleden. De gevluchte Delftenaar wil met zijn kind terug naar Nederland, maar daar hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd. Dus blijft hij maar in Irak.

Rafeeq Al-Aqol en zijn toen negen maanden zoontje stapten op 23 november 2008 in het vliegtuig, weg uit Nederland. Ze kwamen nooit meer terug. Vorige week belde hij vanuit Irak naar de krant Delft op Zondag om zijn verhaal te doen. “Ik ben hier weggegaan vanwege de familie van mijn ex, zij zijn het probleem”, begint hij zijn verhaal. “Mijn ex-vrouw wilde het kind niet. Ik was bang dat hem iets zou gebeuren.” Zijn eerste kind overleed volgens hem al toen het nog in de buik van de moeder zat. Omdat dit nog ongeboren kind, zegt Rafeeq Al-Aqol, doodgeschopt zou zijn door een familielid. “Daarom ben ik weggegaan uit Nederland. Ik was bang dat Ali ook iets zou overkomen. Ik was een goed mens. Ik woonde twaalf jaar in Delft, ik werkte, was getrouwd, maar haar familie heeft me gek gemaakt en zij wilde altijd meer geld. Ik heb niet de goede moeder voor m’n kind gekozen. Dat is pijnlijk.”
Volgens Door Soekarman, de advocaat van de moeder van Ali, klopt er niets van de woorden van Rafeeq Al-Aqol. “Dit geeft een heel naar beeld van de moeder. Ik vind het heel erg dat hij zegt dat z’n eerste kind is doodgeschopt, dat is puur gelogen. Vreselijk dat hij dat beweert, want het is gewoon niet waar. Welke vrouw zou zoiets laten gebeuren?” De twee hadden volgens Soekarman een ‘hele conflictueuze verhouding’. “Hij sloot haar op en ze mocht niet naar familie. Toen ze dat wel deed heeft hij haar een pak slaag verkocht.”
Ontvoering
Kort na het plotselinge vertrek van Al-Aqol en zijn zoontje deed de moeder aangifte van ontvoering. Sindsdien wordt Ali vermist en wordt Rafeeq Al-Aqol gezocht. Hij zou een tijd in Syrië hebben verbleven en zit nu, zegt hij, in Irak. “Ik heb mijn vrouw laten weten dat ze naar Irak kan komen om hem te zien, maar zij wil alleen problemen maken.” Al-Aqol zegt contact met de politie te hebben gehad over een terugkeer. “Ze zeggen dat ik naar Nederland moet komen om te praten, maar ik ben niet zo dom dat ik dat ga doen. Ik heb de politie de waarheid verteld over m’n vorige kind en wil nu dat iedereen weet wie hier fout is.”
Zijn advocaat J.W. Stok van Stok Advocatuur heeft ook na de ontvoering meerdere keren contact met hem gehad. Volgens Stok zou het ‘best kunnen’ dat zijn cliënt bij een terugkeer naar Nederland achter de tralies verdwijnt. “Het Openbaar Ministerie wil in zulke zaken nog wel eens flinke gevangenisstraffen vorderen.” Volgens Stok troffen Al-Aqol en zijn ex-partner in 2008 een omgangsregeling voor hun kind. “Maar wat die regeling betreft had hij weinig vertrouwen in zijn ex-vrouw.”
De rechter bepaalde later – vanwege de aanklacht van ontvoering - onder meer dat de moeder voortaan het gezag over het kind zou hebben. Stok is, zegt hij, op de hoogte van het verhaal over het overleden ongeboren kind. “Maar ik heb nooit een bevestiging gehad dat dit zo is gebeurd.” Advocaat Soekarman denkt de ontvoering hele andere redenen had. “De raad van de kinderbescherming had bepaald dat hij zijn zoon elke woensdagmiddag mocht zien, op voorwaarde dat er familie bij is. Dat ging twee, drie keer goed. De vierde keer heeft hij het kind uit de armen van de zus gerukt, is hij naar buiten gerend en in de auto gestapt. Hij heeft altijd gezegd dat het kind van hem is, hij wilde het niet afstaan. Jongens zijn in hun cultuur belangrijk. De man heeft het bovendien voor het zeggen, de vrouw doet wat de man zegt. Zo was hun relatie ook. Dit is vreselijk voor de moeder. Ik wil dolgraag dat het kind snel bij haar terugkomt. Ik heb hier zelf ook last van gehad. Ze kwam vaak in tranen hier op kantoor. Maar je kan er weinig aan doen als hij in zulke landen zit.”

