Afbeelding

Bewoners van beschimmelde huizen zijn wanhoop nabij

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

De muren in de woning van Murat Ozarda en z’n gezin zijn beschimmeld en komen, omdat ze tegenwoordig beneden leven en wonen, ook nog eens op hen af.

NOOTDORP – Enkele bewoners van de Prinses Beatrixstraat in Nootdorp zijn de wanhoop nabij. De schimmel groeit in alle hoeken en gaten en op de muren alle kanten op. Maatregelen van woningcorporatie Vestia hebben vooralsnog weinig succes.

Eerder al schreef deze krant over het oudere echtpaar Van der Sman, dat niets liever wil dan zo snel mogelijk een andere woning betrekken. Schimmels en zwammen hebben, weet hun dochter Brigit Karsdorp zeker, voor lichamelijke en psychische klachten gezorgd.
Vorige week hadden zij en het Delftse raadslid Martin Stoelinga, die zich om de familie bekommert, een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeentes Delft, Pijnacker-Nootdorp en Vestia. “Beide gemeentes zijn bereid het probleem op te lossen en een verhuizing mogelijk te maken, maar Vestia werkt tegen”, zegt Stoelinga. Er werden wel geschikte alternatieve woning gevonden, maar dan was het inkomen van de heer Van der Sman, die over vier maanden met pensioen gaat, te hoog. De gewenste verhuizing naar Delft kan zodoende nog niet doorgaan.

Ook de 28-jarige Murat Ozarda zou het liefst zo snel mogelijk met z’n vrouw en 3-jarige dochtertje verhuizen. Hij woont nu 3 jaar aan de Prinses Beatrixlaan. “Na een half jaar begon het probleem met schimmelvorming op het plafond in onze slaapkamer”, weet hij nog. Murat belde Vestia. “Er kwam toen iemand langs, die heeft wat gesprayd. Je zag en rook de schimmel niet meer. Maar binnen de kortste keren kwam die terug, toen is er weer gesprayd. Maar elke keer kwam het hardnekkiger terug dan de keer ervoor.” De buitenmuren werden geïmpregneerd en in de zomer ging het redelijk goed. “Maar toen ging het regenen, werd het vochtig en kwam de schimmel weer drie keer zo hard terug. Het ging van kwaad tot erger.” En het werd niet beter.

‘Niet gezond’
“De situatie hier in huis is niet gezond en niet leefbaar. Zo’n 60 tot 70 procent van het huis is beschimmeld. Behang is beschimmeld en laat los en het ruikt muf. Plinten zijn doorweekt. Waarschijnlijk komt dit doordat de kruipruimte vochtig is en dit vocht niet goed weg kan. We moeten continu alles ventileren en de verwarming aanzetten, maar er valt niet tegen de schimmels op te ventileren of te stoken. We slapen met z’n drieën beneden en leven, eten en slapen op een stuk van tien vierkante meter. We proberen zo vaak mogelijk dingen buiten de deur te doen. De muren komen hier op ons af.”

Vestia werkt, vindt hij, niet bepaald mee aan een passende oplossing. “Ze proberen een beetje hun wil op te dringen, daar ga ik tegenin. Ik heb nu een advocaat in de arm genomen en ga pleiten voor een andere woning. Ik heb ook rechten.” Meerdere bewoners van de straat hebben last van schimmel in huis, weet hij. “Het echtpaar Van der Sman en wij zijn echter wel de ergste gevallen.” Murat wil dolgraag weg uit de woning. “Maar mijn moeder woont te klein en m’n schoonmoeder ook. We zijn gedwongen hier te blijven. We reageren wel op woningen, maar krijgen die niet toegewezen. Urgentie doen ze niet meer aan.” Particulier huren is te prijzig. “Diep van binnen heb ik wel hoop dat het goed komt, maar ik heb geen idee wanneer.”

Vestia-woordvoerster Annemarie Schrijen laat weten dat Vestia experts inhuurt voor werkzaamheden rond de vochtproblematiek. “Wat er moet gebeuren, dat voeren we vervolgens uit, of we laten het uitvoeren door een aannemer”, voegt ze eraan toe. “In overleg met de bewoners, of de contactpersoon ervan, stemmen we af hoe en wanneer de werkzaamheden uitgevoerd worden. We zijn nu intern in gesprek over hoe we deze situatie verder aan gaan pakken om die te verbeteren.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12