Terugkomen
De enige die hier wat aan kan doen, is Rafeeq Al-Aqol. Hij wil, zegt hij, ook wel terugkomen. “Want ik wil het beste voor mijn kind en ik wil dat hij een goede toekomst heeft. We zijn nu bijna zes jaar samen; ik heb ‘m opgevoed, ik leef voor m’n kind en hij hoort bij mij. Ik ben zijn vader èn z’n moeder. Hij heeft nu een goed leven, maar ik wil voor hem het beste leven. In Nederland heeft hij de beste toekomst. Ik wil doen wat goed is voor hem.” Al-Aqol verwacht dat zijn kind hem op den duur lastige vragen gaat stellen. “Hij zal me vragen wat hij hier doet. Wat ga ik dan tegen m’n kind zeggen? Hij vraagt me dingen over z’n moeder, daar kan ik niet over blijven liegen.”
De 38-jarige gevluchte Delftenaar zegt zich in Nederland meer thuis te voelen dan in Irak. Hij wil terug naar Nederland, maar is bang dat hij na aankomst in Nederland achter slot en grendel verdwijnt. “Een terugkeer zou bovendien verblijfstechnisch een probleem kunnen zijn”, geeft zijn advocaat aan. “Hij kwam als vluchteling naar Nederland en er was nog geen beslissing over zijn verblijfstatus genomen.” Dat hij alweer vijf jaar het land uit is en wordt gezocht voor ontvoering, zal hier niet in positieve zin aan bijdragen. Stok: “Hij zou bij terugkeer in Nederland kunnen worden veroordeeld tot een gevangenisstraf en ongewenst worden verklaard. Dan wordt hij na afloop van detentie het land uitgezet.”

Aanklacht
Al-Aqol vroeg zijn ex-vrouw, toen ze rond de jaarwisseling telefonisch contact hadden, of ze de aanklacht in zou willen trekken. Dit is tot op heden niet gebeurd. Het zou, benadrukt Soekarman, ook weinig zin hebben. “Als we de aanklacht intrekken wil dat niet zeggen dat het Openbaar Ministerie hiermee akkoord gaat. Zij kunnen ‘m alsnog oppakken”, weet ze. Stok wil nog proberen bij de Officier van Justitie een verklaring van geen vervolging te bereiken. “Zodat het kind kan terugkeren en naar  Al-Aqol zijn verblijfsstatus kan worden gekeken.” Een andere optie is dat het kind via het consulaat wordt overhandigd. “Maar ik neem aan dat hij het kind bij zich wil houden.”
Eén ding zijn alle betrokkenen het over eens: Het is een vervelende en lastige situatie. “Ik ben bang dat het er voor mijn cliënt niet goed uitziet”, zegt advocaat Stok. Soekarman spreekt over ‘vreselijk leed’ voor de moeder die haar kind al vijf jaar moet missen. Ze woont, vanwege telefonische bedreigingen, momenteel op een geheim adres buiten Delft. Volgens Rafeeq Al-Akol gaat het momenteel goed met de 5-jarige Ali, maar ook zijn nog prille leven staat op z’n kop. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 


‘Het belang van het kind staat voorop’
DELFT – Cor Spruijt bevestigt namens de politie dat Rafeeq Al-Aqol vanuit het buitenland contact heeft gehad met de politie. “Als hij terugkeert in Nederland zal hij door ons worden verhoord en zal een verklaring worden afgenomen. Die zullen wij vervolgens sturen naar het Openbaar Ministerie. Die gaat over de straffen. Het belang van het kind staat voor ons voorop. Het kind moet bij terugkomst de zorg krijgen die het verdiend”, aldus Spruijt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12